Tai L.Linkevičius sakė po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Liuksemburge, kur buvo pristatyta informacija apie sekmadienį vykusius prezidento rinkimus.

„Kol kas nesame gavę jokių pranešimų, kurie komplikuotų situaciją. Turime sulaukti oficialių raportų ir toliau viskas vyks pagal procedūras. Jeigu viskas vyks sklandžiai, iki mėnesio pabaigos tas sprendimas turėtų būti“, - BNS telefonu iš Liuksemburgo sakė ministras.
„(Sprendimas bus) laikinai keturiems mėnesiams atšaukti sankcijas, jeigu neatsitiks ko nors netikėto“, - teigė L.Linkevičius.

Sekmadienio rinkimuose „paskutiniu Europos diktatoriumi“ vadintas A.Lukašenka perrinktas penktajai kadencijai. Oficialiais duomenimis, jis surinko 83,5 proc. balsų. Tarptautiniai stebėtojai pareiškė, kad rinkimų metu būta „reikšmingų problemų“, ypač skaičiuojant balsus, kurie pakenkė jų sąžiningumui.

L.Linkevičiaus teigimu, sankcijos Baltarusijai atšaukiamos įvertinus tai, kad prieš rinkimus iš kalėjimo buvo paleisti šeši politiniai kaliniai.

BNS paklaustas, kodėl ES sankcijas atšaukia, nors Minskas neįgyvendino reikalavimo reabilituoti politinius kalinius, ministras atsakė: „Taip, čia ne viskas iki galo padaryta, bet mūsų tikslas palaikyti Baltarusijos valdžios motyvaciją, kad nebūtų grįžtama prie represijų, akivaizdžių žmogaus teisių pažeidimų. Norisi, kad mūsų veiksmai sąlygotų permainas, o ne jas stabdytų ar grąžintų atgal“.

Šiuo metu ES sankcijos apima draudimą atvykti ir turto įšaldymą maždaug pusantro šimto Baltarusijos pareigūnų.