„Yra du aspektai. Matome ir asmeniškai matau Lauryną Kasčiūną kaip labai energingą, darbštų politiką. Tik esu įpareigota Laisvės partijos ir frakcijos pasakyti ir kitą labai svarbų dalyką, kuris mus neramina – tai politinių pažiūrų skirtumai, kurie labai dažnai yra priešingi. Tą jūs matėte Seimo balsavimuose ir vertybinėse takoskyrose“, – pirmadienio vakarą po koalicinės tarybos posėdžio žurnalistams sakė A. Armonaitė, akcentuodama, jog šis aspektas yra svarbus, mat Vyriausybėje vyksta bendras visos koalicijos atstovų darbas.

„Čia yra premjerės pasirinkimas, ji prisiims už tai atsakomybę, jeigu pateiks tą kandidatūrą. Kaip suprantu, link to yra linkstama“, – pridūrė ji.

„Laisviečių“ gretose jaučiama abejonė ir dėl besitraukiančio A. Anušausko ateities Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete (NSGK) – nors premjerė Ingrida Šimonytė siūlė ministrui užleisti postą L. Kasčiūnui ir tuo pačiu perimti pirmininkavimą komitetui, A. Armonaitė tvirtina, jog darbą Vyriausybės kolega galėtų „išbandyti save ir kitose srityse“.

„Mes turime labai rimtų abejonių, ar toks pasikeitimas yra logiškas. Gal tokio siūlymo jau nebebus“, – užsiminė ji, neatmesdama, kad renkant naują NSGK pirmininką įmanomi ir platesni pasikeitimai Seimo postuose.

„Mes neatmetame galimybės, kad gali įvykti Seime ir platesnė rokiruotė – pavyzdžiui, komiteto vadovo pozicija atitekti ir kažkam iš koalicijos partnerių. Jeigu tuo keliu nueitume, tai Laisvės partija tikrai galėtų prisiimti atsakomybę ir vadovauti šiam komitetui“, – patikino A. Armonaitė.

Morkūnaitė-Mikulėnienė neturi atsakymo, ar A. Anušauskas norėtų vadovauti NSGK

Tuo metu konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sako nežinanti, ar pats A. Anušauskas norėtų vadovauti komitetui. Ji pažymėjo – pirmiau reikia išspręsti naujojo ministro klausimą. Jeigu juo taps L. Kasčiūnas, tuomet bus galima svarstyti ir dėl NSGK pirmininko posto.

„Palaukime dar keletą dienų, ši situacija išsispręs vienaip ar kitaip. Neturiu aš atsakymo net ir iš paties Anušausko, ar jis išvis norėtų perimti šias pareigas. Viešojoje erdvėje buvo nuskambėjusi tokia dvejonė“, – paklausta, ar frakcija palaiko siūlymą A. Anušauskui atiduoti NSGK pirmininko kėdę, komentavo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tuo metu reaguodama į „laisviečių“ abejones dėl L. Kasčiūno tinkamumo vadovauti KAM, R. Morkūnaitė-Mikulėnienė nedaugžodžiavo.

„Tai yra jų vertinimas. Pagal susitarimą, tai yra TS-LKD portfelis ir premjerė turi atsakomybę paskirti“, – kalbėjo Seimo narė

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tikina, kad nepalaikytų atsistatydinančio krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko kandidatūros į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pareigas. Politikas mano, kad A. Anušauskas savo pasisakymas apie neskaidrius viešuosius pirkimus kompromituoja krašto apsaugos sistemą.

„Jeigu daroma rokiruotė, aš dėl A. Anušausko galimybės tapti komiteto pirmininku turiu labai aiškią nuomonę – manau jis negali juo tapti. Su frakcija tuo klausimu nesikonsultavome, todėl už frakciją negalėčiau atsakyti. Jeigu jis būtų siūlomas į komiteto pirmininkus, aš balsuočiau prieš“, – po koalicinės tarybos posėdžio teigė E. Gentvilas.

Politikas akcentuoja, kad A. Anušausko pasisakymai kompromituoja krašto apsaugos sistemą.

„Manau, kad visą tą velniavą jis ir padarė. O velniava ta – mes einame, tariamės mėnesių mėnesiais dėl bandymų rasti finansavimą krašto apsaugos sistemai, krašto gynybai, ministras už tai atsakingas. Ir išeidamas jis pasako – ten pas mus korupcija, ten pas mus vaikšto kyšininkai, kyšininkai buvo išvaryti, kyšininkai atėjo į Seimą“, – sakė E. Gentvilas.

