Pirmadienį paskelbtoje artimiausių vizitų programoje Lietuvos nėra.

Demonstruoja solidarumą su Baltijos šalimis

Lenkijos naujasis prezidentas A. Duda pirmąjį nuo savo prisaikdinimo vizitą užsienyje ateinantį sekmadienį surengs Estijoje ir ragins NATO dislokuoti didesnes pajėgas šiame regione, tvyrant nuogąstavimams dėl vis labiau kategoriškos Rusijos pozicijos, pirmadienį pranešė aukšto rango pareigūnai.

Lenkija ir Baltijos šalys, sunerimusiose dėl pernai Rusijos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksijos, ne kartą prašė NATO nuolat dislokuoti pajėgas jų teritorijose palei Aljanso rytinį pakraštį.

A.Dudos pirmoji kelionė į užsienį po to, kai jis buvo prisaikdintas rugpjūčio 6 dieną, demonstruos jo solidarumą su Baltijos šalimis, televizija TVN24 citavo naujienų agentūros „Reuters“ pranešimą. Prezidentas sakė spausiantis NATO šalis pritarti pajėgų dislokavimui šiame regione per ateinančiais metais vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą.

„Dėl savo dydžio ir karinio potencialo Lenkija nori imtis kurti vieningą frontą regione – pavyzdžiui, kiek tai yra susiję su NATO armijų nuolatiniu dalyvavimu, o šis (A.Dudos) vizitas žymi to proceso pradžią, – sakė agentūros šaltinis. – Prezidentas nori parodyti, kad Lenkija stovi petys į petį ne tik su mūsų stipriausiais partneriais, bet ir tais, kuriems gali reikėti mūsų palaikymo.“

Prezidento patarėjas užsienio politikos reikalams ir jo kanceliarijos vadovas Krzysztofas Szczerskis sakė, kad A.Duda vyks į Taliną rugpjūčio 23 dieną minint 1939 metais sudaryto Molotovo-Ribbentropo (Molotovo-Ribentropo) pakto, nepuolimo pakto tarp Sovietų Sąjungos ir nacistinės Vokietijos, metines.

K.Szczerskis patvirtino, kad vizito Estijoje data buvo pasirinkta neatsitiktinai – ji sutaps su Europos stalinizmo ir nacizmo aukų atminimo diena.

Patarėjas pridūrė, kad rugpjūčio 28 dieną A.Duda vyks į Berlyną, kur susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir prezidentu Joachimu Gaucku, o rugsėjo 15-ąją apsilankys Londone.

Tuo tarpu rugsėjo pabaigoje Lenkijos vadovas vyks į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją Niujorke, kur kuluaruose taip pat susitiks su JAV prezidentu Baracku Obama.

Lapkričio pradžioje A.Duda dalyvaus Bukarešte vyksiančiame kelių NATO šalių lyderių susitikime, kurį organizuoja Lenkijos ir Rumunijos vadovai.

Pirmąjį prezidento kelionių į užsienį etapą užbaigs dalyvavimas Pekine vyksiančiame Vidurio Europos ir Kinijos viršūnių susitikime, nurodė K.Szczerskis.

Prezidento patarėjas pridūrė, kad visi šie vizitai „turi padidinti Lenkijos saugumą ir ginti jos ekonominius interesus“.