Kol A. Butkevičius atostogauja, jo vadovaujamoje Vyriausybėje neramu.

Antradienį į darbą iš atostogų grįžusio A. Butkevičiaus lauks atsistatydinimo pareiškimą jau parašiusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas Vijūnėlės dvaro istorijoje STT bus apklaustas kaip specialusis liudytojas – nedaug trūksta, kad jam būtų pateikti įtarimai.

Liberalų sąjūdis kelia žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės atsakomybės klausimą dėl aukštos maisto produktų, skirtų nepasiturintiesiems, kainos bei problemų ministerijai pavaldžiose įstaigose.

A. Butkevičius turės ieškoti pamainos į Audito rūmus deleguojamam finansų ministrui Rimantui Šadžiui. Tikėtina, kad šis postas teks Rasai Budbergytei. O pats premjeras A. Butkevičius kviečiamas liudyti STT Vijūnėlės dvaro istorijoje dėl galimo poveikio rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo.

Pastaruoju metu kritikos nestigo ir socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei, kuri, kaip paaiškėjo, nesugebėjo apsilankyti nė viename socialinio modelio svarstyme Seimo komitete.

Ministrų kabinete dabar dirba 14 ministrų, o pagal Konstituciją, kai pasikeičia daugiau negu pusė ministrų, Vyriausybė turi iš naujo gauti įgaliojimus dirbti.

Jei A. Butkevičius patenkins R. Šalaševičiūtės atsistatydinimo prašymą, ji taps aštuntąja pasikeitusia ministre šioje Vyriausybėje. Konstitucinės teisės specialistas, buvęs Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius prieš keletą dienų agentūrai BNS sakė, kad Vyriausybei neteks prašyti naujų įgaliojimų, nes dalis ministrų pasitraukė prieš prezidentę D. Grybauskaitę šalies vadove išrenkant antrai kadencijai.

Prezidentė D. Grybauskaitė trečiadienį pareiškė, kad su premjeru laukia „rimtas pokalbis“.

„Dėl korupcijos šešėlio situacija Vyriausybėje sudėtinga. Prezidentė laukia iš atostogų grįžtančio premjero rimtam pokalbiui“, – prezidentės poziciją BNS trečiadienį perdavė jos atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

T. Janeliūnas: garbės premjero reputacijai tai nedaro

„Žinoma, priartėjimas prie tokios raudonosios linijos premjerui, aš manau, nėra malonus, jis dažnai pabrėždavo, kad nori kiek įmanoma stabilesnės komandos ir stabilesnio Vyriausybės darbo besibaigiant kadencijai“, – situaciją komentavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius politologas Tomas Janeliūnas.

Tomas Janeliūnas

Pasak T. Janeliūno, Seime laukia nemažai rimtų projektų, Vyriausybė, matyt, norės pagreitinti tempą ir Seime priimti savo teiktus siūlymus. To reikės, kad būtų galima kuo pasigirti rinkimų kampanijos metu.

„Žinoma, visi šie sukrėtimai, ministrų pakeitimai, galbūt netgi potencialus balsavimas prieš pat rinkimus dėl Vyriausybės įgaliojimų patvirtinimo gali kelti nerimo premjerui. Šia prasme aš manau, kad pokalbis su prezidente nebus labai malonus“, – sako T. Janeliūnas.

Politologo teigimu, premjero liudijimas STT – grįžimas prie prieš kelis mėnesius matytos situacijos, kada dėl įtarimų korupcija atsistatydino A. Butkevičiui artimos aplinkos žmogus, sekretoriato vadovė Džiuljeta Žiugždienė. Tuo metu kalbėta, kad korupcijos šešėlis priartėjo prie premjero aplinkos arba tiesiog yra premjero aplinkoje.

„Šiuo atveju vėlgi – korupcijos šešėlis ar bent jau įtarimai yra labai arti premjero, jis kaip liudininkas vienaip ar kitaip jau kažkiek tiesiogiai yra prie tokių įtarimų prisidėjęs. Šiuo atveju tai garbės premjero reputacijai nedaro“, – aiškino TSPMI profesorius.

Pasak T. Janeliūno, nors visada galima sakyti, kad kaltas kažkas kitas arba aplinka, situacija ta, kad premjeras pats turi aiškintis kiek žinojęs apie galimus neteisėtus veiksmus. Tai, sako T. Janeliūnas, gali turėti tam tikrą poveikį pasitikėjimui juo pačiu.