„Atsiribojame nuo viešų D. Teišerskytės pasisakymų, kurie prasilenkia su pamatinėmis liberalų vertybėmis. Esame už pagarbą kiekvienam žmogui – jų diskriminuoti negalima nei pagal tautybę, nei pagal lytį, odos spalvą, tikėjimą ar pažiūras. Dėl viešoje erdvėje nuskambėjusių pareiškimų apgailestaujame ir atsiprašome. Nebematau D. Teišerskytės kaip galimos kandidatės į Liberalų sąjūdžio kultūros ministrus“, – teigia Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis.

Šis klausimas bus svarstomas lapkričio 18 d., kai į savo pirmąjį posėdį susirinks naujai išrinkta Liberalų sąjūdžio valdyba.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis teigia, kad suformuotos liberalų Vyriausybės nariams keliami patys aukščiausi reikalavimai.

Antradienį Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės posėdyje Lietuvos parlamente Seimo narė Dalia Teišerskytė sakė: „Kai skridau iš pasaulio parlamentarų kongreso ir kitų šalių parlamentarai skrido kaip priklauso, kaip žmonės, o man teko sėdėti tarp negro ir klozeto, tai yra afroamerikiečio, ir abu jie kvepėjo vienodai. Kitų šalių parlamentarai praeidami klausė manęs, kodėl aš čia sėdžiu, gal man bloga, man buvo gėda už mūsų valstybę“.

Į žurnalistų klausimą, ar nemano, kad pavartodama žodį negras, afroamerikiečius ji galėjo įžeisti, politikė atsakė klausimų lavina. „O kas jie yra? Afroparyžiečiai? O „Dėdės Tomo trobelėje“ irgi juos vadina afroamerikiečiais? Arba Tomo Sojerio knygoje? Arba visas pasaulis? Aš manyčiau, kad pirmiausiai išmokime gerbti patys save ir būkime orūs lietuviai. Kita vertus, pasakiau vienintelį sakinį: „Sėdėjau šalie negro lėktuve“. Aš ne jam pasakiau, ne jam į nosį spjoviau. Tik vieną sakinį pasakiau. Nedarykite iš šito komedijų“, – sakė ji. Pasak D. Teišerskytės, kalbos, kad negras – rasistinis įžeidimas, ją juokina. „Mus irgi visaip vadina. Ir „litovcais“, ir dar visaip. Arba kodėl žydas pavadintas žydu nepuola muštis?“, – klausė ji.

Tiesa, po to savo feisbuko paskyroje D. Teišerskytė išplatino viešą atsiprašymą. „Šiandien kalbėdama apie vieną nemalonų įvykį savo gyvenime, apie nutikimą keliaujant lėktuvu, panaudojau netinkamus žodžius. Dėl to nuoširdžiai gailiuosi ir visų atsiprašau. Tiesiog kartais dėl tam tikrų situacijų apima žmogiškas pyktis ir nusivylimas. Tikrai nesu niekaip nusuteikusi prieš juodaodžius arba prieš kitos rasės žmones. Atsiprašau, jei kam nors galėjo susidaryti toks įspūdis“, – rašė ji.