Straipsnyje "Kas išžudė Eišiškių žydus: lenkai ar lietuviai, vokiečiai ar NKVD?" komentuojami Niujorko Bruklino koledžo profesorės Yaffa Eliach teiginiai, kad būtent Armija krajowa išžudė 2000 Eišiškių žydų.

Y. Eliach, kuri yra viena iš nedaugelio išlikusių Eišiškių žydų, Armijos krajowos veiklą aprašo knygoje "Buvo toks pasaulis: 900 metų Eišiškių miesteliui" ir gausiose publikacijose periodinėje spaudoje.

Savo rašiniuose ji kaltina Lenkijos vyriausybę dalyvavimu "didžiajame mele", kurio tikslas - išvengti atsakomybės už dalyvavimą žudant žydus Antrojo pasaulinio karo metais ir tuoj po jo.

"Gazeta Wyborcza" beveik šešių puslapių straipsnyje bando paneigti Niujorko profesorės, kurios akyse, jos tvirtinimu, Armijos krajowos kariais nužudė motiną ir naujagimį brolį, tvirtinimus.

Pagrindinis profesorė oponentas straipsnyje yra Vilniuje gyvenantis ir Lenkų universitete dėstantis istorikas Jaroslawas Wolkonowskis.

Pasak jo, hitlerininkų archyviniai dokumentai rodo, kad 1941 metų rugsėjo 27 d., kai Eišiškėse buvo nužudyta beveik 3000 žydų, žudynėse dalyvavo vos keli vokiečiai, o jaunų lietuvių iš gretimų apylinkių - apie 20 žmonių.

Tuo tarpu Y. Eliach savo knygoje apie Eišiškes rašo, jog "daugelis lenkų dalyvavo transportuojant savo kaimynus į jų nužudymo vietą ir arba žiūrėjo kaip žudoma, arba plėšė jų namus".

J. Wolkonowskis tvirtina, jog "Eišiškių holokauste lenkai nedalyvavo, kadangi jie nebendradarbiavo nei su vokiečiais, nei su lietuviais, nes patys buvo dvigubo teroro aukos, kadangi lietuvių policija padėjo vokiečiams išvežti lenkus darbams į Vokietiją".

"Gazeta Wyborcza" paprašė pakomentuoti minėtus faktus Tomą Venclovą. Pasak jo, Eišiškių žydų žudynės gerai žinomos, o jis "pats nėra pakankamai informuotas, jog galėtų komentuoti".

"Žinau tik viena, jog Eišiškės yra toje Vilnijos dalyje, kur tarpukaryje buvo mažai lietuvių, o aktyviai veikė AK", pažymi T. Venclova.

Jis abejoja, ar žydus Eišiškėse galėjo žudyti lietuviai.

"Viena vertus, nenoriu kategoriškai tai paneigti, nes atsižvelgiant į tai, kas vyko kituose Lietuvos rajonuose, tą galima įsivaizduoti, kita vertus - prisimenant, jog tas regionas buvo beveik grynai lenkiškas, tai atrodo sunkiai įtikėtina", mano T. Venclova.

Lietuvių poetą stebina informacija laikraštyje, jog 1948 metais Eišiškėse lietuviai sušaudė lenkų šeimą už tai, kad ji padėjo žydams. Pasak jo, tai galėjo padaryti tik NKVD, kadangi šiame rajone antikomunistinių lietuvių partizanų nebuvo.