„Ar jis galvoja, ką jis daro Lietuvos žmonių akyse? Jis kompromituoja krašto apsaugos sistemą, pavadina kažkokia kyšininkavimų erdve, nepateikdamas jokių įrodymų. Arba jis pateikia labai aiškius ir greitus įrodymus, ko iki šiol nėra pateikęs, arba jis turi prisiimti bent jau politinę atsakomybę, kad jis kompromituoja papildomus krašto apsaugos finansavimo poreikius“, – piktinosi jis.

„Ar jis galvoja, ką jis daro Lietuvos žmonių akyse? Jis kompromituoja krašto apsaugos sistemą, pavadina kažkokia kyšininkavimų erdve, nepateikdamas jokių įrodymų. Arba jis pateikia labai aiškius ir greitus įrodymus, ko iki šiol nėra pateikęs, arba jis turi prisiimti bent jau politinę atsakomybę, kad jis kompromituoja papildomus krašto apsaugos finansavimo poreikius“, – piktinosi jis.

Mano, kad A. Anušauskas pats nutekino informaciją žiniasklaidai

Politikas įsitikinęs, kad pats A. Anušauskas žiniasklaidai ir nutekino informaciją apie savo pasitraukimą iš pareigų.

„Šimonytė pasako Anušauskui pagalvoti apie galimybę dirbti (NSGK – ELTA), pati išvažiuoja į renginį išsijungusi telefoną, per tą laiką Anušauskas informuoja dalį žiniasklaidos ir užsisako vizitą pas prezidentą. Visa Lietuva ūžia, o premjerė šito net nežino. Premjerė tikėjosi padoraus pokalbio su ministru, su kurio tęs pokalbį pirmadienį. O ministras įvelia premjerę į tą situaciją“, – teigė E. Gentvilas.

„Pradeda žmonės galvoti, kad gal čia Lietuvoje jau baisi saugumo situacija. Čia vėl ministro neatsakingas veikimas Lietuvos žmonių atžvilgiu“, – piktinosi jis.

Todėl E. Gentvilas teigia, kad jam premjerės sprendimas keisti ministrą yra visiškai aiškus.

„Premjerės teisė priimti sprendimus dėl ministrų. Mes to nekvestionuojame ir dar daugiau, suprantame motyvus ir argumentus, kurie neturėtų būti gal plačiau komentuojami. Man premjerės pozicija aiški“, – patikino jis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen po koalicinės tarybos susitikimo taip pat patikino, kad jai I. Šimonytės sprendimas dėl A. Anušausko yra aiškus.

„Situacija pakankamai aiški“, – patikino V. Čmilytė-Nielsen.

„Svarbūs darbai Krašto apsaugos ministerijoje nesiremia į vieną žmogų ir manau, kad tęstinumas bus užtikrintas, todėl didelės dramos iš pasikeitimų tikrai nedaryčiau“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad žinia apie netikėtą ministro atsistatydinimą informacija pasirodė penktadienį. A. Anušauskui nei patvirtinant, nei paneigiant socialiniuose tinkluose pasklidusių kalbų apie atsistatydinimą, Vyriausybės spaudos tarnyba penktadienio vakare patvirtino, kad premjerė I. Šimonytė gavo A. Anušausko prašymą trauktis iš Ministrų kabineto.

Netrukus po šios žinios, šeštadienio rytą A. Anušauskas susitiko su prezidentu G. Nausėda ir pateikė daugiau detalių apie savo sprendimą trauktis. Politikas pripažino iš premjerės sulaukęs netikėto pasiūlymo užleisti krašto apsaugos ministro pareigas kitam politikui, o pačiam užimti jo, komiteto pirmininko vietą Seime. A. Anušauskas tikino, kad atsisakė tokios rokiruotės.

Tačiau politikų ir visuomenės dėmesį pritraukė A. Anušausko pareiškimas apie galimus neskaidrumo atvejus krašto apsaugos viešųjų pirkimų sistemoje. Politikas tikino susidūręs su „grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais“. Jis tikino užkirtęs kelią bandymams papirkti krašto apsaugos darbuotojus.

Tokias ministro užuominas prezidentas įvertino kaip labai rimtas. Į minėtus A. Anušausko pareiškimus suskubo reaguoti ir parlamento opozicija. Seimo mažumai priklausančios partijos šeštadienį pareiškė, kad nebedalyvaus premjerės pirmadienį organizuojamame susitikime, kuriame bus svarstomas lėšų gynybai klausimas. Dėl tų pačių A. Anušausko užuominų partija „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą.

Viešojoje erdvėje kilus diskusijoms, situaciją pakomentavo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Ši institucija šeštadienį paskelbė, kad ikiteisminių tyrimų, susijusių su Krašto apsaugos ministerija, nėra pradėjusi. Visgi STT nurodė iš KAM sulaukusi informacijos apie Seimo narį Raimundą Lopatą, kurią vertina.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)