Ne­su­lauk­da­mi pa­gy­ri­mų už ge­rą dar­bą iš vi­suo­me­nės, me­rai ir mi­nist­rai pa­tys išaukš­ti­no sa­vo nuo­pel­nus, su­ren­gę Auk­si­nių kri­vū­lių ap­do­va­no­ji­mo ce­re­mo­ni­ją.

Vie­ni ki­tus ra­gi­no at­si­pūs­ti

Pra­ban­gios vieš­bu­čio „Grand Ope­ra” sa­lės sve­čiai, ku­rių su­si­rin­ko per 300, nes­lė­pė, kad atė­jo sma­giai pa­si­links­min­ti.

„Aš ne­ma­nau, kad šian­die­n mes vi­si, sė­din­tys už to­kių gra­žių sta­lų, paš­vę­si­me vi­są va­ka­rą dis­ku­si­jai, kas tai yra me­ras ir koks jis tu­ri bū­ti. Ti­kiuo­si, kad šis va­ka­ras bus daug links­mes­nis!” – pa­ki­lęs į sce­ną su­si­rin­ku­sius sve­čius mė­gi­no sma­giai nu­teik­ti prem­je­ras Al­gir­das Bra­zaus­kas.

Premjero min­tį net­ru­kus pra­tę­sė kul­tū­ros mi­nist­ras Vla­di­mi­ras Prud­ni­ko­vas: „La­bai džiu­gus va­ka­ras, kad ga­li­ma ne tik dirb­ti, bet kar­tais ir pail­sė­ti, ka­vos at­si­ger­ti”. Ma­žiau­sios ša­ly­je sa­vi­val­dy­bės – Kaz­lų Rū­dos me­ras Aidas Vaiš­no­ra pa­gal­vo­jo ir apie atei­tį: „Pa­lin­kė­ti no­rė­čiau vi­siems, kad ši­tas ren­gi­nys tap­tų tra­di­ci­ja, kad kiek­vie­nais me­tais mes ga­lė­tu­me su­si­rink­ti to­kio­je ma­lo­nio­je ap­lin­ko­je”.

Teks ati­dirb­ti te­le­ko­mui?

Va­ka­rą ve­dė bu­vu­si ži­no­ma te­le­vi­zi­jos dik­to­rė Si­gi­ta Voz­bu­tie­nė, sve­čius dai­no­mis links­mi­no Vio­le­ta Riau­biš­ky­tė ir Ed­mun­das Ku­čins­kas, sce­no­je pa­si­ro­dė ir Pa­ve­lo Giu­te­rio mu­ša­mų­jų gru­pė, cho­ras „Ąžuo­liu­kas”, džia­zo mu­zi­kan­tas Ar­tū­ras Anu­saus­kas.

Ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­riai tvir­ti­no, kad iš mo­kes­čių mo­kė­to­jų pi­ni­gų va­ka­rė­liui ne­bu­vo iš­leis­ta nė cen­to. Už pa­sam­dy­tus at­li­kė­jus, pra­ban­gias vai­šes ir vieš­bu­čio sa­lės nuo­mą su­mo­kė­jo „Lie­tu­vos te­le­ko­mas”.

Šven­tę ren­gu­sios Lie­tu­vos sa­vi­val­dy­bių aso­cia­ci­jos (LSA) pre­zi­den­tas R.Ma­li­naus­kas ne­pa­no­ro vie­šin­ti, kiek pi­ni­gų val­džios ats­to­vų links­my­bėms da­vė ge­ne­ra­li­nis rė­mė­jas. Tik aiš­ku, kad gau­to fi­nan­sa­vi­mo už­teks dar ir 2007-ųjų bei 2008-ųjų me­tų Auk­si­nių kri­vū­lių ce­re­mo­ni­joms.

Te­le­ko­mo ats­to­vas spau­dai Ros­val­das Gor­ba­čio­vas: „Sumos negaliu pasakyti, nes sekmadienį nepavyko rasti žmogaus, kuris ją žino. Per metus įvairius savivaldybių projektus paremiame maždaug milijonu litų. Ir šio renginio idėja mums pasirodė pakankamai graži”.

Ver­ti­no ir dar­bus, ir pas­tan­gas

Fi­nan­sų mi­nist­ras Zig­man­tas Bal­čy­tis pa­gy­rė Tra­kų ra­jo­no me­rą Vy­tau­tą Pet­ke­vi­čių už ryž­tą bent iš da­lies grą­žin­ti „di­džiu­les, fan­tas­ti­nes” sko­las. Ute­nos ra­jo­no me­ras Al­vy­das Ka­ti­nas šmaikš­ta­vo, kad dėl sa­vo pa­var­dės nu­si­pel­nė pri­zo už gy­vū­nų glo­bą, o ne už kul­tū­ros plėt­rą.

Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos sek­re­to­rius Ro­mual­das Sa­ba­liaus­kas džiau­gė­si Pa­lan­gos me­ro, me­di­ko Re­mi­gi­jaus Kirs­tu­ko dar­bu, nes jo va­do­vau­jama­me ku­ror­te gy­ve­na dau­giau­sia Lie­tu­vos il­gaam­žių.

LSA už nuo­pel­nus sa­vi­val­dai trims as­me­nims su­tei­kė Auk­si­nės kri­vū­lės ri­te­rių var­dus.

Be­je, Auk­si­nių kri­vū­lių ap­do­va­no­ji­mai užt­rau­kė gė­dą Vil­niaus mies­to va­do­vams. Nei LSA, nei mi­nis­te­ri­jos ne­su­gal­vo­jo, už ko­kius nuo­pel­nus bū­tų ver­ta ap­do­va­no­ti ša­lies sos­ti­nę. Ne­nuos­ta­bu, kad ir Vil­niaus me­ras Ar­tū­ras Zuo­kas, ku­ris su žmo­na Ag­ne bu­vo sve­čių są­ra­še, ce­re­mo­ni­jo­je ne­pa­si­ro­dė.

„Mer­gai­te, mer­gai­te, įpilk man vy­no! Mer­gai­te, ne tik man, ir ma­no bi­čiu­liams”, – pa­da­vė­ją ra­gi­no Sei­mo na­rys Ar­tū­ras Skar­džius, ku­riam pir­mam iš vi­sų su­si­rin­ku­sių­jų pa­bo­do klau­sy­tis il­gų kal­bų.

Netyčia apsimelavo

Ne itin ge­rai pa­si­ro­dė ir Ši­lu­mos tie­kė­jų aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tas Vy­tau­tas Sta­siū­nas. Nors vi­suo­me­nė penk­ta­die­nį nuo 16 va­lan­dos ži­no­jo, kad dėl ava­ri­jos ši­lu­mos ūky­je šą­la Tel­šiai, apie tai nein­for­muo­tas pre­zi­den­tas apie 19 va­lan­dą nuo sce­nos kal­bė­jo taip: „Ši­lu­mos tie­kė­jai di­džiuo­ja­si ga­lė­da­mi pra­neš­ti, kad šio­mis šal­to­mis die­no­mis vi­sos šil­dy­mo sis­te­mos pa­ti­ki­mai dir­ba, tie­kia ši­lu­mą var­to­to­jams vi­suo­se Lie­tu­vos mies­tuo­se ir gy­ven­vie­tė­se”.

Tuo me­tu kai ku­rių tel­šiš­kių būs­tuo­se tem­pe­ra­tū­ra ar­tė­jo prie nu­lio laips­nių ri­bos.

Auk­si­nės kri­vū­lės ri­te­riai:

1. Prem­je­ras Al­gir­das My­ko­las Bra­zaus­kas.

2. Birš­to­no me­ras An­ta­nas Se­ra­fi­nas Zen­ke­vi­čius.

3. Ig­na­li­nos ra­jo­no me­ras Bro­nis Ro­pė.

Auk­si­nės kri­vū­lės lau­rea­tai:

Birš­to­nas – šva­riau­sias Lie­tu­vos mies­tas.

Kau­nas – spor­to sos­ti­nė.

Tra­kų ra­jo­nas – fi­nan­siš­kai pa­žan­giau­sias.

Tau­ra­gės ra­jo­nas – drau­giš­kiau­sias ka­riams.

Ute­nos ra­jo­nas – ge­riau­siai puo­se­lė­jo kul­tū­rą.

Skuo­do ra­jo­nas – tu­rin­tis rū­pes­tin­giau­sią sa­vi­val­dy­bę.

Klai­pė­da – mies­tas, ku­ria­me la­biau­siai ger­bia­mi ke­liai.

Pa­lan­ga – svei­kiau­sias Lie­tu­vos mies­tas.

Šiau­liai – švie­siau­sias Lie­tu­vos mies­tas.

Pa­ne­vė­žys – tu­rin­tis drau­giš­kiau­sią sa­vi­val­dy­bę.

Ku­piš­kio, Kel­mės, Ša­kių ir Va­rė­nos – ge­riau­si kai­miš­kie­ji ra­jo­nai Aukš­tai­ti­jo­je, Že­mai­ti­jo­je, Su­val­ki­jo­je ir Dzū­ki­jo­je.

Vi­sa­gi­nas – ak­ty­viau­siai tei­kė tei­si­nę pa­gal­bą.

Tel­šių ra­jo­nas – la­biau­siai pa­si­ti­kė­jo po­li­ci­ja.

Šven­čio­nų ra­jo­nas – sėk­min­giau­siai kū­rė dar­bo vie­tas kai­mo vie­to­vė­se.

Drus­ki­nin­kai – mo­der­niau­siai val­do­mas mies­tas.

Kaz­lų Rū­da – la­biau­siai sten­gia­si kur­ti pi­lie­tiš­ką vi­suo­me­nę.