Baudžiamąjį procesą teismas baigė baudžiamuoju įsakymu – Romualdui R. buvo skirta 2 MGL (260 litų) dydžio bauda.

„Romualdo R. baudžiamąją atsakomybę lengvina tai, kad jis prisipažino padaręs baudžiamojo įstatymo draudžiamą veiką ir nuoširdžiai gailisi“, – priimdamas įsakymą teisėjas Mindaugas Striaukas vadovavosi ikiteisminį tyrimą atlikusio prokuroro pasiūlyta bauda.

Bylos duomenimis nustatyta, kad dar 2012-ųjų gruodžio 9-ąją viename interneto portale buvo išspausdintas straipsnis, kuriame buvo rašoma, jog Lenkijos piliečio peticiją dėl Švietimo įstatymo pataisų Lietuvoje išnagrinėjusi Europos Komisija pareiškė neįžvelgianti Europos Sąjungos (ES) pažeidimų ir nurodė negalinti nagrinėti keliamų klausimų dėl tautinių mažumų.

Lenkų keliamos problemos papiktino vilnietį – prie straipsnio esančioje komentarų skiltyje vyras Lietuvos kaimynus prilygino netradicinės orientacijos asmenims, „kurie net nepajudinti jau žviegia, kad kažkas juos engia“.

„Sh... ir tai normalesnis, tik pajudinus jis pradeda smirdeti, o shie...“, – Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ekspertizės akto išvadoje teigiama, kad Romualdo R. komentaras yra vertinamas kaip nuomonė, įžeidžianti ir menkinanti lenkus kaip žmonių grupę.

Pasak tarnybos, komentaru nėra skatinama smurtauti prieš lenkus kaip prieš tautinę grupę, juos diskriminuoti, todėl jis nelaikytinas skatinamuoju, juo išsakoma asmeninė nuomonė.

„Pasakymo autorius pasirenka tokį kalbėjimo būdą, kuris yra įžeidžiamas, menkinantis lenkus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu pagrindu“, – pabrėžiama ekspertų išvadoje.

Romualdas R. pripažino jam inkriminuojamus kaltinimus, neneigė, jog jo parašytas komentaras yra įžeidžiantis ir menkinantis.

„Rašydamas komentarą supratau, kad jis įžeis ir menkins lenkų tautos žmones, tačiau vis vien jį parašiau, nes tuomet turėjau tokį tikslą“, – šiandien komentatorius jau gailisi dėl parašytų žodžių internete.

Pagal įstatymus už komentarus atsako jų autoriai

Ikiteisminius tyrimus dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę atliekantys pareigūnai pabrėžia, kad už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Ji gresia ir už smurto kurstymą, raginimus nuversti teisėtą Lietuvos valdžią bei kitokius neteisėtus veiksmus.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys.

Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (692)