Neseniai kartuvių instaliacija prasidėjusios eitynės prie Seimo baigėsi riaušėmis. Artėja LGBT bendruomenės eitynės Kaune, kurias laikinosios sostines meras palygino su smarve. Dar vienam Šeimų sąjūdžio maršui valdžios leidimo neduota. O kas bus, jei tauta vis tiek protestuos? Kodėl Lietuvoje vis labiau įsikeroja neapykantos kultūra? Kas ją skatina? Apie tai buvo kalbama „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“.

Kultūrologas Darius Kuolys mano, kad mūsų politika tapo labai infantili.

„Nemaža dalis politikų nejaučia viešo ir privataus gyvenimo skirties, kas yra nuo Periklio laikų esminė demokratijos nuostata, – „nepainiok privataus gyvenimo su viešuoju. Išėjai į agorą, elkis pagal agoros taisykles“, – kalbėjo D. Kuolys.

Tuo metu Seimo nariai šiandien, pasak laidos dalyvio, suvedinėja sąskaitas su juos įžeidusiais žmonėmis, pasakoja savo įsižeidimo istorijas, prezidentas gina žmonos garbę nuo jo paskirto užsienio reikalų ministro.

„Tokių dalykų Lietuva nėra mačiusi. Mūsų politikos paauglėjimas, man atrodo, yra labai blogai. Tada jau tikrai galima eiti iki muštynių“, – sakė D. Kuolys.

Jis teigė tą pastebįs iš abiejų pozicijas reiškiančių pusių.

„Gatvės politika turi įvairių bruožų: ji gali neštis ir kartuves, ji gali įvairiai reikštis, tai jau yra įvairios demokratijos formos. Bet tam yra rinkti žmonės, vyriausybė, intelektualai, žiniasklaida, kad tai gatvės politikai suteiktų tam tikrą civilizuotesnę formą“, – kalbėjo D. Kuolys.

Klostosi besimušančių gatvės paauglių scenarijus

Su apgailestavimu kultūrologas konstatavo, kad ir ta kita pusė eina į apkasus, pradeda kurti sąmokslo teorijas, ir tokiu būdu klostosi dviejų besimušančių gatvės paauglių scenarijus.

„O kas mus gali jungti? Konstitucija. (…) Dabar Vilniaus valdžia kaip nori, taip elgiasi: „noriu leidžiu, noriu neleidžiu“, nors konstitucinė teisė yra piliečiams susirinkti miesto aikštėse, išreikšti savo nuomonę, protestuoti. Protestai gali būti ir radikalūs, reikalaujantys ir Seimo paleidimo, ir Vyriausybės atsistatydinimo. (…)

Kauno meras irgi sako tą patį: „man smirda, Konstitucija jums negalios“. Šiuo atveju save gerbiantys piliečiai turėtų sakyti, kad „jūs esate tik tarnai“, – sakė D. Kuolys.

Kultūrologo įsitikinimu, jei norime gyventi kaip civilizuota bendruomenė, turime remtis Konstitucija.

„Bet kas Lietuvoje yra nutikę, – Konstituciją turėjo savo kišenėje Egidijus Kūris, Dainius Žalimas, sakydami, kad „tik mes galime pasakyti, kaip Konstitucija veikia“, (…) ir tai yra blogiausias dalykas, kas yra Lietuvoje nutikę. Lietuvos piliečiai neturi Konstitucijos, kaip turėjo Lietuvos bajorai savo Statutą. Statutas buvo jų laisvių, jų sugyvenimo būdo skydas. (…) Šiandien Pagrindinis įstatymas yra Konstitucinio Teismo kišenėje“, – aiškino D. Kuolys.

Panašūs procesai vyksta visoje Europoje

Politikos apžvalgininkas Mečys Laurinkus pastebėjo, kad mitinguotojų šiuo metu atsirado daugiau negu prieš dvejus, penkerius ar dešimt metų.

„Nuo tada, kai įstojome į Europos Sąjungą, praktiškai nebuvo masinių judėjimų, išskyrus 2008 metus, kai buvo gili ekonominė krizė, ir buvo drastiški sprendimai. Žinome, kaip viskas vyko, paskui buvo teismai“, – priminė M. Laurinkus.

Apžvalgininkas pastebėjo, kad tokie procesai vyksta visoje Europoje.

„Ir Lietuvoje tai pradeda vykti. Visiškai nėra čia kažkokio pilietinio karo išvakarių, bet nuomonių bus, ir bus nuomonių gana esminiais klausimais“, – sakė M. Laurinkus.

Jis supranta, kad protestai vyksta dėl klausimų, kurie yra susiję su Stambulo konvencija, taip pat – dėl skiepijimosi.

„Aš asmeniškai esu už privalomą skiepijimąsi, bet tai yra mano nuomonė. Manau, kad ir valstybės priemonės turėtų būti griežtos šiuo klausimu“, – atvirai prisipažino M. Laurinkus.

Apžvalgininkui keista atrodo dabartinė situacija – kad tai leidžia, tai nebeleidžia mitingus.

„Čia yra blogai. Šitas erzinimas sukels aistras. (…) Aš manau, kad turi būti leidžiama. O tvarkai prižiūrėti yra policija“, – sakė M. Laurinkus.

Kritikavo ir valdžios atstovus

Kultūrologas D. Kuolys dabartinius procesus supranta kaip dalies visuomenės nepasitenkinimą žmonėmis, kurie tapatinasi su valstybe.

„Čia – dialogo stygius. Aš matau politinių apžvalgininkų, žiniasklaidos žmonių, kurie tyčiojasi iš paties dialogo: „dialogo nereikia, reikia skelti tą visuomenės dalį – priešų“(...).

Šitas visuomenės skaldymas – iš pačių politikų, jeigu skaitytume, kad ir Gabrieliaus Landsbergio (mintis): „mus puola „Jedinstvo“. Mano bičiulis Andrius Navickas kalba apie tai, kad „talibai puola“ (…). Tai yra visiškai apkasų psichologija.

Pasižiūrėkite, ką kalba vidaus reikalų ministrė. Mes iš esmės veidrodiniu principu atkartojame totalitarinių režimų retoriką (...)“, – kalbėjo D. Kuolys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (498)