Trijų teisėjų kolegija rašytinio proceso tvarka nagrinėja V. Petkevičiaus dukros Liudmilos Petkevičiūtės bei dviejų sūnų Vytauto ir Petro Petkevičių kasacinius skundus dėl Vilniaus apygardos teismo sprendimo ir Lietuvos apeliacinio teismo nutarties, kuriomis paskelbta, kad rašytojo teisių perėmėjai yra atsakingi ir už V. Landsbergio bei jo tėvo garbę žeminančių teiginių paskleidimą.

Įsiteisėjusiu teismo sprendimu taip pat konstatuota, kad skandalingoje V. Petkevičiaus knygoje „Durnių laivas“ yra pateikiami teiginiai neatitinka tikrovės bei žemina V. Landsbergio ir jo tėvo garbę bei orumą.

Teismas mano, kad V. Petkevičiaus teisių perėmėjai – vaikai – neįrodė, jog jų tėvo knygoje parašyti teiginiai apie V. Landsbergio tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio draugystę su KGB, Adolfo Hitlerio palaikymą ir pan. būtų atitikę tikrovę.

Teismas nusprendė, kad tikrovės neatitinka visi teiginiai, kuriuos prašė paneigti V. Landsbergis.

Teismo sprendimu nepatenkinta rašytojo dukra yra sakiusi, kad nesutinka su verdiktu ir bylą laimėjusį V. Landsbergį ragino „perrašyti istoriją“.

Į LAT kreipęsi rašytojo vaikai siekia, kad byla būtų nutraukta – esą jie negali atsakyti už tėvo žodžius ir tuo pačiu faktais įrodinėti, kad V. Petkevičius knygoje rašė netiesą. Pasak jų, tėvas esą ne kartą esą buvo įrodęs, jog knygoje rašoma tiesa, tačiau tuo pačiu tvirtino, kad joje išsakyti teiginiai tėra nuomonė.

Tuo tarpu V. Lansbergis yra sakęs, kad V. Petkevičiaus išsakyti teiginiai yra duomenys, o ne nuomonė, paskleistų teiginių žeminantis pobūdis akivaizdus, nes V. Lansbergio tėvas yra vaizduojamas kaip KGB bendradarbis, žvalgas, kurį namo sugrąžino Maskva, vadinamas Hitlerio draugu, strateginių žemėlapių kopijuotoju, bolševikų užverbuotu. Be to, teigiama, kad jis išmetė vaistinę (Kačerginėje) į gatvę, padavė vaistininkus į teismą.

„Tokie teiginiai žemina mano tėvo atminimą, sudaro neigiamą nuomonę apie jį, o kartu žemina ir mane, kaip tėvo, kuris, pasak knygos autoriaus, šnipinėjo okupantams, sūnų“, - V. Landsbergis yra sakęs, kad rašytojo išsakyti teiginiai kenkia jo visuomeninei-politinei veiklai.

Į teismą V. Landsbergis buvo priverstas kreiptis po to, kai Generalinė prokuratūra rašytojui nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą suėjus senaties terminui. Europarlamentaras siekė apginti savo mirusio tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio garbę ir orumą, kurie, jo nuomone, buvo pažeminti V. Petkevičiaus knygoje „Durnių laivas“.

V.Landsbergis-Žemkalnis šio knygoje pavadintas „Hitlerio draugu“, „naujai iškeptu patriarchu“, taip pat sietas su KGB ir neva bendradarbiavęs su šia sovietinio saugumo struktūra.

2006-ųjų rugsėjį Generalinė prokuratūra dėl senaties nutraukė baudžiamąją bylą rašytojui V.Petkevičiui, iškeltą dėl tarpukario Lietuvos veikėjo V.Landsbergio-Žemkalnio apšmeižimo.