„Nutarimas yra priimtas ir iš esmės keisis. Mes tikrai galėsime pasakyti, nedeklaruoti, kad norime skaidresnės tarnybos ir kad tie konkursai vyktų be korupcijos tvaiko“, – po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Pagal naują Vyriausybės nutarimu patvirtintą tvarką, į aukščiausias pareigas – įstaigų vadovus prie ministerijų, ministerijų kanclerius – atrinkinės speciali, nepriklausoma Valstybės tarnybos departamento komisija, sudaryta iš Ministro Pirmininko, Valstybės tarnybos departamento, nevyriausybinių organizacijų atstovų. Konkursuose į įstaigų prie ministerijų vadovus ir ministerijos kanclerius taip pat būtų daromas ne tik garso, kaip dabar, bet ir vaizdo įrašas.

„Iš tikrųjų, manau, tai bus objektyvu. Juo labiau, kad pirmi du etapai ir taip yra centralizuotai atliekami tikrinant bendruosius gebėjimus VTD. Tai yra didžiulis žingsnis į priekį, kad iš tikrųjų nebūtų renkama pagal partinį principą, o būtų renkama pagal profesionalumą. Tai yra depolitizacija valstybės tarnybos“, – neabejojo vidaus reikalų ministras.

Saulius Skvernelis

S. Skverneliui taip pat keistai atrodo, kai į aukščiausias valstybės pareigas pretenduoja tik vienas kandidatas. Tai, anot jo, esą leidžia daryti prielaidas, kad ribojama tam tikra konkurencija iš kitų asmenų dėl pareigybės aprašymų ir pan. Konkursas į laisvas įstaigos vadovo pareigas turėtų būti paskelbtas praėjus ne daugiau kaip 3 mėnesiams nuo dienos, kai tos pareigos atsilaisvina. Tais atvejais, kai konkurse į įstaigos vadovo ar jo pavaduotojo, taip pat ministerijos, teismo ar prokuratūros kanclerio, administracijos ar sekretoriato vadovo bei jo pavaduotojo, įstaigos administracijos padalinio vadovo ar jo pavaduotojo pareigas pretenduoja tik vienas asmuo, konkursas turėtų būti skelbiamas iš naujo. Kitais atvejais, jei yra tik vienas kandidatas, sprendimą skelbti pakartotiną konkursą galėtų priimti įgaliotas jį rengiančios institucijos asmuo.

„Todėl, kol dar nėra įdiegtas, pagal naują Valstybės tarnybos įstatymą, kompetencijų modelis, tai šiandien irgi yra saugiklis įdėtas, kad, jeigu atėjo vienas žmogus į aukščiausias pareigas, tai imperatyviai skelbiamas pakartotinis (konkursas, – ELTA), jeigu į žemesnis pareigas – palikta kompromisui, teisė pasirinkti darbdaviui, jeigu jis nori iš vieno rinktis, tai gali. (...). Kitas momentas – tai laisvos vadovaujamos pareigybės. Per mėnesį laiko turi būti priimtas atsilaisvinus arba motyvuotai perkeliama (kaip numato įstatymai, be konkurso), arba per tris mėnesius turi būti bendra tvarka organizuotas konkursas, ir įstaiga turi turėti vadovą“, – aiškino S. Skvernelis.

Be to, pagal naująją tvarką, Valstybės tarnybos departamento pareigūnas galės dalyvauti visuose valstybės skelbiamuose konkursuose arba gyvai, arba dėka techninių galimybių per įvairias programas, tokias kaip „Skype“ ir pan.

„Tai yra didžiulis žingsnis į priekį“, – neabejojo vidaus reikalų ministras.

Planuota, kad Vyriausybės nutarimas ir nauja tvarka įsigalios nuo spalio 1 d., tačiau terminas šiek tiek nutęstas.

„Ilgai laukti nereikės“, – sakė S. Skvernelis.