„Mane piktina tas neadekvatus požiūris. Nueini ir nuolat tokį spaudimą jauti. Gal jei dirbčiau pagal darbo sutartį, tai gal taip nebūtų, bet dabar kai dirbu pagal individualios veiklos pažymą, tai vieną kartą man pasakė „Tu, vaikyti, neprasidėk, vis tiek nieko daug negausi“. Taip buvo vieną kartą. Aš susirinkau tuos popieriukus, skaičiavau, kad stažo užtektų. Vėl nuėjau paklausti, kiekviena darbuotoja vis kitaip atsakydavo. Galiausiai man pradėjo sakyti: „Ką tu apgaut nori, kaip išėjo, kad gavai tokį pelną?“ - DELFI sakė pašnekovė.

Sodra“ savo ruožtu sako, kad savarankiškai dirbančių asmenų motinystės pašalpos yra apskaičiuojamos atsižvelgus į sumokėtas socialinio draudimo įmokas, o skirtingos pajamos lyginant metus paeiliui savaime įtarimo nekelia.

„Jeigu žmogus pateikia visus teisingus dokumentus ir duomenis, jeigu viską daro pagal įstatymus, jam nėra ko bijoti. O nustačius, kad pašalpos išmokėtos pagal neteisingai įformintus, suklastotus dokumentus ar duomenis, permokėtos pašalpų sumos įstatymų nustatyta tvarka išieškomos iš kaltų asmenų, išdavusių ar pateikusių šiuos dokumentus ar duomenis. Skirtingos pajamos savaime nekelia įtarimo“, - teigiama „Sodros“ atsakyme DELFI.

„Ką jūs norite apgauti?“

Universitete Vilniuje pagal nuolatinę studijų formą studijuojanti ir pagal individualios veiklos pažymą dirbanti Ramunė (vardas pakeistas – DELFI) pasakoja, kad ją nustebino „Sodros“ darbuotojų priešiškumas. Jos teigimu, „Sodros“ darbuotojos įtarė ją apgaudinėjant valstybę ir siūlė ruoštis patikrinimams, mat pamatė gana ryškų skirtumą tarp 2011 m. ir 2012 m. gautų pajamų.

Tačiau mergina teigia, kad 2011 m. pagal individualios veiklos pažymą ji viso labo dirbo tik gruodžio mėnesį ir turėjo nuostolių, o 2012 m. dirbo ištisus metus ir per juos gavo keliasdešimt tūkstančių litų pajamų.

„Problemos esmė yra ta, kad „Sodros“ darbuotojų požiūris į nėščias mamas yra labai neadekvatus ir neigiamas. Nors mano dokumentai tikrai tvarkingi, veikla vykdoma buvo nuosekliai visą laikotarpį, o ne tik nuo liepos mėnesio pabaigos (tuo metu sužinojau apie nėštumą). Pamačiusios skirtumą tarp dvejų metų deklaracijų, „Sodros“ darbuotojos pareiškė, kad pasiruoščiau patikrinimams, nes „niekas stebuklingo burtažodžio neatranda ir išvis ką jūs norite apgauti“. Patarimas buvo toks: nepildyti prašymų ir neiti nei į nėštumo, nei į vaiko priežiūros atostogas. „Ramiau gyvensit, ponia", - apie pokalbį „Sodroje“ pasakojo Ramunė.

Pašnekovė teigia, kad pajamas už 2012 m. ji deklaravo šių metų sausio 2 d. ir iškart pasiteiravo „Sodroje“, ar jos deklaruotos pajamos yra matomos „Sodrai“ bei ar ji gali rašyti prašymą dėl išmokų.

„Tai buvo mano paskutinis apsilankymas“, - sakė Ramunė, pridūrusi, jog kaip tik per šį apsilankymą „Sodroje“ ir sulaukė kritiškų pastabų, tad galbūt dėl streso jai sutriko sveikata, prasidėjo priešlaikinis gimdymas, nors vėliau medikai būklę stabilizavo.

„Aš iš tikrųjų pati nelabai suvokiau, kas ten vyksta. Atrodo, nuvažiavau visai rami, bet tada prasidėjo – viena darbuotoja siunčia pas kitą, antra – dar pas kitą, trečia – dar pas kitą. Iš visų jauti tokią įtampą, kad išėjau ir pradėjau žliumbti. Žliumbiu, žliumbiu, bliaunu, bliaunu, prasidėjo skausmai, o man tokia panika... Žinote, besilaukiančios moterys yra gana jautrios“ - pasakojo pašnekovė.

Skirtingos pajamos įtarimo savaime nekelia

Kaip žinoma, nėštumo ir gimdymo atostogų metu mokama 100 proc. dydžio kompensuojamojo darbo užmokesčio dydžio pašalpa.

Gimus vaikui bei mamai arba tėčiui nusprendus eiti vaiko priežiūros atostogų vieniems metams, motinystės (tėvystės) pašalpa taip pat siekia 100 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, o jeigu pasirenkamos dvejų metų vaiko priežiūros atostogos – pirmaisiais metais pašalpa siekia 70 proc., antraisiais – 40 proc.

Kompensuojamasis uždarbis apskaičiuojamas pagal apdrausto asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius 12 kalendorinių mėnesių.

„Savarankiškai dirbančių asmenų socialinio draudimo stažas nustatomas pagal sumokėtas socialinio draudimo įmokas. Jeigu šios įmokos sumokėtos nuo minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžio sumos, įgyjamas vieno mėnesio socialinio draudimo stažas. Tais atvejais, kai įmokos sumokėtos nuo mažesnės arba didesnės negu MMA dydžio sumos, socialinio draudimo stažas laikomas proporcingai mažesniu arba didesniu“, - teigia „Sodra“.

Pasak „Sodros“ atstovo spaudai Martyno Žilionio, remiantis įstatymais žmonės laikomi įgiję stažą ir gali pretenduoti į motinystės pašalpą, jeigu iki nėštumo ir gimdymo atostogų pradžios už juos buvo sumokėtos socialinio draudimo įmokos nuo 12 MMA dydžio draudžiamųjų pajamų sumos per paskutinius 24 mėnesius.

Tiesa, teisę į motinystės pašalpą turi ir apdrausti žmonės iki 26 metų, jeigu reikiamo stažo neįgijo, nes mokėsi bendrojo lavinimo, profesinėje mokykloje ar aukštojoje mokykloje pagal dieninę ar nuolatinę studijų formą.

„Kokio konkretaus dydžio pašalpa skaitytojai priklauso ir kokius mokesčius ją gaunant bus privalu sumokėti, tiksliai galėtų atsakyti artimiausio teritorinio skyriaus specialistai“, - teigia „Sodra“.

Atsakyme taip pat priduriama, kad skirtingos pajamos skirtingais metais savaime įtarimo nekelia.