Tai L.Linkevičius sakė, kai Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas antradienį pateikė sąlygų paketą dėl valstybės likimo ES, kuriame, be kitų dalykų, siūloma per pirmus ketverius gyvenimo Didžiojoje Britanijoje metus atvykėliams iš ES šalių nemokėti išmokų už vaikus ir netaikyti jokių mokestinių lengvatų.

„Jeigu išmokomis norima diskriminuoti ES piliečius, tai vienas iš tų kertinų principų, prieš kurį pasisako daugelis ES šalių. Mums irgi svarbu, kad nebūtų kažkokios diskriminacijos ar ribojimų“, - BNS sakė ministras.

Tačiau jis pridūrė besitikintis „geranoriškos ir konstruktyvios“ diskusijos dėl Didžiosios Britanijos sąlygų paketo, kur šalys „pagarbiai sieks bendro sprendimo“.

Ministro teigimu, kai kurie D.Camerono siūlymai sutampa ir su Lietuvos siekiais Europos Sąjungoje, pavyzdžiui, dėl vieningos ES rinkos arba dėl Bendrijos konkurencingumo skatinimo.

Pasak ministro, Lietuvos ir Didžiosios Britanijos požiūris į jos integraciją skiriasi. Britanija nebenori tęsti eurointegracijos proceso, tuo metu L.Linkevičius palaiko vieningą Europą.
„Mes matytume ES stipriu žaidėju, kuomet ji būtų vieningesnė ir labiau sutelktų savo pajėgumus. Trumpai tariant, susiintegravusi“, - sakė Lietuvos ministras.

Jis pabrėžė, kad Lietuva yra suinteresuota Didžiosios Britanijos išlikimu ES, nes ši šalis yra artima Lietuvai sprendžiant klausimus ES ir NATO institucijose. Be to, su Didžiąja Britanija palaikomas vienas glaudžiausių kontaktų Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, pridūrė L.Linkevičius.

Britanijos premjeras taip pat pasiūlė suteikti galimybę nacionalinių parlamentų koalicijoms blokuoti ES direktyvas, nors ir nenurodė, kokio dydžio šios koalicijos turėtų būti.

Pasak D.Camerono, jei euro zonai nepriklausančios valstybės „bus nustumiamos į šalį ir sprendimai joms primetami, tuomet tai nebebus mums tinkamas klubas“.

Didžiosios Britanijos ambasadorė Lietuvoje Clair Lawrence BNS sakė, jog šie pasiūlymai yra svarbūs ne tik jos atstovaujamai valstybei - jie sustiprins visos ES efektyvumą ir gebėjimą suteikti gerovę ir saugumą kiekvienos Bendrijos šalies piliečiams.

„Mes pripažįstame, kad gali būti skirtingų būdų pasiekti tam pačiam rezultatui ir todėl esame pasiruošę dėl pasiūlymo detalių konstruktyviai dirbti su partneriais, įskaitant ir Lietuvą“, - teigė ambasadorė.

Tačiau ji pridūrė, kad pasiekti sprendimus dėl visų pasiūlymų svarbu dėl to, kad prieš Didžiosios Britanijos referendumą dėl narystės ES premjeras D.Cameronas britams galėtų pristatyti realius derybų rezultatus.

Šį referendumą numatyta surengti iki 2017 metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)