A. Valionis pasveikino Švediją su netrukus prasidėsiančiu pirmininkavimu Europos Sąjungoje ir palinkėjo sėkmės.

Trečiadienį Europos Sąjungos valstybės (ES) nutarė kitų metų pirmąjį pusmetį pradėti su Lietuva derybas dėl visų likusiųjų 13-kos derybinių skyrių.

Komentuodamas šį sprendimą, A. Valionis pažymėjo, kad Švedijos pateikta programa sukuria pagrindus esminiam persilaužimui derybų procese.

"Ši programa dar kartą patvirtina ES nuostatą šalis kandidates skirstyti pagal jų pasirengimą ir nuopelnus. Tai suteikia Lietuvai realias galimybes lygiuotis su kandidatėmis, kurios derybas pradėjo 1998 metais", pabrėžė ministras.

Jo nuomone, Švedijos pateiktas derybų planas yra ir didelė užduotis Lietuvai.

"Jo įvykdymui reikalingas visų politinių jėgų susitelkimas", teigė ministras. Kita vertus, norimą derybų spartą bus galima užtikrinti šalies institucijoms drauge sprendžiant integracijos į Europos Sąjungą klausimus, užtikrinant derybinių įsipareigojimų vykdymą.

Pasak A. Valionio, ES svarstomi plėtros scenarijai, stojimo derybų tvarkaraštis ir būdai iš esmės sutampa su vidiniu Lietuvos pasirengimo narystei ES grafiku.

"Mes turime galimybę būti tarp tų šalių, kurios po kelerių metų pirmosios įstos į Europos Sąjungą. Tai reiškia, kad ateinantys 7-8 mėnesiai bus lemiami, realizuojant šiuos planus", pažymėjo ministras.