Dėl numerio 112 sistemos nepakankamo funkcionalumo EK dar 2006 m. pradėjo bylą prieš Lietuvą. 2009 m. rugsėjį byla nutraukta. Pasirodo, Lietuva nuo sankcijų bėgo pranešdama Briuseliui, kad skambinančiojo vietos nustatymo funkcija veikia visuose tinkluose, įskaitant ir atvejus, kai įrenginyje neveikia SIM kortelė.

R. Palaitis: vietos nustatymas be SIM kortelės atrodė savaime suprantamas

Šią ketverių metų senumo istoriją aikštėn ištraukė Kauno vicemeras Stanislovas Buškevičius. Politikas priminė 2009 m. EK pranešimą, kuriame informuojama, jog teisiniai veiksmai prieš Lietuvą nutraukiami, nes „vidaus reikalų ministerija nurodė, kad šiuo numeriu mobiliuoju telefonu bet kurioje Lietuvos vietoje skambinančio asmens buvimo vietos duomenys pagalbos tarnyboms bus prieinami nuo 2009 m. rugsėjo 16 d.“ Be to, skelbta, esą EK „gavo įrodymų, kad šis reikalavimas įvykdytas“.

Buvęs vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis sako, kad „Tele2“ jau 2009 m. turėjo modernią įrangą, o su „Bite“ ir „Omnitel“ susitarti nesisekė. Be to, tuomet esą niekam nekilo klausimas, ar įmanoma nustatyti vietą, kai telefone nėra SIM kortelės.

„Apie SIM kortelę išvis nebūdavo jokios diskusijos, aš įsivaizduoju, kad tai yra savaime suprantama. 112 yra tokia tarnyba, kad ir kaip tu paskambinsi, vis tiek privalo skambinančiojo vietą nustatyti. Tokių diskusijų su SIM ar be SIM tikrai neprisimenu. Jų nebuvo iš viso“, – DELFI teigė R. Palaitis.

Buvęs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovas neslepia žinojęs, kad du iš trijų operatorių BPC teikia ne visą informaciją.

„Aš pats derybose su „Bite“ ir „Omnitel“ nedalyvavau, tik girdėjau tarnautojų atsiliepimus, kad ta problema visada būdavo“, - sakė R. Palaitis.

Politikas teigė nepamenantis smulkmenų, tačiau žinąs, kad 2009 m. už europinius pinigus buvo įdiegtos programos, kurios turėtų nustatyti skambinančiojo buvimo vietą ir duomenis perduoti BPC.

„O kaip jos veikė, aš nežinau“, - sakė R. Palaitis.

Briuseliui teigė, kad viskas veikia

Vis dėlto siekdama, kad būtų nutrauktos teisinės procedūros dėl europinių normų nesilaikymo, Lietuva EK pateikė kiek kitokį vaizdą.

„Lietuva yra užtikrinusi, kad ši funkcija įdiegta fiksuotame ir mobiliuose tinkluose. Taip pat, kad nustatyti vietą įmanoma, kai telefonas be SIM kortelės“, – DELFI teigia EK atstovybės Lietuvoje atstovas Giedrius Sudikas.

Pasak jo, jei Europos Sąjungos (ES) reikalavimai nebus užtikrinti, gali pasikartoti 2006 m. scenarijus, kai EK iškėlė Lietuvai bylą, dėl to, kad pagalbos tarnybos negalėjo gauti duomenų apie skambinančiojo vietą.

„EK skatina valstybes nares užtikrinti, kad pagalba 112 numeriu būtų pasiekiama bet kokioje situacijoje, tačiau pagal ES teisę valstybės narės pačios nustato skambintojo padėties tikslumo ir patikimumo kriterijus savo teritorijoje“, - nurodė G. Sudikas.

Prieš ketverius metus VRM paskelbė, kad europiniai reikalavimai yra vykdomi ir teisminis procesas prieš Lietuvą buvo nutrauktas. Tačiau po šeštadienį įvykusios tragedijos Panevėžio rajone paaiškėjo, jog vietos nustatymo paslaugą skambinant be SIM kortelės automatizuotai teikia tik „Tele 2“.

Pagrobta nepilnametė, vežama automobilio bagažinėje, skambino BPC, tačiau negalėjo pasakyti, kur yra. Kadangi merginos telefone nebuvo SIM kortelės, pagalbos tarnybos negalėjo nustatyti jos buvimo vietos. Po kurio laiko pareigūnai išprievartautą merginą rado žiauriai nužudytą. Netrukus po nusikaltimo buvo sulaikyti trys įtariamieji. Du iš jų suimti trijų mėnesių laikotarpiui. Vyrai teisme kaltę vertė vienas kitam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (571)