Tikisi verslininkų paramos

Kaip DELFI pasakojo Lietuvos pasirodymo „Expo 2010“ generalinis komisaras Romas Jankauskas, būtiniausiems dalykams – paviljono nuomai, kuri atsieis 2,4 mln. Lt, elektrai ir pan. lėšos numatytos. Tačiau pagalbos įrengiant pačią ekspoziciją tikimasi sulaukti ne tik iš įvairių valstybės institucijų, bet ir verslo. Pavyzdžiui, Ūkio ministerija esą galėtų prisidėti rengiant informacinę medžiagą, įvairius pristatymų – tam gali prireikti ir 1,5 mln. Lt.

Verslininkų pasaulinė paroda kol kas nelabai domina. „Reikia suprasti, kad tai nėra prekybinė mugė, kur kažkas gali pasistatyti stendus ir gauti iš to naudos. Tai yra bendras reikalas“, - kalbėjo R. Jankauskas. Jis pridūrė, kad rėmėjų gali ieškoti ir patys geriausiai įvertinto projekto autoriai, - taip, pavyzdžiui, daro atranką į „Eurovizijos“ dainų konkursą laimėję atlikėjai.

„Pastatą kaip ir turime, tik už jį dar reikės sumokėti. Bet neturime, už ką paviljoną įrengti, už ką rodyti. Projekto įgyvendinimas nekainuos daugiau nei 4 mln. Lt – tokia suma buvo nurodyta konkurso sąlygose. Šių pinigų kol kas neturime. Jei tiek lėšų nebus, gal pasirodymas bus kuklesnis. Juodžiausias scenarijus būtų užrašyti „Lietuva“ ir pastatyti turimus kompiuterius bei eksponatus iš muziejų. Tikiuosi, kad to neprireiks“, - vylėsi pašnekovas.

„Expo 2010“ tema – harmoningi miestai, kuriuose gera gyventi. Anot R. Jankausko, visiems pasiūlytiems projektams trūko didesnio dėmesio šiai temai: miestų plėtrai, urbanistikai. Be to, geriausiai įvertintame projekte esama elementų, kurie buvo naudoti kitose parodose. „Tai nėra labai gerai, bet Kinijoje bus kita auditorija, nors ir dalyvauja tos pačios valstybės. Tarsimės ir su rengėjais, kad jie dar patobulintų projektą“, - kalbėjo komisaras. Tačiau jis pripažino, kad šis projektas dar gali būti keičiamas.

Iš viso ministerijai buvo pateikti 5 nacionalinio paviljono projektai. Septynių architektų komisija daugiausiai balų davė projektui „F-LY Lietuva“. Jis aplenkė bendrovės „Lukrecijos reklama“ darbą „Laiko miestas“ ir konsorciumo „Mart Pro – Asm Messebau“ darbą „Lietuva – Baltijos šviesa“.

„Ekspobalta“ įrengė Lietuvos paviljoną Saragosoje (Ispanija) vykusioje „Expo 2008". Jos sumanyti gaivūs „Lietaus namai“ sulaukė didelio ispanų ir kitų parodos lankytojų dėmesio (paviljonas pagal lankomumą pateko į pirmąjį dešimtuką, nors Lietuva išleido keliskart mažiau lėšų nei kai kurios kitos šalys).

Įdėją pamėtėjo oreivystė

Nugalėtojų projekte siūlomas devizas „F-LY Lithuania“ (angl. „Skrisk, Lietuva“). Trumpinys LY (Lima-Yanki) yra aviacijoje naudojamas Lietuvos šaukinys. Juo žymimas kiekvienas mūsų šalyje registruotas lėktuvas, sraigtasparnis, balionas ir pan. (LY-OCN, LY-WIN). Pridėjus raidę F, gaunamas angliškas žodis fly (skristi). Šaukinys, anot projekto autorių, į Kiniją atneštų naują žinią apie žalius ir žydinčius Lietuvos miestus.

„Manome, kad šios žinios potekstė Kinijai ir pasauliui šiuo metu yra viena aktualiausių – auganti pramonė, didėjantys transporto srautai, užterštumas, gyventojų tankis ir greita miestų plėtra sukelia žmonijai vis didesnių gamtosaugos problemų“, - rašoma projekte, kurio autoriai – Kęstutis Petronis ir Saulius Valius.

