„Šiandien patys žurnalistai tampa teroristų ir radikalių ekstremistų taikiniais. Žiniasklaidos atstovai grobiami, laikomi įkaitais, jiems vykdomos viešos egzekucijos siekiant įbauginti kitus, norinčius rinkti ir skleisti informaciją iš teroristų kontroliuojamų teritorijų. Kyla pavojus, kad šios teritorijos gali virsti savotiškomis informacijos „juodosiomis skylėmis“, – ministrą citavo Užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

Pasak ministro, tokiu atveju kyla dar didesnis pavojus civilių gyvybėms ir to regiono stabilumui.

Jis pažymėjo, kad ypač didelį nerimą kelia tai, kad net 95 procentai visų brutalių nusikalimų prieš žurnalistus lieka neištirtų. „Tai yra rimtas signalas, kad valstybės narės turi dėti daugiau pastangų išaiškinant šiuos nusikaltimus“, – pabrėžė L. Linkevičius.

„Praėjusių metų gegužę JT Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė Lietuvos parengtą rezoliuciją dėl žurnalistų apsaugos konfliktų zonose. Šia rezoliucija Saugumo Taryba ne tik pasmerkė bet kokius teroristų veiksmus žurnalistų atžvilgiu, bet ir įsipareigojo imtis priemonių siekiant užkirsti kelią teroristų vykdomiems išpuoliams. Svarbu, kad valstybės įgyvendintų šios rezoliucijos nuostatas ir plėtotų visapusiškas priemones, skirtas žurnalistų apsaugai nuo terorizmo keliamų pavojų“, – diskusijos dalyviams sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Žurnalistų apsauga konfliktuose išlieka vienas svarbiausių Lietuvos prioritetų tarptautinėse organizacijose. Narystės UNESCO Vykdomojoje taryboje metu, 2015-2019 metais, Lietuva, siekdama ilgalaikių UNESCO prioritetų įgyvendinimo, daug dėmesio skiria žurnalistų saugumui ir nebaudžiamumo už nusikaltimus prieš žurnalistus panaikinimui.

Nenuolatinės narystės Saugumo Taryboje metu, 2014-2015 metais, žurnalistų apsauga taip pat buvo vienas iš Lietuvos prioritetų.

Narystės Saugumo Taryboje metu 2015 m. gegužės 27 d. buvo vienbalsiai priimta Lietuvos parengta rezoliucija dėl žurnalistų apsaugos.

2015 metais buvo nužudyta daugiau kaip 100 žurnalistų, iš jų 28 žurnalistai tapo teroristinių grupuočių aukomis.