„Smurtas Lietuvoje vykstant gėjų eitynėms“, – skelbė Didžiosios Britanijos visuomeninio transliuotojo BBC interneto svetainė. Čia pažymėta, kad renginį sutrikdė susirėmimai. Kai protestuotojai ėmė mėtyti į dalyvius petardas ir akmenis, policijai teko panaudoti ašarines dujas ir areštuoti keliolika žmonių.

Kaip teigiama bbc.co.uk, saugumą renginio metu užtikrino šimtai policininkų. Jie stengėsi sulaikyti daugiau nei tūkstantį protestuotojų, iškėlusių įvairius plakatus ir skandavusių įžeidimus eisenos dalyvių pusėn. Tarp pastarųjų buvo nemažai užsieniečių, diplomatų ir europarlamentarų.

Viena žinomiausių pasaulyje žiniasklaidos priemonių priminė, kad teismas buvo sustabdęs leidimą eisenai, tačiau pasipiktinus ne tik prezidentei Daliai Grybauskaitei, bet ir kelioms tarptautinėms organizacijoms bei užsienio politikams, galiausiai buvo patenkinta organizatorių apeliacija. Eitynėse dalyvavę keli šimtai žmonių, laikydami vairovykštės spalvų vėliavas, dainuodami ir šokdami žygiavo palei Neries upę.
Britų žurnalistai pažymėjo, kad Lietuvoje, kuri 2004 m. įstojo į ES ir kurioje tvirtas pozicijas turi Katalikų bažnyčia, homoseksualumas tebėra tabu. Šalis nuolat kritikuojama dėl paplitusios netolerancijos seksualinių mažumų atžvilgiu.

„Pirmosiose Lietuvos homoseksualų eitynėse – dūminės bombos ir katalikų maldos“, – rašoma tinklalapyje lezgetreal.com. Čia taip pat prisiminta, kad eitynėms buvo užkirstas kelias, bet apeliaciją nagrinėjęs teismas pripažino, jog šalis turi užtikrinti teisę į taikius susirinkimus. Tiesa, dalyviams teko žygiuoti aptvertoje teritorijoje Vilniaus centre.
„Esame čia, nes tikime teisinga visuomene. Etiketės yra skirtos drabužiams, o ne žmonėms. Šiandien esame čia, kad nuo žmonių nuimtume etiketes“, – rašinyje cituojama renginyje dalyvavusi Švedijos ES reikalų ministrė Birgitta Ohlsson.

Lesbiečių kuriama interneto svetainė pranešė, kad protestuotojai buvo apsiginklavę dūminėmis bombomis ir bandė prasiveržti pro užtvaras, bet juos policija sustabdė paleidusi ašarines dujas. Įpykę žmonės mėtė akmenis į pareigūnus, o šie išvedė du parlamentarus. Anot straipsnio autorės, eitynių priešininkai prieš renginį meldėsi.

„Jaučiuosi lyg dalyvaudama istoriniame įvykyje“

Tinklalapis tagesschau.de taip pat paskelbė, kad homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų paradas Vilniuje įžiebė protestus. Oponentai, tarp kurių buvo du parlamentarai, dalyvių pusėn svaidė dūminius užtaisus, butelius ir akmenis, todėl policijai teko panaudoti ašarines dujas. Žalia šviesa eitynėms „Už lygybę“ buvo duota tik sulaukus tarptautinio spaudimo.
Protestuojančiųjų ir žiūrovų minioje, kaip skelbiama tinklalapyje, buvo 2-3 tūkst. žmonių. Jie skandavo tokius šūkius, kaip „Mirtis gėjams“. Straipsnyje priminta, kad Lietuva buvo sulaukusi nemažai kritikos dėl nepilnamečių apsaugos įstatymo.

Naujienų agentūra „Reuters“ atkreipė dėmesį, kad eitynėse, tarp kurių dalyvių buvo būrys diplomatų, įskaitant Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ambasadorius, penki europarlamentarai ir keli kitų šalių politikai, žygiavo vos du Seimo nariai. Eisena sutraukė maždaug 500 žmonių, tuo metu policijai teko tramdyti dukart daugiau protestuotojų. Pati eisena praėjo be incidentų, bet policijai teko panaudoti ašarines dujas, kai įsisiautėję žmonės bandė prasiveržti pro užtvaras ir patekti į renginio teritoriją. Neries pakrantėje budėjo maždaug 600 pareigūnų, pasitelkę šunis ir žirgus.

Kai kuriems dalyviams eitynės tapo emociniu lūžiu. „Ką tik paskambinau mamai ir prisipažinau esantis gėjus. Žinoma, ji iš pradžių buvo šokiruota, bet tikiuosi, kad viskas susitvarkys“, – pranešime cituojamas 17-metis Artūras.

„Policijai teko panaudoti ašarines dujas, kad šeštadienį Lietuvos sostinėje Vilniuje, kur vyko pirmosios šioje šalyje homoseksualų eitynės sulaikytų šimtus protestuotojų“, – pasauliui pranešė kita naujienų agentūra AFP. Jos teigimu, protestuotojai mėtė akmenis, butelius ir petardas, šaukė „Ne homonaciams“.

Rašinyje teigiama, kad 1993 m. homoseksualūs santykiai buvo išbraukti iš Baudžiamojo kodekso, bet priešiškumas jiems iki šiol jaučiamas. Nemažai žmonių homoseksualumą laiko iškrypimu, todėl gėjai ir lesbietės priversti gyventi dvigubus gyvenimus. „Homoseksualumas nėra mūsų tradicinių vertybių dalis. Jis yra importuotas į mūsų šalį. Jį reikėtų pasilaikyti sau ir tuo nesipuikuoti“, – AFP cituoja tris vaikus auginančią Liną Šalučkienę.

„Jaučiuosi lyg dalyvaudama istoriniame įvykyje, – sakė medicinos studentė Ieva, eitynėse dalyvavusi su savo partnere Monika. – Mano draugai žino, kad esu lesbietė, bet tėvai – ne. Tradicinio modelio spaudimas yra labai stiprus. Bet jie pamatys nuotraukas, kad esame paprasti žmonės. Tikiuosi, kad taip bus lengviau pasakyti jiems.“

Tokius vaizdus iš Vilniaus perdavė tarptautinės agentūros