Kaip skelbia Lenkijos naujienų agentūra PAP, po susitikimo su Latvijos ir Estijos vadovais B. Komorowskis žurnalistams sakė tebesiūlantis D. Grybauskaitei susitikti ir aptarti saugumo klausimus.

„Žinoma, kvietimas tebegalioja ir tikiuosi, kad ateis tas momentas, kai galėsime kartu aptarti bendrus regioninio saugumo klausimus“, - sakė Lenkijos prezidentas.

Paklaustas, ar D. Grybauskaitės neatvykimas į Varšuvą nesusilpnins Lenkijos ir Baltijos šalių pozicijų Čikagoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime, jis buvo diplomatiškas.

„Manau, kad tai neturės neigiamos įtakos. Nors jeigu Lietuva taip pat būtų panorusi dalyvauti tokio pobūdžio derybose, greičiausiai bendro balso jėga būtų buvusi didesnė. Neabejotinai verta žvelgti į šią pusę, kadangi egzistuoja bendra Baltijos šalių ir Lenkijos saugumo problemų visuma“, - teigė B. Komorowskis.

Lenkijos vadovas nepraleido progos pakalbėti ir tautinių mažumų klausimais. Jo nuomone, reikia „atskirti tai, kas iš prigimties sunku kaimynų santykiuose – o tokia sunkia sritimi visada buvo tautinių mažumų problemos – nuo regioninio saugumo klausimų“.

Pasak B. Komorowskio, Lenkijos lakūnai, netrukus perimsiantys oro policijos misiją Baltijos šalyse, yra „lenkų įnašas į visų Lietuvos piliečių, įskaitant ten gyvenančius lenkus, saugumą“.

DELFI primena, jog D. Grybauskaitė į Varšuvą vykti atsisakė motyvuodama tuo, esą NATO kontekste Lenkijai ir Baltijos šalims šiuo metu nėra aktualių klausimų. Tuo tarpu neoficialiai kalbama, jog lenkų diplomatai Lietuvos atstovams užsiminė, kad Varšuva peržiūrės savo poziciją dėl oro policijos misijos, jeigu nebus imtasi spręsti lenkų tautinės mažumos reikalų. Kad tokių pokalbių su Lenkijos diplomatais būta – patvirtino ir Lietuvos atstovybė Varšuvoje.

Tuo tarpu Lenkijos diplomatai pradėjo skųstis, esą Lietuva nelinkusi laikytis su oro policijos misijos išlaikymu susijusių finansinių įsipareigojimų. Anot dienraščio „Gazeta Wyborcza“ cituojamo neįvardinto diplomato, lietuviai lenkams „išrašo sąskaitas už viską: viešbučių kambarius pilotams, degalus, vandenį“. Lietuvos Krašto apsaugos ministerija tokius pareiškimus atmeta.