BNS pirmadienį paprašytas pakomentuoti šią Europos Komisijos įgaliotinio iniciatyvą, užsienio reikalų viceministras V. Ušackas pareiškė viltį, kad tai nebus oficiali Europos Sąjungos ar atskirų jos valstybių pozicija.

"Kartu galima konstatuoti, kad Europos Sąjungos šalyse, ir visų pirma - iki šiol buvusiame šios organizacijos plėtros variklyje

- Vokietijoje, politinio entuziazmo ES plėtros klausimu dabar yra mažiau nei buvo anksčiau", sakė vyriausiasis derybininkas.

V. Ušackas pabrėžė tikįs, kad politinis elitas Vokietijoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse išliks nuoseklus bei šalims kandidatėms taikys tuos pačius egzaminus ir tuos pačius slenksčius, kokie yra nustatyti dabar.

"Antraip tai būtų dvejopų standartų taikymas, nes per ankstesnius tris ES plėtros etapus šalyse narėse nebuvo rengiami referendumai dėl naujų narių priėmimo", sakė Lietuvos vyriausiasis euroderybininkas.

Šeštadienį Vokietijos dienraštyje "Suddeutsche Zeitung" paskelbtas G. Verheugeno siūlymas Vokietijai surengti nacionalinį referendumą dėl ES plėtros sukėlė sąmyšį per Prancūzijoje savaitgalį vykusį ES valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Europos Komisijos prezidentas Romano Prodi (Romanas Prodis) po pokalbio su G. Verheugenu pareiškė, kad įgaliotinio siūlymas tėra "tik mažas nesusipratimas, ES plėtros politika tikrai nesikeis".

ES dabar veda derybas dėl narystės su 12 valstybių, tarp kurių ir Lietuva.