Lietuviški šokiai, lietuviškos dainos ir kiek sutrikę, bet linksmi įvairiataučiai veidai – taip finišuoja lietuvių kalbos ir kultūros kursai Lietuvos edukologijos universitete (LEU). Šiemet į juos susirinko 81 studentas iš 19 pasaulio šalių.

„Jie, grįžę į savo šalį, pasakoja, kas yra Lietuva, kas yra lietuvių kalba, kokie čia žmonės, koks maistas, kaip čia viskas kvepia, kaip čia viskas atrodo – tai yra labai svarbu“, – pasakoja LEU Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovė Vilma Leonavičienė.

„Jie yra stiprūs Lietuvos ambasadoriai, grįžę savo šalį – Ukrainą, Lenkiją, Gruziją – parašo straipsnį arba išleidžia monografiją, kuri yra susijusi su Lietuva“, – pridėjo LEU Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovė.

Noras išmokti ar bent pramokti lietuvių kalbą – toli gražu ne vienintelis motyvas užsieniečiams atvykti į mūsų šalį. Vieni ieško savo lietuviškų šaknų, kiti nori susipažinti su kultūra prieš pradėdami studijas Lietuvoje, o dar kiti paprasčiausiai tenkina smalsumą ir plečia akiratį, paraginti anksčiau kursus baigusių draugų.

Lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursai Edukologijos universitete organizuojami nuo 2004-ųjų. Per tą laiką juos baigė šimtai studentų iš kelių dešimčių pasaulio valstybių.