Už tokį nutarimą antradienį balsavo 67 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė du parlamentarai.

Komisiją nutarta sudaryti iš 12 Seimo narių: Kazimiero Kuzminsko, Vincės Vaidevutės Margevičienės, Arvydo Vidžiūno, Stasio Šedbaro (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Juliaus Sabatausko, Algimanto Salamakino (Socialdemokratų partijos frakcija), Donaldos Meiželytės-Svilienės (Krikščionių partijos frakcija), Konstanto Ramelio (Mišri Seimo narių grupė), Arūnės Stirblytės (Liberalų ir centro sąjungos frakcija), Dalios Teišerskytės (Liberalų sąjūdžio frakcija), Mečislovo Zasčiurinsko (Darbo partijos frakcija), Remigijaus Žemaitaičio (frakcija "Tvarka ir teisingumas").

Komisijos pirmininku paskirtas R. Žemaitaitis, pirmininko pavaduotoju - S. Šedbaras. Tyrimą komisijai pavesta atlikti iki šių metų spalio 13 d.

Antradienį iš Seimo tribūnos generalinis prokuroras D. Valys paprašė parlamento sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį N. Puteikį, primena ELTA.

Klaipėdos miesto apylinkės teismo nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje N. Puteikis kaltinamas dėl galimo piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo.

Šiam teismui byla buvo perduota nagrinėti gegužės 12-ąją, prieš kaltinamajam tampant Seimo nariu.

Generalinio prokuroro kreipimesi pažymima, kad N. Puteikis kaltinamas tuo, kad jis, dirbdamas Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinio padalinio vedėju ir atstovaudamas šiam padaliniui Klaipėdos miesto savivaldybės Nuolatinėje statybos komisijoje, pažeidė Administracinių bylų teisenos įstatymo nuostatą, nustatančią, kad įsiteisėjęs teismo sprendimas, nutarimas ir nutartis yra privalomi visoms valstybės institucijoms, pareigūnams, tarnautojams ir turi būti vykdomas visoje Lietuvos Respublikoje.

Parlamentaras, prokuratūros duomenimis, galimai tyčia piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, nevykdė įsiteisėjusios Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutarties, kuria teismas įpareigojo atsakovą - Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Klaipėdos teritorinį padalinį - suderinti žemės sklypo, esančio H. Manto g. 11, Klaipėdoje, detalųjį planą.

"Manau, kad mano pareiga užtikrinti, kad teisingumas toliau šitoje byloje būtų vykdomas", - antradienį žurnalistams sakė D. Valys.

Pats N. Puteikis yra pareiškęs, kad prašysiąs Seimo narių nesudaryti kliūčių panaikinti jo teisinį imunitetą.

"Prašau ir noriu, kad būtų leistas teismas, kad viešame atvirame teisme galėčiau savo argumentais sutriuškinti Klaipėdos prokurorą, Klaipėdos STT, valdininkus, kurie dirba išimtinai verslininkams, argumentus. Prokuratūra nuolat manipuliuoja faktais, teismo sprendime parašyta, kad turime suderinti pagal departamento sąlygas tą šešių "stiklainių" projektą, o departamento sąlygos nenumato tokios drastiškos invazijos į istorinę miesto dalį. Mes sutinkame, kad būtų naujos statybos, bet mes prašome atsižvelgti į istorinius akcentus", - žurnalistams aiškino N. Puteikis.

Konstitucijoje ir Seimo statute įtvirtinta nuostata, kad Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.