„Kauno diena“ rašo, kad stebimės, kodėl prezidento palikuonys JAV delsia pradėti derybas dėl palaikų perlaidojimo. Bet gal turėtume ir pagalvoti, kokį visuomenės nusiteikimą A. Smetonos atžvilgiu jie gali skaityti komentaruose po straipsniais šia tema? Istorikai pastebi, kad okupantų skleistas melas, istorijos klastojimas nepraėjo be padarinių, todėl į buvusius šalies veikėjus vis dar žiūrime kaip į "buržuazinius nacionalistus".

Būtent dėl to A.Smetonos palaikų grąžinimo planai virto pretekstu visuomenei supriešinti, rašo „Kauno diena“.

Prezidentė atidarys restauruotą A. Smetonos dvarą

ELTA primena, kad salies vadovė Dalia Grybauskaitė penktadienio popietę po restauracijos atidarys Prezidentui Antanui Smetonai priklausiusį Užugirio dvarą.

2012 metų žiemą pradėtos rekonstrukcijos metu atnaujintas dvaro pastatas ir buvęs kumetynas. Dvaro pastatą ketinama perleisti Ukmergės kraštotyros muziejui, o buvusiam kumetynui bus ieškoma privataus operatoriaus. Dvaro renovacijai skirti 5 milijonai litų iš ES struktūrinių fondų.

Anot Ukmergės rajono merijos Strateginės plėtros ir investicijų skyriaus vedėjos pavaduotojo Aurelijaus Deviatnikovo, muziejus duris lankytojams atvers jau artimiausiu metu - visi darbai yra baigti, trūksta tik paskutiniųjų dokumentų. Jo teigimu, dvaras atkurtas autentiškai, išsaugotos visos įmanomos detalės.

"Norime parodyti, kad turime tokį unikalų objektą Ukmergės rajone. Džiaugiamės, kad jį aplankys ir Prezidentė, daug prisidėjusi prie dvaro restauravimo" - naujienų agentūrai ELTA sakė A. Deviatnikovas.

Dvaro pastate bus organizuojamos įvairios parodos A. Smetonos laikmečio tematika. Vasario 14 dieną muziejuje rengiama atidarymo konferencija.

1934 metais Prezidentui A. Smetonai, šventusiam 60 metų jubiliejų, buvo padovanota Lėnų palivarko žemė. Prezidentas, gavęs keliolika tūkstančių litų honorarą už savo raštus, panaudojo juos rūmų statybai. Dvaras turėjo 80 hektarų žemės ir 17 įvairios paskirties pastatų. Jame Prezidentas spėjo pavasaroti tik keletą kartų.