Kauno vadovai pripažįsta, kad finansinė situacija mieste nėra pati geriausia, tačiau žadama, kad nuo Šv. Kalėdų renginiai nenukentės. Šiemet iš Kauno biudžeto šventiniams renginiams skirta 140 tūkst. Lt.

„Finansinė situacija nėra gera, bet šiais metais bent jau nereikia naudoti administracijos direktoriaus rezervo fondo lėšų. Šiemet pasiruošimas vyksta kur kas sklandžiau“, - teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Pagrindinis akcentas – ekologija

Senamiesčio bei pagrindinės miesto eglės papuošimas jau trečius metus patikėtas menininkei Jolantai Šmidtienei, kuri jau ne kartą stebino originaliais sprendimais, sulaukusiais pripažinimo visoje Lietuvoje.

Beje, DELFI skaitytojai pagrindinę Kauno miesto eglė jau ne kartą išrinko gražiausia Lietuvoje.

Šiemet Kauno Šv.Kalėdų eglė dvelks ekologija – 13 metrų aukščio eglei sukurti panaudota per 32 tūkst. plastikinių, smaragdo spalvos butelių. Tiesa, rankų darbo dėka buteliai visiškai pakeitė savo formą.

„Smaragdo spalva – visais atvejais gera. Žalia spalva tai ramybė, gamta, ekologija. Ekologija yra brangus dalykas, tik sąmoningas europietis supranta, kad ekologijai reikia skirti pinigų. Mums pasisekė, kad nereikėjo naudoti biudžeto lėšų“, - teigė J. Šmidtienė.

Šiuo metu pagrindinė Kauno eglė dar tik įgauna būsimą formą, todėl kol kas sunku nuspėti, koks bus galutinis rezultatas. Paslapties šydą šiek tiek praskleidžia J. Šmidtienė.

„Tai faktūrinė, visa šviečianti eglė. Tradiciškai bus galima įeiti į vidų, kur pasitiks „Veidrodžių karalystė“ - daugybė veidrodinių žaisliukų. Čia kauniečiai galės palikti savo linkėjimus. Daug dėmesio skyrėme eglutės viršūnei. Šį kartą pasirinkome žvaigždę. 8 lazerio spinduliai skleis šviesą tiek į viršų, tiek į žemę. Turėtų būti efektas geras. Taip pat aplink eglutę specialiu būdu bus išvalytas oras ir kvepės Kalėdomis“, - pasakojo J. Šmidtienė.

Sekmadienį pagrindinės Kauno eglės įžiebimo šventė prasidės 16 val., o renginį tiesiogiai transliuos viena iš Lietuvos TV. Planuojama, kad šventės trukmė bus apie 1 val. 45 min. Organizatoriai atskleidžia, kad muzikinėje pasakoje „Smaragdinis Kalėdų miestas“ bus pasakoja apie mergaitę, kuri suvokia, kad geriausi dalykai yra tie, kurie yra šalia, o laimės nereikia ieškoti toli.

Po oficialios šventės dalies vyks koncertas su Rūta Ščiogolevaite, Merūnu Vitulskiu, Neda, Kauno burgundišku choru bei kitais atlikėjais bei grupėmis.

Kaip ir ankstesniais metais, Kalėdų eglės sušvis ant Laisvės alėjos fontano, Vienybės aikštėje. Taip pat savivaldybė gavo prašymus pastatyti eglutės prie Kauno pilies ir ties Jurbarko bei Gertrūdos gatvės sankryža. Kol kas galutinio sprendimo dėl šių eglučių nėra.

Savanorių prospektui – nauji papuošimai

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais sušvis ir pagrindinės miesto gatvės. Tamsiu paros metu Vytauto, Karaliaus Mindaugo prospektai bei tiltai jau dabar švyti kalėdiniais papuošimais, kurie išliko tokie patys, kaip ir pernai.

Šiais metais naujai sušvis Savanorių prospektas, kuris pernai buvo kiek blankus.

„Pernai pagrindinė arterija Savanorių prospektas išskyrė iš kitų gatvių, tačiau neigiama prasme. Lemputės buvo neryškios, todėl šiemet jas pakeisime naujomis, o buvusias perkelsime į kitas Kauno vietas“, - kalbėjo Kauno mero patarėjas Zenonas Abramavičius.

Tradiciškai Senamiesčio vaikų organizacijoms bus išdalinti į Rotušės aikštės į vaško lydimo krosnį kauniečių bei turistų įmesti pinigai. Šiemet į krosnį buvo įmesta 811 Lt ir 3,7 kg monetų užsienio valiuta.