Apie skurstančią šeimą fondui „Pražydusi viltis“ pranešė jaunos šeimos kaimynė A. G., gyvenanti Šilalės rajone, ir paprašė pagalbos. Kaip DELFI pasakojo fondo vadovė Daiva Vaitkevičiūtė, tą pačią dieną ji su kitomis fondo savanorėmis nuvažiavo į nuošalų kaimelį aplankyti Sigitos.

Kaip pasakojo D. Vaitkevičiūtė, Sigutė Tauragės gimdymo namuose antrą dukrą pagimdė prieš naujuosius. Kūdikis svėrė vos 1900 gramų, tad medikai jį iškart išvežė į Klaipėdą ir patalpino į inkubatorių.

Mažylę prižiūrinti gydytoja informavo, kad mergaitė gimė hipotrofiška, t.y. labai mažo svorio dėl bendro mamos organizmo išsekimo.

Gyveno nuolat kęsdama badą

„Paprastai tariant, būsima mamytė gyveno nuolat kęsdama badą. Dabar, XXI amžiuje, mūsų Lietuvoje... Skubu patikinti, kad ji nėra girtaujanti. Tiesiog namuose trūksta maisto, drabužių, o ten ir kitas vaikutis – vos vienerių metukų Tėja, kuri taip pat labai menkutė“, – sakė fondo vadovė.

Per feisbuką paskelbus apie Sigutę, fondas sulaukė geros valios žmonių paramos. Kaip pirmadienį DELFI sakė D. Vaitkevičiūtė, už paaukotus pinigus ji pirko maisto vaikams, sauskelnių, kitų reikalingiausių daiktų, į kaimą Šilalės rajone vežė ir žmonių suneštus drabužėlius.

Kaip pasakojo pati Sigutė, kaime labai sunku, jokio darbo nėra. Vaikų tėtis retkarčiais yra pakviečiamas padėti ūkininkams prie sezoninių darbų – iš to ir gyvena.

Netrukus mažylę reikės parvežti į namus, o ten iki šio pirmadienio nieko nebuvo – nei lovelės, nei vežimėlio, nei maisto, nei drabužėlių.

„Mama nusilpusi, todėl kūdikio maitinti pati negalės. Kai prakalbome apie kūdikių maistą, Sigita apgailestavo, kad „baisiai brangu – savaitei dėžutė beveik 10 eurų kainuoja“.

Į pasidalijimą feisbuke atsiliepę žmonės jau parūpino lovytę, vežimėlį, vaikštynę, drabužėlių. Tačiau dėl tiesioginės piniginės paramos D. Vaitkevičiūtė abejoja. Fondo vadovė nėra tikra, kad pati šeima galėtų racionaliai elgtis su aukotojų pervestomis lėšomis, mano, kad šiuo konkrečiu atveju geriau tikslinė parama. Fondo savanoriais už gautas lėšas tam kartui supirko reikalingiausių produktų ir daiktų.

Vyras dirba samdiniu

„Sigutės atveju problema ne alkoholis ar narkotikai, o labai riboti jos ir vaikų tėvo, kuris irgi labai jaunas, socialiniai įgūdžiai. Todėl manome, kad jiems labiau pasitarnautų tikslinė parama. Be jos šiai šeimai reikia nuolatinės socialinės pagalbos, kad būtų rūpinamasi pačiais tėvais, kurie kaip moka, taip prižiūri savo vaikus, tikrai juos myli. Paskaičius kai kuriuos komentarus feisbuke, man buvo liūdna, kad skubama tokius žmones smerkti. Tačiau tai – ne išeitis, reikia jiems padėti rūpintis savais vaikais, diegti socialinius įgūdžius, kurių jie neturi, bet gali išmokti. Jei Sigutės vyras būtų apsukresnis, geriau rūpintųsi šeima. Tačiau kaime dirba samdiniu, o žiema, kaip žinia, darbų mažai. Pavasarį šiai šeimai bus lengviau“, - viliasi Vakarų Lietuvoje veikiančio fondo „Pražydusi viltis vadovė“.

Daiva Vaitkevičiūtė

Klaipėdos socialinių mokslų kolegijoje dėstančios D. Vaitkevičiūtės žodžiais, Sigutės atvejis – ne išskirtinis: „Kad jūs žinotumėte, kiek Lietuvoje tokių šeimų!“

Norintys ir galintys paremti Sigutę bei kitas vargstančias Vakarų Lietuvos šeimas, fondas prašo rašyti el.paštu: prazydusi.viltis@gmail.com. Labdaros ir paramos fondo „Pražydusi viltis“ kodas: 303566476, sąskaita LT957300010142151458.