„Nepanašu į konflikto pabaigą“

Anot karo ekspertų, kalbos apie Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir Generalinio štabo vado Valerijaus Gerasimovo nuvertimą ir toliau lieka prieštaringos.

„Atrodė, kad jų pašalinimas iš pareigų buvo Kremliaus susitarimo su „Vagner“ dalis, jau ir S. Šoigu įpėdinis Aleksejus Diuminas šmėžavo TV ekranuose ir soc. tinkluose.

Kita vertus, šiandien pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose S. Šoigu neva inspektuoja dalinius užfrontėje. Ar tai reiškia, kad gandai apie agresoriaus „gynybos“ ministro pakeitimą klaidingi? O gal tai tik bandymas viešoje erdvėje pakovoti už įvaizdį prieš jį atleidžiant?“ – klausimus socialiniame tinkle kėlė karo ekspertai, kartu pridurdami, jog ateitis parodys, kokia yra tiesa.

J. Prigožinas

Jie taip pat pakomentavo ir „Vagner“ vado Jevgenijaus Prigožino pirmąjį pasirodymą po savaitgalio įvykių. Išplatintame interviu J. Prigožinas kalbėjo, jog „Vagner“ operacija Rusijoje buvo „intrigų pasekmė“, dėl neduodamos amunicijos, įtraukimo į ministerijos pavaldumą ir panašiai. Jų teigimu, tai visai nepanašu į konflikto pabaigą.

„O paskutinis lašas neva buvo raketinis apšaudymas ir sraigtų antskrydis, po kurio pasak „komercijos direktoriaus“ žuvo apie 30 kovotojų, nors video medžiagoje buvo tik degantis miškas ir jokių 30 nukautų „Vagner“ samdinių nesimatė…

Taip pat, pasak J. Prigožino, ant žemės jų „maršo“ metu nežuvo nei vienas žmogus, niekas į juos nešaudė, o civiliai tik palaikė. Na, išskyrus sraigtus, kurie apšaudė koloną, tarsi taip pateisindamas ugnies atidengimą į šiuos orlaivius. Įvertinant visa tai, nepanašu, jog tai konflikto pabaiga. Labai įdomu kaip tai vystysis toliau“, – įžvalgomis feisbuke dalijosi Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Kokia situacija frontuose?

Karo ekspertai pirmadienio vakarą feisbuke įvertino ir padėtį Ukrainos frontuose.

Štai Luhansko kryptyje esančiame Svatove ukrainiečiai atmušė rusų atakas centriniame ruože.

„Okupantai toliau intensyviai su artilerija, aviacija ir raketomis S300 apšaudo vakarinį Oskil upės krantą aplink Dvorichna. Kaip ir anksčiau minėjome, tikėtina, jie tai daro bandydami trikdyti čia veikiančia Ukrainos pajėgų logistiką ir pasiruošimą vykdyti puolimo operacijas sektoriuje.

Tuo pačiu, rusų karo propagandistai pradėjo svarstyti, kad ukrainiečiai gali pulti ne tik Valuiki link, bet ir nuo Sumų link Kursk. Įdomios versijos“, – vertinimą pateikė karo ekspertai.

Kreminoje vyksta lokalūs susidūrimai kontaktinėje linijoje, o Ukrainos gynėjai išlaiko pozicijas.

Lysyčianske agresorius vykdė lokalias atakas Vesele, labai intensyviai naudojo aviaciją.

Donecko kryptyje esančio Bachmuto šiauriniame flange, pasak karo ekspertų, rusai suintensyvino savo veiksmus, puola rytiniame ir vakariniame flango ruožuose, bandydami užkirsti kelią Ukrainos vienetų stūmimuisi į priekį.

„Tęsiasi sunkūs mūšiai“, – konstatavo jie.

Karas Ukrainoje

Bachmuto miesto vakarinėse prieigose situacija be pakitimų. Pietiniame flange ukrainiečiai įsitvirtina vakar atsikovotose pozicijose prie Kurdyumivka ir tęsia operacijas, teigė jie.

Pasak karo ekspertų, mūšiai šiauriniame Avdijivkos flange įgauna pozicinį pobūdį. Prie Mariinka rusai toliau atakuoja, tačiau be rezultatų.

Vuhldaro Ukrainos gynėjai atmušė agresoriaus atakas prie Novomykhailivka.

Zaporižios kryptyje, pasak karo ekspertų, ukrainiečiai surengė smūgius prie Tokmak.

„Panašu, kad į orą pakilo dar vienas agresoriaus šaudmenų sandėlis“, – įžvalgomis feisbuke dalijosi Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai.

Orihive sektoriuje esančiame Lobkove – Pyatihatki teritojoje mūšiai persikėlė į šiaurines Zherebianki prieigas.

„Agresorius išlaiko pozicijas gyvenvietėje, ukrainiečiai testuoja jo gynybą“, – rašė karo ekspertai.

O Novodanylivka Ukrainos pajėgų placdarmas šiaurinėse Robotine prieigose tvirtėja, okupantų kontratakos rezultatų nedavė.

Velyka Novosylka ukrainiečiai išlaisvino Rivnopil.

„Tai tendencingas rezultatas, nes čia rusams likęs vienintelis aprūpinimo kelias buvo nuolat apšaudomas ukrainiečių artilerijos, o agresoriaus pozicijos pastoviai puolamos Ukrainos manevrinių vienetų iš trijų pusių. Dabar tikėtinas artimiausias ukrainiečių taikinys – Priyutne. Rusų karo propagandistai jau skelbia, kad dėl šios gyvenvietės prasidėjo mūšiai“, – teigė karo ekspertai.

Karas Ukrainoje

Na, o Novodonetske tęsiasi pozicinės kautynės.

„Neatmestina, kad siekdami ištampyti agresoriaus gynybą ir pasistūmėti link Kermenchik, Ukrainos vienetai šiame ruože suintensyvins puolimą“, – prognozėmis socialiniame tinkle dalijosi karo ekspertai.

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai taip pat įvertino padėtį ir pietų kryptyje.

„Pasirodžiusią informaciją apie ukrainiečių išsilaipinimą kairiajame Dniepro krante prie Antonovo tilto vertintume atsargiai. Rusų iš drono nufilmuotas mūšis atrodo įspūdingai, tačiau sunku spręsti kokio dydžio Ukrainos pajėgos veikia kairiajame krante bei kokia jų užduotis (įsitvirtinti, žvalgyti ir kt.).

Okupantų pusė kalba, kad kairiajame Dniepro krante prie minėto Antonovo tilto įsitvirtinusius apie 50 ukrainiečių karių. Nuo aukštesnio dešiniojo kranto juos sėkmingai remia Ukrainos artilerijos vienetas, dėl to rusų kontratakos baigėsi nesėkme.

Aviacijos smūgiai taip pat nepadeda išmušti Ukrainos gynėjų iš šių pozicijų. Be to, pasirodė pranešimai apie ukrainiečių grupių suaktyvėjimą kituose kairiojo Dniepro kranto ruožuose, tačiau ten jų pajėgos dar mažesnės. Stebėsime situaciją“, – žadėjo karo ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)