Ekspozicijoje žadama pristatyti ne tik UNESCO saugomą Vilniaus senamiestį, bet ir Lietuvos patirtį tokiose srityse, kaip miestų plėtra (Vilnius yra viena žaliausių ir sparčiausiai besivystančių sostinių Europoje), gamtosauga (Nida ir Kuršių nerija), modernios urbanistinės architektūros plėtra (dangoraižiai, harmoningai įsiliejantys į senosios architektūros formų panoramą Vilniuje, Ermitažo-Guggenheimo muziejaus projektas), pramoninė miestų plėtra (Kaunas, Kėdainiai, Panevėžys, Šiauliai – pramonės parkai, verslo inkubatoriai ir ekonominės zonos), miestų, sveikatingumo ir religinis turizmas (Nida, Palanga, Birštonas, Druskininkai), kultūra miestuose (Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009), tarptautiniai sporto ir kultūros renginiai miestuose (Lietuva – 2011 m. Europos krepšinio čempionato rengėja).

„Kas bendra Lietuvos miestams? Jie paskendę žalumoje, žali, žydintys, kvėpuojantys jaunatviškumu ir energija, - rašoma projekte. - Ypač akivaizdžiai tai matoma pakilus aukščiau oro balionu: visur besidriekianti žaluma, aktyvus transporto ir žmonių judėjimas, raudonstogiai senamiesčiai bei nauji dangoraižių vaizdai įspūdingai persipina daugumoje Lietuvos miestų. Tai ir bandysime perteikti ekspozicijos lankytojui, pasitelkdami skrydžio Lietuvoje oro balionu simuliaciją. Oro balionas pasirinktas neatsitiktinai, Lietuva yra pirmaujanti pasaulyje pagal oro balionų skaičių, tenkantį tūkstančiui gyventojų, o Vilnius yra viena iš nedaugelio Europos sostinių, virš kurių įmanomi tokie skrydžiai.“

Planuojama, kad pagrindiniu ekspozicijos akcentu taps stilizuotas karšto oro balionas, apie kurį suksis visas veiksmas. Ekspozicijoje numatytos ir kitos zonos: Informacinė zona su ekspozicija „Investuok ir dirbk Lietuvoje“, juodos dėžės ekspozicija „Atrask Lietuvą“, kompiuterinių terminalų zona „Sužinok apie Lietuvą“, sporto (krepšinio) baras „Poilsiauk Lietuvoje“ ir konferencinis dviratis, Lietuvos tūkstantmečio zona, eksponatas „Lietuvos tūkstantmečio knyga“, ekspozicija „Judėk Lietuvoje“ (Lietuvos, kaip tranzito ir turizmo šalies, pristatymas), ekspozicija „Auk Lietuvoje“ eksponatų sienelėje (Lietuvos pagrindinių investicinių projektų, vizijų pristatymas), suvenyrų ir pardavimo zona „Pirk Lietuvoje“.

Iki parodos liko mažiau nei pusmetis

Preliminarų sprendimą dėl dalyvavimo Vyriausybė buvo priėmusi dar 2006 m., tačiau galutinai apsispręsta tik rugsėjį.

Optimistiniu buvo vadinamas 15-18 mln. Lt biudžetas, tačiau tuomet premjeras Andrius Kubilius vylėsi, kad taupiai verčiantis turėtų pakakti 10 mln. Lt. Pusę šios sumos Vyriausybė buvo numačiusi šių metų biudžete, tačiau kamšydamas jo skyles vėliau nubraukė.

Lietuva jau seniai yra rezervavusi paviljoną „Expo 2010“ ir įsipareigojusi iki kitų metų balandžio pabaigos už jo nuomą sumokėti per 2 mln. Lt.

Maždaug 40 valstybių suprojektavo savo originalius paviljonus. Jie pradėti statyti pernai ir dauguma baigti. Lietuva ir dar apie 60 šalių paviljonus nuomojasi. Neturtingesnėms valstybėms bus nemokamai suteikti 324 kv. m ploto stendai jungtiniuose paviljonuose, be to, joms pažadėta finansinė parama.

Pasaulinė paroda „Expo 2010“ Šanchajuje vyks nuo kitų metų gegužės iki spalio. Joje tikimasi sulaukti maždaug 200 dalyvių ir 70 mln. lankytojų. Kaip skelbiama oficialiame tinklalapyje, 192 šalys ir 50 tarptautinių organizacijų yra patvirtinusios savo dalyvavimą. Parodos tema – „Geresnis miestas, geresnis gyvenimas", atspindinti norą, kad žmonija ateities urbanistinėje erdvėje gyventų kuo geriau.