Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į sudėtingą saugumo ir humanitarinę padėtį Ukrainos Krymo pusiasalyje, Sevastopolio mieste, Donecko ir Luhansko srityse.

"Priėmėme sprendimą, kad esame jau pasiruošę priimti 30 lietuvių, kurie gyvena Krymo Autonomijos Respublikoje, Luhansko, Donecko srityse ir yra numatytas finansavimas, ir jau galima šitą nutarimą priėmus ir viešai jį paskelbus, pradėti šitą mūsų programą įgyvendinti", - po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo sakė Premjeras A. Butkevičius.

Lietuvos ambasados Ukrainoje duomenimis, nuo konflikto pradžios sulaukta apie trisdešimties asmenų prašymų perkelti juos į Lietuvą. Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkstančių lietuvių kilmės asmenų, oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio.

Premjero A. Butkevičiaus teigimu, Lietuvos piliečiams ir lietuvių kilmės ukrainiečiams bei jų šeimos nariams galės būti užtikrinta valstybės parama integracijai į šalies gyvenimą - suteiktas laikinas būstas, mokamos socialinės pašalpos, užtikrinti lietuvių kalbos, profesiniai mokymai.

"Jiems būtų suteikta pilna pagalba - tai apgyvendinimas, tam tikrą laikotarpį finansinė parama ir taip pat bus sudaromos sąlygos persikvalifikuoti, jeigu reikia, gal kai kurie norės iš karto įsidarbinti, tai reikės padėti jiems ir įsidarbinti. Tokia programa yra numatyta jiems užtikrinant čia įsikūrimą, darbo suradimą vieneriems metams", - sakė Ministras Pirmininkas.

Tiesa, kada galėtų pirmieji žmonės atvykti į Lietuvą, A. Butkevičius negalėjo pasakyti, tačiau teigė, kad tai įgyvendinti jau galima pradėti kitą savaitę.

Išlaidos, būtinos asmenų perkėlimui ir jų integracijai, įskaitant rinkliavų už atvykimo dokumentų ir teisinį statusą Lietuvoje patvirtinančių dokumentų tvarkymą ir išdavimą, bus apmokamos iš atitinkamų ministerijų asignavimų lėšų, prireikus, teisės aktų nustatyta tvarka - iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės rezervo.

"Sunku šiandien pasakyti, kiek reikės pinigų, bet galiu pasakyti, kad, jeigu kai kuriose ministerijose asignavimų pritrūks, tai bus skiriama iš Vyriausybės rezervo. Čia priklausys (nuo to, - ELTA), kokioje vietoje gyvens, kokios susidarys išlaidos pragyvenimui, ar greitai į darbo rinką ateis ir gaus tam tikras pajamas. Čia, žinote, nuo daugelio faktorių tai priklauso", - teigė Vyriausybės vadovas.

Perkeltinų asmenų sąrašas bus sudaromas iki šių metų gruodžio 31 dienos.