Diskusija neapsėjo be incidentų – į salę įsiveržęs tautinis jaunimas vos nesužlugdė renginio. Renginio organizatoriams pagrasinus kreiptis į policiją keliolika jaunuolių buvo priversti palikti salę.

Vos nesujaukė renginio

Kelios minutės prieš paskaitą į vieną Kauno kavinę, kurioje vyko renginys, garsiai šūkaudami įžengė keliolika jaunuolių, kurie buvo užsidėję klouno nosis bei per atsineštus garsiakalbius šaukė rusiškus žodžius.

„Zdravstvuijte“, - su renginio dalyviais rusiškai pasisveikino demaršo dalyviai.

Netrukus jaunuoliai susėdo prie stalų, tačiau incidentai nesibaigė - organizatoriai paprašė nesinaudoti garsiakalbiais. Po neilgų diskusijų jaunuoliai garsiakalbį padėjo kiek nuošaliau.

Netrukus prof. A. Bielskis pradėjo paskaitą, kuri susijusi su prieštaringai vertinamomis tautinio jaunimo eitynėmis Kaune Vasario 16-ąją ir Vilniuje Kovo 11-ąją.

Jaunimui neįtiko jau pats pirmasis A. Bielskio sakinys.

„Eitynes organizuoja tautiniu jaunimu save vadinantis...“, - paskaitą pradėjo A. Bielskis.

„Mes savęs nevadiname – mes esame tautinis jaunimas“, - replikavo vienas aktyviausias vaikinas.

Kiek nuraminus neprašytus svečius šie ilgai netvėrė.

A. Bielskis teigė, kad pirmosios tautinio jaunimo eitynės Vilniuje surengtos 2008-iais metais. Tautinio jaunimo nuomone, pirmos eitynės įvyko 2009-aisiais. Galų gale paskaitą vesti tapo neįmanoma ir renginio organizatoriai paprašė jaunimo pasišalinti. Tik pagrasinus iškviesti policiją nekviesti svečiai paliko salę, prieš tai A. Bielskį išvadinę komunistu.

„Juden Raus“ = „Lietuva lietuviams“?

Savo paskaitoje A. Bielskis pastebėjo, kad nuo prieš kelerius metus vykusių pirmųjų eitynių labai pasikeitė jos dalyviai.

„Jei pirmose eitynėse buvo praktiškai vien „skinhead'ai“, tai dabar eisenos dalyvių sudėtis kur kas margesnė, matome visai kitokį įvaizdį. Matome, kaip dalyvių sudėtis transformuojasi“, - teigė A. Bielskis.

Profesorius teigė, kad eitynių organizatoriai taikosi prie esamos situacijos ir keičia savo šūkius. Jei anksčiau skambėjo antisemitiniai šūkiai, tai dabar pagrindinis šūkis - „Lietuva lietuviams“. Šiais metais prie šio šūkio pridėtas sakinys „lietuviai Lietuvai“.

Tačiau, A. Bielskio manymu, tai situacijos nekeičia.

„Mūsų kritika, kad „Lietuva lietuviams“ yra lygu „Juden Raus“, ir tai yra lygu iš principo, tai yra lygu, yra nepakankama“, - teigė A. Bielskis.

A. Bielskis teigė, kad sveikas nacionalizmas kartais virsta fašizmu ir tai kelia susirūpinimą. Be to, profesorius išreiškė mintį, kad būtina bandyti suderinti patriotizmą ir kosmopolitizmą.