Ukrainos pajėgos per naktį numušė visus devynis „Šahed“ dronus, kuriais agresorius atakavo Ukrainos teritoriją. Tikėtina, rusai bandė smūgiuoti ukrainiečių oro uostams, iš kur greičiausiai kyla „Storm Shadow“ nešėjai (Su24).

Savotiška keršto akcija už prieš keletą dienų Ukrainos pajėgų smūgį Luhanske. Sprogimai buvo girdėti virš Kropivnyckio, kuriame yra karinis oro uostas.

Tiesa, mažai tikėtina, kad toks objektas bus prastai saugomas ir rusams pavyktų su „mopedais“ pasiekti bent kokį nors rimtesnį efektą (pvz.: sunaikinti radarus ar pačius orlaivius). Neatmestina, kad tai buvo labiau žvalgyba mūšiu prieš didesnio masto kombinuotus smūgius raketomis ir dronais.

Tiesa, smūgiuoti Ukrainos teritorijoje rusams gali būti sudėtingiau, nes ukrainiečių saugumo tarnyba (SBU) dronais sėkmingai atakavo Briansko srityje stovėjusią agresoriaus radiolokacinę stotį „Nebo – U“. Su jos pagalba okupantai galėjo stebėti taikinius iki 700 km atstumu. Tiesa, kol kas neaišku, kokio rimtumo pažeidimai, kada ir ar išvis rusams pavyks šią sistemą pataisyti.

Gali būti, kad penktadienį be kitų klausimų bus balsuojama ir dėl JAV paramos Ukrainai.

Įvairių ekspertų teigimu, matomas atsargus pozityvas, kad gal pagaliau pavyks susitarti.

Luhansko kryptis

Kremina. Rusai atnaujino lokalias operacijas Ternų – Jampolivkos ruože, taip pat puola Torskės link. Ukrainos gynėjams pavyko išlaikyti pozicijas.

Lysyčanskas. Tęsiasi kautynės visoje kontaktinėje linijoje, tačiau rusams ir toliau nepavyksta pasistūmėti į priekį.

Donecko kryptis

Bachmutas. Toliau vyksta sunkios kautynės rytinėse Časiv Jaro prieigose. Taip pat rusai intensyviai bando pasiekti kanalą ir blokuoti Časiv Jarą iš šiaurės bei pietų.

Agresoriaus aviacija (Su25) be didelių kliūčių skraido žemame aukštyje virš Časiv Jaro, remdama savo puolime esančius vienetus ant žemės.

Tai, kad okupantų orlaiviai taip drąsiai skraido, yra pasekmė to, jog sektoriuje iš esmės neveikia (eliminuota arba neturi raketų) ilgo ir vidutinio nuotolio Ukrainos pajėgų oro gynyba.

Dėl tokios padėties (ypač ilgo nuotolio raketų trūkumo) bent iš dalies galima besti pirštu į Vakarų pažadus perduoti trūkstamą ginkluotę ir raketas. Tačiau, jei ukrainiečiai turėtų bent trumpo nuotolio sistemas (Stinger, RBS-70, „Igla“, „Grom“ ar pan.), rusai nedrįstų taip žemai nardyti.

Karas Ukrainoje

Šia ginkluote Ukrainos vienetus taip pat nesunkiai galėjo aprūpinti Vakarai. Kita vertus, tai ne unikalūs „Patriot“ ar „Iris-T“, tad savo pajėgomis šiuo klausimu privalo gebėti pasirūpinti ir Ukrainos Gynybos ministerija bei ginkluotosios pajėgos.

Rudų desantininkų vienetai šiaurėje bando stumtis iš Bohdanivkos link Kalynivkos. Ši gyvenvietė taip pat yra aukštumoje, tad greitai okupantai čia vargu, ar ką pasieks.

Tačiau jie bando lįsti kur lendasi ir puola piečiau šios gyvenvietės esančiame miške. Prisidengdami žemumoje esančia miškinga vietove priešakiniai rusų vienetai jau pasiekė kanalą, tačiau Ukrainos gynėjai juos sėkmingai naikina.

Rusai taip pat bando atakuoti nuo Ivanivskės, tačiau pastarosiomis dienomis ukrainiečiams lyg ir pavyko apraminti šias agresoriaus pastangas. Siekdami čia paremti savo vienetus, rusai tęsia operacijas Klišijivkos – Andrijivkos ruože, bandydami prasimušti link kanalo kiek piečiau.

Avdijivka – Vuhledaras. Šiaurinis flangas. Rusai vysto sėkmę prie Novobachmutivkos.

Dabar jie jau gali smūgiuoti ukrainiečių gynybos rajonui Berdyčiai – Semenyvka – Umanskė į kairįjį (šiaurinį) flangą ir į užnugarį. Maža to, okupantai priartėjo prie svarbaus Ukrainos pajėgų gynybinio mazgo Očeretynėje.

Kadangi jis jau kurį laiką yra poliruojamas KAB, neatmestina, jog rusai bandys pasinaudoti situacija ir iš eigos užimti jį. Jo praradimas ukrainiečiams gali lemti dideles problemas ir rusams sudarytų sąlygas bandyti iš flango/užnugario išvalyti aukštumų rajoną Prohresas – Komyšivka – Karlivka.

Pietinis flangas. Po sunkaus snukiadaužio rusams pavyko pasigerinti savo padėti Krasnohorivkos pietinėse ir pietrytinėse prieigose. Taip pat tęsiasi sunkios kautynės Novomychailivkos.

Zaporižios kryptis

Vakar Ukrainos pajėgos smūgiavo Berdianske. Kontaktinėje linijoje tęsiasi sunkios lokalios kautynės Robotynės pleište bei Staromajorskės – Urožainės ruože.

Pietų kryptis

Ukrainos pajėgos, tikėtina, raketomis „Storm Shadow“ sėkmingai atakavo taikinius Sevastopolyje. „Dovanos“, gali būti, pasiekė vieną iš rusų valdymo punktų (vadavietę).

Kontaktinėje linijoje nedidelis suaktyvėjimas. Agresorius skelbia, kad ukrainiečiai šiek tiek išplėtė savo pozicijas prie Krynkų bei bando išsilaipinti kitose vietose. Rusai taip pat vykdo atakas. Tiesa, esmingai situacijos tai nekeičia.