Per artimiausius metus konservatoriai užsibrėžę tikslą padidinti narių skaičių 15 proc.

Trečiadienį Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS- LKD) taryboje pateiktame dokumente "Tapatybė, pasiekimai, iššūkiai ir ateitis" liberalizmas ir radikalizmas įvardijami kaip rizikos ir grėsmės, kurioms partija turi atsispirti. Dokumente, kurį ketinama priimti partijos suvažiavime, įvertinama buvusios TS - LKD lyderio Andriaus Kubiliaus vadovautos Vyriausybės veikla, rinkimų rezultatai, pasiekimai ir klaidos. Taip pat brėžiami svarbiausi partijos siekiai iki 2016 metų Seimo rinkimų.

"Pastaruoju metu augantis TS-LKD palaikymas jaunimo tarpe kai kuriuos mūsų partijos politikus veda į pagundą mėginti dar labiau „sustiprinti“ savo pozicijas jaunojoje kartoje, prisiimant liberalią laikyseną, atsisakant tų vertybinių konservatizmo ir krikščioniškosios demokratijos aspektų, kurie neva esą „svetimi“ jaunajai kartai: šeimos vertybių akcentavimo, patriotizmo ir rūpesčio valstybės saugumu. Tačiau mes tikime, kad jaunimas balsuoja už TS- LKD ne todėl, kad mes esame „beveik liberalai“, o todėl, kad pripažįsta ir galbūt intuityviai nujaučia liberalių vertybių seklumą ir siaurumą", - rašoma TS-LKD dokumente.

"Mūsų pasirinktas kelias yra nuosaikus, sveiko proto kelias, tačiau jis nuolat susiduria su pagundomis išskirti vieną kurį nors konservatyvaus krikščioniškojo mąstymo aspektą ir jį suabsoliutinti ar radikalizuoti, drauge paverčiant jį konservatyvaus mąstymo karikatūra. Tik atsispyrę idėjų supaprastinimo ir radikalizmo pagundoms, atliksime tą uždavinį – tęsti nesibaigiantį stiprios, modernios Lietuvos valstybės, visuomenės ir ekonomikos kūrimo darbą, – kuriam istorija yra mus pašaukusi", - nurodoma TS-LKD strategijoje.

Čia pat teigiama, kad per pastaruosius Seimo rinkimus stebėta situacija Kaune, "kai atsiranda konkuruojanti, radikali, iš esmės regioninė ir didele dalimi iš buvusių TS-LKD narių sudaryta politinė grupė, kuri stipriai pakenkia bendram TS-LKD rinkimų rezultatui, byloja, kad ateityje reikia veikti ryžtingiau ir užkirsti kelią vidiniam partijos radikalizavimui".

Vienu esminių partijos prioritetų įvardijama kova dėl energetinės nepriklausomybės, atsispiriant pastangoms Lietuvą įtraukti į posovietinę erdvę.

"Gerai suvokiame, kad po Kovo 11-tosios išlikusi dar nepašalinta Lietuvos energetikos priklausomybė nuo Rusijos bei posovietinių energetinių sistemų daro neigiamą poveikį Lietuvos ekonomikai ir laisvai vidaus politinių procesų raidai, yra gyvybinė grėsmė Lietuvos valstybės ir visuomenės saugumui. Todėl energetinę nepriklausomybę bei energetikos sektoriaus visavertę integraciją į Europos sistemas ir energijos rinkas laikome aukščiausiu valstybės politikos dabarties ir ateities prioritetu", - rašoma dokumente.

Jame konservatoriai vardija buvusios Vyriausybės pasiekimus, ypač pabrėždami rezultatyvų veikimą energetikos srityje, suvaldant finansinę krizę, taip pat pripažįsta nesantys "neklystančių žmonių partija".

Dokumente klaidomis vadinama tai, kad nepavyko užkristi kelio patariamajam referendumui dėl naujos atominės elektrinės, pripažįstama, kad nepriimti sprendimai esmingai pertvarkant šilumos ūkį ir sumažinant šilumos kainas.

"Jautriau galėjo būti sprendžiamas minimalios mėnesinės algos didinimo klausimas, tuo pačiu susiaurinant populistinę erdvę opozicinėms partijoms, ryžtingiau ir anksčiau galėjo būti diegiamas alternatyvus gyvenamųjų namų renovacijos modelis, kurį pradėjome įgyvendinti tik paskutiniais metais ir kurį kaip savo atradimą pristato ir įgyvendina XVI-oji Vyriausybė", - teigiama TS-LKD dokumente.

Be to, įvardijamos ir kai kurios klaidos per Seimo rinkimų kampaniją: "Reikia pripažinti, kad rinkimų kampaniją galima pagrįstai kritikuoti dėl reiklumo stokos užtikrinant kai kurių agitacinių priemonių solidumą, kai kuriose agitacinėse priemonėse pasitaikiusio turinio banalumo ar abejotino etiškumo".

Be Vilniaus ir jo apylinkių, visur kitur Lietuvoje konservatoriai nurodo praradę vidutiniškai 15 - 20 proc. rinkėjų (lyginant su 2008 metų rezultatais). Tuo metu sostinėje konservatorių rinkėjų skaičius išaugo apie 5 proc.

"Didesnius rinkėjų praradimus Kaune galima paaiškinti „Drąsos kelio“ veiklos įtaka (tikėtinas praradimas - iki 5-7 proc. balsų). Panevėžyje prastesnių rezultatų sulaukėme dėl nesutarimų TS-LKD Panevėžio miesto skyriuje ir Vito Matuzo iškėlimo kandidatu Vakarinėje apygardoje", - teigiama TS-LKD analizėje.

Seimo rinkimuose konservatoriai iškovojo 33 mandatus ir yra didžiausia opozicinė frakcija parlamente.