Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai iš visos Lietuvos šeštadienio rytą sugužėjo į Šventąją, kur „Energetike“ įsikūrė partijos parkas, o jame dvi dienas šurmuliuos konservatorių sąskrydis.

„Prieš sąskrydį buvo išplatinta partijos pirmininko rekomendacija nesivežti alkoholinių gėrimų, linksmintis blaiviems. Tik ta rekomendacija kažkaip įdomiai išplatinta – ne visiems partijos nariams, o pasirinktiems, kurie ja turėjo pasidalinti su kitais“, – tai, jog siekta, kad sąskrydis būtų „sausas“, patvirtino vienas konservatorių partijos narių (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI).

Tačiau į tą rekomendaciją beveik nebuvo atsižvelgta. Jau priešpiet, kai atvykę žmonės įsikūrė ir pasidengė stalus, ant jų buvo galima matyti ir alaus skardinių, ir vyno, degtinės, brendžio butelių.
Tačiau kai įvyko oficialus sąskrydžio atidarymas, nuo stalų buteliai dingo – jų liko tik keliose vietose.

Be to, sąskrydžio teritorijoje buvo galima įsigyti alkoholio – pusės litro alaus bokalas kainavo 1,5 euro.

„Jokios rekomendacijos nesivežti alkoholio nebuvo. Aš pasakiau, kad aš sąskrydyje nevartosiu alkoholio ir kviesiu visus pagalvoti, ar tai geras pavyzdys, ar ne. Labai tikiuosi, kad yra galvojančių. Šiaip suprantu, kad žmonės atvažiuoja atsipalaiduoti, visi daro taip, kaip jiems įprasta. Tiesiog manau, kad savo pavyzdžiu gali parodyti, jog atsipalaiduoti ir smagiai praleisti laiką galima ne tik su alaus buteliu rankoje. Tradicijų nesistengiu pakeisti, o daugiau noriu parodyti, kad kartais asmeninis pavyzdys labiau lemia nei kokie griežti nurodymai“, – teigė G. Landsbergis.

Paklaustas, ar jis nėra nusivylęs, jog žmonės sąskrydyje svaiginasi, konservatorių partijos pirmininkas tikino, kad toks jausmas jo neapėmė. „Aš žiūriu su šypsena. Visi nuo manęs slepia butelius, neva pirmininkas neleidžia gerti. Aš tik pasikartosiu, kad pirmininkas pats negeria, o kitiems nedraudžia. Aš laimėjau tuo, jog po tokio savo pasirinkimo ir jo paviešinimo, kai vakare eisiu per partijos skyrių palapines, man niekas nesiūlys išgerti. Man bus daug lengviau, nereikės atsikalbinėti“, – šypsojosi G. Landsbergis.

Pirmasis apie tai, jog sąskrydyje reikėtų riboti alkoholio vartojimą, dar šių metų sausį, kai buvo pristatyti konservatorių planai kovoti su alkoholizmu, prabilo Seimo narys Antanas Matulas. Jis partijos tarybos posėdyje pasiūlė parodyti parodyti pavyzdį ir vasarą konservatorių sąskrydyje apsiriboti tik lengvu alkoholiu.

„Būkime pavyzdžiu. O pirmas pavyzdys – mūsų sąskrydis vasarą galėtų apsieiti tik su lengvu alkoholiu, o ne taip, kad prisivežam visi, einame per stovyklą ir visi geriame brendžiuką ir degtinę. Suprantu, kad visiškai blaiviai bus sunku tą padaryti, gal to ir nereikia, bet galime apsieiti su lengvu vynu, lengvu alumi“, – sakė A. Matulas, sukeldamas partiečių plojimų ir juoko bangą.