Portalo kgbveikla.lt skelbiamais duomenimis, A. Matonis sovietų saugumui dirbo Dzūkijoje. Jo pavardė įrašyta Druskininkuose dirbusių kadrinių KGB darbuotojų sąrašuose. Vidaus reikalų ministras Artūras Melianas teigia nebuvęs informuotas apie tokias Kriminalinės policijos biuro vadovo praeities detales.

Tuo tarpu Policijos departamento vadovybė apie kriminalistų vadovo praeitį žino, tačiau nurodo, kad jo nuopelnai tarnyboje įrodo šio pareigūno lojalumą Lietuvai. O pats A. Matonis pripažįsta, kad įrašas apie KGB nėra maloni detalė, tačiau tvirtina neprisidėjęs prie jokių veiksmų, kurie šiai organizacijai pelnė labai prastą reputaciją.

Biografiją pradeda nuo tarnybos policijoje

Kaip nurodoma kgbveikla.lt, A. Matonis buvo KGB operatyviniu įgaliotiniu Druskininkų rajone. Tokių Druskininkuose buvo ne vienas ir ne du. Kriminalistų vadas, kgvbeikla.lt duomenimis, KGB dirbo tiek iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, tiek po jo: nuo 1987 m. rugsėjo 1 d. iki 1991 m. rugpjūčio 31 d.

Oficialioje A. Matonio biografijoje apie KGB nėra nė žodžio.

„A. Matonis vidaus reikalų sistemoje tarnauja nuo 1991 m. rugsėjo 2 d. Tarnybą pradėjo Druskininkų m. policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus jaunesniuoju inspektoriumi, 1992 m. vasario 2 d. paskirtas to paties skyriaus vyresniuoju inspektoriumi. Nuo 1993 m. balandžio mėnesio dirbo Druskininkų m. policijos komisariato kriminalinės policijos Ypatingų nusikaltimų tyrimo grupės vyresniuoju inspektoriumi, nuo 1998 m. sausio – Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos grupės vyresniuoju inspektoriumi. Nuo 1999 m. balandžio A. Matonis tęsė tarnybą Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus komisaru inspektoriumi, nuo 2000 m. spalio – Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 2-osios valdybos 2-ojo skyriaus komisaru, o nuo 2003 m. gruodžio mėn. minėto skyriaus viršininku. Nuo 2005 m. balandžio 11 d. paskirtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininku“, - taip Kriminalinės policijos biuro svetainėje pristatomas šis pareigūnas.

A.Melianas kviesis policijos vadovybę

Vidaus reikalų ministras A. Melianas apie aštuntus metus kriminalinei policijai vadovaujančio A. Matonio praeitį nebuvo informuotas, DELFI teigė ministro atstovė spaudai Ramunė Hazir.

„Ministrui ši žinia – naujiena. Kadangi Kriminalinės policijos biuras tiesiogiai pavaldus ne Vidaus reikalų ministerijai, o Policijos departamentui, šis klausimas bus aptartas su jo vadovais“, - sakė R. Hazir.

T.B.Burauskaitė: 2005 m. dar galiojo apribojimai kadriniams darbuotojams

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė DELFI teigė, jog 2005 m., kuomet A. Matonis tapo kriminalistų vadu, dar galiojo 1999 m. įvesti apribojimai kadriniams sovietinių saugumo tarnybų darbuotojams.

„Jisai buvo etatinis, kadrinis darbuotojas. Darbuotojams apribojimai dabar yra pasibaigę. Įstatymas dėl buvusių kadrinių darbuotojų buvo išleistas 1999 m., ir buvo dešimčiai metų apribojimai dirbti tam tikrose tarnybose“, - kalbėjo T. B. Burauskaitė.

Pašnekovė teigė labai abejojanti, ar asmenys, skyrę A. Matonį vadovauti Kriminalinės policijos biurui, galėjo būti neinformuoti apie jo darbą KGB. „Galų gale, jis turi darbo knygutę, kur yra įrašas, kur jisai dirbo“, - stebėjosi T. B. Burauskaitė.

Policijos departamentas: A.Matonio nuopelnai nusveria praeitį

Policijos departamentas DELFI informavo, jog apie A. Matonio praeitį buvo žinoma. Be to, šiam pareigūnui teismo nutartimi leista netaikyti T. B. Burauskaitės minėtų apribojimų.

„Taip, vadovybė apie tai buvo informuota, ši informacija yra jo asmens byloje. 1999 m. rugsėjo 8 d. Aukštesnio administracinio teismo teisėjų kolegija nusprendė netaikyti A.Matoniui įstatymo 2 str. numatytų apribojimų“, - teigiama Policijos departamento DELFI pateiktame komentare.

A. Matonio vadovai laikosi nuomonės, jog jis savo tarnybos policijoje metu nuveikė daugiau negu pakankamai, kad įrodytų savo lojalumą Lietuvai.

„Policijos vadovų teigimu, šio pareigūno nuopelnai valstybei triuškinant organizuotą nusikalstamą pasaulį yra nenuginčijami ir ne kartą įvertinti, todėl policija didžiuojasi, kad jos gretose dirba tiek daug jėgų Lietuvos valstybei atidavęs pareigūnas“, - teigia Policijos departamentas.

A.Matonis: žmonių nepersekiojau

Pats A. Matonis taip pat sutiko su DELFI pakalbėti apie savo praeitį. Jis patvirtino dirbęs KGB, tačiau pabrėžė nevykdęs jokios veiklos, dėl kurios ši struktūra turėjo labai prastą reputaciją.

„Kaip neinformuosi. Čia neįmanomas variantas neinformuoti. Yra tarnybos byla ir visa kita. Kitaip į darbą nebūčiau priimtas, kai išėjau iš tos sistemos. Niekas nebuvo slepiama. Nėra jokių paslapčių nei nuo vadovybės, nei nuo tų institucijų, kurioms priklausė tuos visus reikalus kontroliuoti, - sakė Kriminalinės policijos biuro viršininkas, paklaustas, ar informavo vadovybę apie savo darbą KGB. - Ten buvau, kaip ir parašyta, operatyvinis įgaliotinis Druskininkuose. (...) Paskui tame pačiame mieste dirbau kriminalinėje policijoje. Niekas niekada, nei vienas žmogus neturėjo man kažkokių pretenzijų, kad aš, dirbdamas toje struktūroje, būčiau užsiėmęs politiniu sekimu ar žmonių teisių blokavimais. Buvau tuo metu tik pradedantysis darbuotojas. Dirbau kaip teisininkas, manau, kiek įmanoma. Ir tikrai nedariau neteisėtų ar neteisingų žingsnių.“

A. Matonis pabrėžė buvęs nagrinėjamas ir Valstybės saugumo departamento, ir kitų institucijų, kol galiausiai teismas nutarė jam leisti toliau dirbti teisėsaugos struktūrose. „Tai, kad aš buvau nenušalintas, reiškia, kad buvo už ką manęs nenušalinti iš tos valstybės tarnybos. Dėl to, kad būdamas šitame darbe Lietuvai nešiau tam tikrą naudą“, - teigė pašnekovas.

Paklaustas, dėl ko oficialioje savo biografijoje neinformuoja apie darbą sovietinėje struktūroje, pareigūnas buvo atviras. „Kuo čia girtis, - atsiduso A. Matonis. - Nematau reikalo. Nėra šita detalė pati geriausia gyvenime, bet ką padarysi, kad tais laikais taip buvo. Baigiau Teisės fakultetą ir buvo klausimas, į kokią teisėsaugos instituciją eiti. Neatėjau iš liaudies ūkio, kaip teisininkas ėjau.“