- Viena karo akademijos profesorė yra sakiusi, kad karėms moterims kilti karjeros laiptais yra sunkiau nei vyrams. Ar pritartumėte?

- Tkriausiai taip. Kaip bebūtų, fiziologiškai vyrai į moterį žiūri vis tiek kaip į moterį. Tam, kad įrodytum, kad esi lygiavertė, gali priimti sprendimus, turi dirbti daugiau. Kadangi esame dar pakankamai jauna valstybė, moteris Lietuvos kariuomenėje yra tik daugiau nei 10 metų, todėl mūsų vyrijai yra keista, ypač tiems aukštesnio laipsnio karininkams, kurie yra tarnavę sovietų kariuomenėje. Jie yra dar nepripratę ir dažnai pasimeta – nežino, kaip elgtis su moterimi. Ar ji yra moteris, ar ji yra karė. O karė reiškia lygiavertė vyrui tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Kai pasimeta, tada ir kyla visos problemos.

Ir dar yra vienas nusistatymas: „Ai, čia moteris. Ką ji iš mano apie kariuomenę? Kaip dabar moteris – ta silpnoji, ta emocionalioji, ta gražioji gali eiti į miškus su ginklu ir kartu kovoti?“ Kai kuriems vyrams tai yra nepriimtina, nesuprantama ir jie tiesiog tai atmeta. Dėl to galbūt ir nepamato tų gerųjų savybių ir kartais nesugeba moters emocionalumo, intuicijos, sugebėjimo pajausti personalą ar diplomatiškumo išnaudoti karinėse srityse. Mano nuomone, miškuose moteriai tikrai nėra vieta, bet dirbti su personalu, dirbti politikos srityje, kur reikalinga diplomatija, protas – kodėl gi ne?

- Ta pati karo akademijos profesorė sakė, kad karo akademijoje moterys seksistinį elgesį priima kaip natūralų?

- Šiaip tokių atvejų kaip atvejų nėra, bet viskas priklauso nuo pačios moters elgesio. Jei ji provokuoja, tai automatiškai kažkas ir gausis, o jei neprovokuoja – tai ne.

- Ar galėtumėte apibūdinti, kokie žmonės yra karininkai? Disciplinuoti, tvarkingi, pareigingi?

- Žinoma. Kariui reikalinga disciplina, aštrus protas, brandumas. Tai nėra specialybė, kurią pasirinkęs gali tai išbraukti ir mesti. Tai turi būti tam tikras pašaukimas, pasiryžimas tarnauti. Todėl žmonės, kurie pasirenka tokį kelią, neretai yra kategoriškesni, konservatyvesni, pakankamai drąsūs, atsakingesni. Neretai pajuokaujame tarp draugų, kad kariškiai atrodo daug labiau susenę nei kitų profesijų atstovai – nuolatinė įtampa, stresas, krūviai, atsakomybė vargina žmogų.

- O koks yra jūsų laikas po darbo, pomėgiai? Ar jie skiriasi nuo kitų moterų, ne kariškių? Turiu omenyje madą, grožio procedūras?

- Nieko nesiskiria. Bet kuri karininkė visų pirma yra mergina ar moteris ir ji nori būti graži, pastebėta. Dažnai juokaujame, kad mūsų kolegos vyrai, kai mus pamato civiline apranga, nustemba ir sako: „Negali būti, čia jūs? Kokios jūs iš tikro gražios damos.“ Pasipuošti ir pasigražinti tikrai norisi. O dėl pomėgių, tai nuo vaikystės mėgstu sportuoti, komandinius žaidimus – futbolą, krepšinį, rankinį, tinklinį, slidinėjimą, bėgiojimą.

Visą laidos „Jaunas ir talentingas“ įrašą klausykite čia.