2016-ieji skaičiuoja paskutines valandas. Visų akys viltingai krypsta į ateinančius. Savo prognozėmis dalinasi dizaineriai, leidėjai, technologai, architektai... O kokie jie bus tiems, kieno gyvenimas vienaip ar kitaip sukasi apie kulinariją?
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Gaila ar ne, bet kartu su besibaigiančiais metais turėtų silpnėti „žalių gėrimų“ vajus. Juk negalėjote nepastebėti šiemet instagramo, pinteresto ir feisbuko, lūžtančio nuo žalios spalvos kokteilių nuotraukų? O jei tik kokiame žurnale prireikdavo sveiko gyvenimo būdo iliustracijos, pirmas pasirinkimas būdavo besišypsančios baltadantės merginos, rankoje laikančios stiklinę su žalios spalvos gėrimu, nuotrauka. Japoniška matcha arbata bei trinti lapiniai kopūstai: štai kokie buvo besibaigiančių metų madingiausi sveikuoliškų gėrimų ir patiekalų ingredientai.

2017- uosius galima bus vadinti geltonaisiais metais, nes į tokių gėrimų sudėtį būtinai įeis maca milteliai. Ir tik maca nesumaišykite su matcha, mat maca – tai geltonos spalvos antioksidantų pilnas šakniavaisis, augantis Peru aukštikalnėse. Ciberžolė bus dar vienas gėrimų pagardas, mat tai augalas su bene stipriausiomis antivirusinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Nenustebkite savo sveikuoliško gėrimo sudėtyje pamatę ir obuolių actą – šis produktas reguliuoja kraujospūdį ir skatina virškinimą.

Tuo tarpu daržovių skyriuje madinga bus rinktis violetines: violetiniai kalafiorai, violetiniai šparagai, violetinės bulvės ir kukurūzai turėtų dominuoti jūsų krepšelyje. Kuo ryškesnė daržovės spalva, anot dietologų, tuo daugiau antioksidantų yra jo sudėtyje.

Kuo maisto pasaulis gyvens 2017 m.?
© Vida Press

Riešutų pasaulyje karaliaus kokosas. Nuo kokosinių tortilijų iki traškučių ir dar kažko, ko šiandien net neįsivaizduojame, kad tas kažkas gali būti pagaminta iš kokosų.

Japoniška virtuvė ir toliau skins laurus. Tačiau pamirškite sušius – jie jau vakarykštė diena. Nuo šiol tokie ingredientai kaip ponzu (citrusinis padažas), miso (fermentuotų sojų pupelių pasta) bei sezamų aliejus bus kiekvienų namų virtuvės spintelėje tam, kad kasdien lengvai ir greitai patys pasigamintumėte japoniškų patiekalų. O juk japonų ilgaamžiškumas siejmas ne su kuo kitu, o visų pirma su dieta: itin daug žuvies, augalų, daržovių bei fermentuotų produktų.

Madingi bus netikėti deriniai: aštrių čili pipirų džemas, ar... burokėlių salsa. Pavadinimai ghee arba tahini tikrai nieko nestebins, nes jie tiesiog bus įprastas kiekvienos dienos patiekalų ingredientas.

Pasta išliks populiari, nes tai amžina klasika. Tik tradicinę pastą vis dažniau keis makaronai be glitimo, pagaminti iš lęšių, avinžirnių ar bolivinių balandų miltų. Mėgindami pakartoti spiralėmis supjaustytų cukinijų sėkmę, šefai ir toliau eksperimentuos gamindami vegetariškus ir raw makaronus iš dar labiau netikėtų daržovių...

Bet visų svarbiausia kryptis, kuria judės pasaulis, – tai maisto atliekų mažinimas. Madinga taps ne išlaidauti, bet sugebėti paruošti vakarienę iš to, ką užtikote šaldytuve ar kas liko nuo praeitų valgymų.

Nuo taip vadinamo produktų antrinio sunaudojimo mados neatsiliks ir pramonė: populiarumas garantuojamas dviem rinkos naujovėms – probiotiniams gėrimams, gaminamiems iš jogurto išrūgų, bei skysčiui, kuris lieka verdant avinžirnius. Pasirodo šis skystis, dar vadinamas aquafaba, kuo puikiausiai tinka veganiškam majonezui gaminti.

Technologijų pasaulis taip pat kunkuliuos. 2016-aisiais į startuolius, susijusius su maistu, Silicio slėnyje buvo investuota daugiau nei 1 milijardas dolerių. O kitąmet investuotojai startuolių sąskaitas papildys dar dosniau.

