Tokius skaičius LRT.lt portalui įvardijo šių partijų lyderiai Eligijus Masiulis ir Gabrielius Landsbergis. Politologai paaiškino, kodėl tai – sunkiai tikėtinas rezultatas.

Liberalų planai – arčiau tikrovės nei konservatorių

Kaip portalui LRT.lt tvirtino LS lyderis E. Masiulis, jo partijos tikslas – turėti frakciją, kuri galėtų tapti valdančiosios koalicijos formavimo ašimi.

„Mūsų tikslai iš tiesų yra ambicingi. Manome, kad iki 30 mandatų būtų labai puikus rezultatas bei pasirodymas. Toks yra rinkiminio štabo planas, ir mes sieksime to rezultato“, – skaičiavo E. Masiulis.

2012-aisiais LS pavyko iškovoti 10 mandatų. Žurnalo „Veidas“ prognozėmis, per šiemet vyksiančius Seimo rinkimus liberalai gali dvigubai pagerinti savo rezultatą ir iškovoti 21 mandatą – gerokai mažiau, nei planuoja jų lyderis. E. Masiulis tikisi, kad partijai pavyks iškovoti 16–17 mandatų pagal sąrašą, dar 13–15 – vienmandatėse apygardose.

Tačiau būtent vienmandatės apygardos nėra stiprioji liberalų pusė: 2012 m. jie sugebėjo laimėti tik tris mandatus iš 71.

Kaip teigia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas A. Krupavičius, liberalai neturi daug stiprių lyderių vienmandatėse rinkimų apygardose.

Pasak politologo, pačiais geriausiais laikais, o jie esą buvo vadovaujant Rolandui Paksui, liberalai per Seimo rinkimus gavo 19–20 proc. „Matyt, konservatoriai tikrai gaus daugiau balsų nei prognozuoja kai kurios visuomenės nuomonės tyrimų agentūros, bet gan atviras klausimas, ar liberalai gaus tiek balsų ir mandatų, kiek prognozuojama.“, – aiškina A. Krupavičius.

Liberalų sėkmė Seimo rinkimuose priklausys ir nuo situacijos Vilniuje, kur meru išrinktas LS atstovas Remigijus Šimašius. „Čia situacija yra problemiška, nes R. Šimašius kol kas tikrai nedemonstruoja sėkmės istorijos. Po Artūro Zuoko vadovavimo jis atrodo vidutiniškai, sunku įžvelgti ką nors ypatingo. Situacija bus tokia, kad, jei staiga per paskutinius mėnesius R. Šimašiui Vilniuje nepavyks ko nors ypatingo nuveikti, sostinėje balsai skaldysis tarp kelių partijų“, – LRT.lt komentavo VDU profesorius.

Savo ruožtu Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Mažvydas Jastramskis mano, kad, jei LS pasisektų vienmandatėse apygardose, jie gali iškovoti 30 mandatų, tačiau labiau realu iškovoti šiek tiek mažiau.

„Aš juos vertinčiau realistiškiau ir, manau, liberalai gali iškovoti 20–25 vietas, tačiau labai geromis sąlygomis – jei pasiseks vienmandatėse. Liberalų planai yra labiau realūs nei konservatorių, nepaisant to, kad šiuo metu mandatų skirtumas tarp frakcijų yra nemažas“, – LRT.lt komentavo M. Jastramskis.

G. Landsbergis: liberalų reitingas krenta, mes – kylame

Žurnalo „Veidas“ prognozėmis, konservatoriai per spalį vyksiančius rinkimus gali gauti 26 mandatus – 7 mandatais mažiau nei gavo per 2012-aisiais vykusius Seimo rinkimus.

TS-LKD lyderis G. Landsberis portalui LRT.lt pabrėžia, kad reitingai jų partijai visuomet yra mažesni, nei jie gauna balsų per rinkimus. „Socdemai dabar paskendę skandaluose ir, manau, matysime įsibėgėjantį jų reitingų nuosmukį. Konkuruojame su liberalais, tačiau jau 4 mėnesį jų reitingai krinta. Kartu fiksuojamas nors ir nedidelis, bet šioks toks [TS-LKD reitingų] lipimas į viršų“, – pažymėjo politikas.

G. Landsbergis, kuris pirmą kartą į Seimo rinkimus ves vieną didžiausių šalies partijų, tikina esantis optimistiškas ir žada gauti 40–45 mandatus.

„Gink, Dieve, neprognozuojame to, ką prognozuoja „Veidas“. Iš tikrųjų kalbame apie mandatų augimą. Jei šiandien turime 33, tai mūsų tikslas yra turėti 40 mandatų. 45 yra solidi dauguma, kuri leidžia jaustis komfortiškai, formuojant naują vyriausybę. Taigi 40-45 mandatai yra tai, į ką mes orientuojamės. Aš manau, kad tai yra realu, ir skaičiavimai rodo, jog to galima tikėtis“, – LRT.lt tikino G. Landsbergis.

M. Jastramskio skaičiavimais, konservatoriams būtų sėkmė, jei surinktų tiek mandatų, kiek turi dabar, tačiau gauti 40–45 yra ne itin realu. „Šie tikslai tikrai ne itin realūs. Galbūt ne tiek dėl noro pademonstruoti raumenis, bet tiesiog nėra tikslaus partijos pajėgumų įsivertinimo“, – aiškino TSPMI dėstytojas.