„Aš pasirašiau dekretą dėl trijų užsienio specialistų natūralizavimo Ukrainoje: Natalijos Jaresko, Aleksandro Kvitašvilio ir Aivaro Abromavičius“, - socialiniame tinkle twitter.com pranešė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

N.Jaresko yra JAV pilietė, o A.Kvitašvilis - Gruzijos, jie pretenduoja užimti sveikatos apsaugos ir finansų ministrų postus. Visų jų kandidatūras yra suderinusi naująją Ukrainos vyriausybę formuojanti valdančioji koalicija.

A. Abromavičius didžiuojasi gavęs Ukrainos pilietybę

Į Ukrainos ekonomikos ministrus pretenduojantis verslininkas Aivaras Abromavičius, kuriam suteikta šios šalies pilietybė, sako, jog didžiuojasi tuo.

„Aš didžiuojuosi gaudamas Ukrainos pilietybę. Jau dešimt metų esu vedęs ukrainietę, trys mano vaikai gimę Kijeve ir yra šios puikios šalies patriotai. Tikiuosi, mano pastangos ir patirtis padės Ukrainai pasiekti naujo ekonominio išvystymo lygio, suteiks skaidrumo ir atvirumo Vyriausybės darbui, padės įgyvendinti būtinas reformas per trumpiausią laiką“, - Ukrainos prezidentūros pranešime cituojamas lietuvis.

Oficiali prezidentūros interneto svetainė patvirtino, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasirašė dekretą dėl A. Abromavičiaus pilietybės.

„Ukrainos laukia neįprasti iššūkiai - ypač sudėtinga ekonomikos situacija, Rusijos agresija, būtinybė vykdyti reformas ir kovoti su korupcija. Visa tai reikalauja nestandartinių valstybės valdymo sprendimų. Dėl šių sprendimų kandidatų į Vyriausybės narius ieškoma ne tik Ukrainoje, bet ir už jos ribų, ypač tose šalyse, kurios turi patirties įveikiant sistemines vidaus ir išorės krizes“, - pranešime cituojamas P.Porošenka.

Su A.Abromavičiumi, kuris yra vienintelis partijos P.Porošenkos blokas kandidatas į ekonomikos ministro postą, BNS antradienį nepavyko susisiekti.

Petras Vaitiekūnas
Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas BNS sakė teigiamai vertinantis A.Abromavičiaus kandidatūrą ir pridūrė, kad pastaruoju metu jis Ukrainoje dirbo verslo srityje. Ambasadorius teigė negalintis suteikti daugiau informacijos.

„Taip, žinoma (pažįstu jį - BNS). Buvo vakar atėjęs, mes ilgai kalbėjome su juo“, - BNS sakė P.Vaitiekūnas.

Lietuvos pilietybę turintis A.Abromavičius yra investicijų valdymo bendrovės „East Capital“, kuri didžiausią dėmesį skiria investicijoms Baltijos šalyse ir buvusiose Sovietų Sąjungos šalyse, partneris. Nuo 2002 metų bendrovėje dirbantis A.Abromavičius šiuo metu vadovauja jos padaliniui Kijeve.

Įmonės valdomų didžiausių investicijų fondų „East Capital Russian Fund“ ir „East Capital Eastern European Fund“ vertė siekia atitinkamai 539 mln. ir 321 mln. JAV dolerių.

A.Abromnavičius taip pat prižiūri „East Capital“ padalinio „East Capital Explorer“, kurio turtas siekia 298 mln. eurų, investicijas Ukrainoje.

Neteks Lietuvos pilietybės

Migracijos departamento pilietybės reikalų skyriaus vedėja Daiva Vežikauskaitė DELFI paaiškino, kad įgijęs Ukrainos pilietybę A. Abromavičius automatiškai neteks Lietuvos pilietybės. Per du mėnesiu jis turės kreiptis į Migracijos departamentą, policiją ar Lietuvos ambasadą užsienyje ir pranešti, kad turi kitos valstybės pasą.

„Lietuvos Respublikos pilietis, įgijęs kitos valstybės pilietybę, netenka Lietuvos Respublikos pilietybės nuo kitos valstybės pilietybės įgijimo dienos“, - sakė D. Vežikauskaitė.

Lietuvos pilietybė neprarandama tik tais atvejais, jeigu asmuo turi teisę turėti dvigubą pilietybę. Tokių atvejų iš viso yra devyni:

- jeigu Lietuvos ir kitos valstybės pasą įgijo gimdamas ir jam nėra sukakę 21 metai,

- jeigu asmuo yra ištremtas iš okupuotos Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. ir įgijo kitos valstybės pilietybę,

- jeigu asmuo pasitraukė iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. ir įgijo kitos valstybės pilietybę,

- jeigu žmogus yra ištremto arba pasitraukusio asmens palikuonis,

- jeigu žmogus susituokė su kitos valstybės piliečiu ir savaime įgijo kitą pasą,

- jeigu vaikas, Lietuvos pilietis, buvo įvaikintas kitos valstybės piliečių,

- jeigu vaikas, užsienio valstybės pilietis, buvo įvaikintas Lietuvos piliečių,

- jeigu žmogus Lietuvos pilietybę įgijo išimties tvarka turėdamas kitos valstybės pasą,

- jeigu įgijo Lietuvos pilietybę turėdamas pabėgėlio statusą Lietuvoje.

Jeigu A. Abromavičius norėtų išlaikyti Lietuvos pasą, jis turėtų prašyti suteikti jam galimybę išlaikyti Lietuvos pilietybę išimties tvarka.