Toliau sėkmingai persiskirstys pirkėjų rinka, ir laimės tie, kurie labiau supras net menkiausius savo klientų lūkesčius ir pomėgius. Stebėtinai augant internetinio apsipirkimo portalų apsukoms, kitąmet, sako, turėtų atsirasti vis daugiau vien tik į namus maistą tiekiančių restoranų, bei parduotuvių, skirtų tik uždaram ratui taip vadinamo „klubo“ narių.

Kuo maisto pasaulis gyvens 2017 m.?
© Vida Press

Socialinių medijų pagalba vis lengviau pirkėjų simpatijas bus išsikovoti mažiems prekių ženklams. Pataikydami į savo klientų norus, jie vis labiau duos į kaulus didžiausiems: per pastaruosius porą metų du trečdaliai žymiausių pasaulinių maisto gamintojų prarado daugiau nei 13 milijardų dolerių. Ir visai ne dėl to, kad žmonės valgo mažiau. Dėl to, kad jie renkasi tuos, kurie geriau išmano savo klientų lūkesčius ir geriau žino kaip tuos klientus pasiekti.

2017-aisiais dar labiau ryškės kartų skirtumai. Jei X ir Y karta žavėjosi greituoju maistu, tai Z karta labiausiai vertina maistą, pagamintą namuose. Užuot įsigiję mikrobangę, jie verčiau investuoja į geresnę viryklę. Tvarumas yra tai, kuo jie rūpinasi ir piniginę atidaro ne pamatę garsų prekės ženklą, bet veikiau įsitikinę, kad perkami produktai sveiki ir atitinka savo vertę. Be to, Z kartos vartotojams svarbu žinoti visą produkto atsiradimo grandinėlę. Todėl ypač populiarios taps mobiliosios programėlės, kurios nuskaitę, pavyzdžiui, žuvies brūkšninį kodą pateiks ne tik šios sužvejojimo datą, bet net laivo registracijos numerį ir teritoriją, kurioje buvo užmesti tinklai.

Tačiau užvis labiausia maisto pramonės pasaulis sieks kuo labiau sumažinti dirbtinių dažiklių ir sveikatai kenksmingų priemaišų, o taip pat išmetamo maisto kiekius. Kitaip sakant, madinga bus viskas, kas maistą ir aplinką, kurioje gyvename, daro sveikesniais.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: pajusime tikrą rudens alsavimą (4)

Iki pat savaitės pabaigos šalyje išsilaikys gaivūs orai , dažnai varvės dangus, įsismarkaus...

Traukinys Maskva-Vladivostokas: lietuviai juo vyko, tikėdamiesi nuotykių ir problemų (175)

Šią vasarą aš – Tadas, ir mano brolis Mantas, atostogoms nusprendėme pasirinkti kiek...

Sezoninį darbą pasirinko dėl neįprastos priežasties: šis įdarbinimas buvo pats svarbiausias (11)

Dauguma jaunuolių sezoninį darbą renkasi dėl paprastų priežasčių, vieni nori užsidirbti...

Eksperimentas: 7 absoliutaus pritarimo vyrui dienos (17)

Kas bus, jei ištisą savaitę pamėginsime pritarti bet kokiam vyro sprendimui? Eksperimentas, kurį...

Tris kartus už nuosavus tvirtesni dantys – per parą (44)

„ Dantys per vieną valandą – dantys vienai valandai“, – anksčiau ironizuodavo...

Rusijos propagandos gniaužtuose atsidūrusios šalies atstovė: žmonės mąsto, emigruoti ar dar palaukti (294)

Jauna moteris, buvusi kandidatė Moldovos prezidento rinkimuose Maia Sandu yra pasiryžusi...

Prasidėjo visiškas Saulės užtemimas: pasigrožėkite vaizdais (28)

Rugpjūčio 21 d. įvyks neeilinis visiškas Saulės užtemimas, kurį galės stebėti tūkstančiai...

Žvaigždžių gretos byra: Europos čempionatas – be būrio elitinių žaidėjų (20)

Savaitgalį vos per 24 valandas iš Europos krepšinio čempionato žaidėjų sąrašo buvo...

Į susišaudymo Vilniuje sūkurį pateko ir S. Stavickis-Stano (111)

Pirmadienio vakarą Vilniuje , Antakalnio gatvėje, aidėjo šūviai. Policijos duomenimis, tarp...

Vilniuje esančioje Antakalnio gatvėje aidėjo šūviai papildyta 20.44 (82)

Šiandien Vilniuje aidėjo šūviai. Antakalnio gatvėje esančioje kavinėje tarp susipykusių...