„Pagaliau“, – atsiduso beveik pusantros valandos eilėje stovėjusi ir į krepšį šešiems asmenims skirtus produktus dedanti panevėžietė.

Moteris sako, kad šią paramą tikėjosi gauti, kaip buvo žadėta, praėjusių metų lapkričio pabaigoje. Tačiau tada baigėsi Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo veiklos vienas etapas, o kitas dar nebuvo prasidėjęs, tad parama buvo sustabdyta. Priežastis – užsitęsusios už projektą atsakingos Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros vykdomos viešųjų pirkimų maisto produktams tiekti procedūros.

Metų sandūra neturtingoms šeimoms buvo gana liūdna. Kaip tvirtino panevėžietė, pinigus, už kuriuos buvo ketinta pirkti šventinių dovanėlių, teko skirti būtiniausiems maisto produktams įsigyti.

Miesto ir rajono gyventojams

Tūkstančiams panevėžiečių nelengvą skurdaus gyvenimo naštą jau nebe pirmus metus pakelti padeda „Maisto banko“ teikiama parama iš Europos Sąjungos intervencinių atargų. Paramą gali gauti šeimos, kurių pajamos vienam nariui neviršija 152,02 euro (525 litų).

Labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ Panevėžio regiono vadovė Asta Čeponienė sako, kad produktai, kurie turėjo būti išdalyti praėjusių metų lapkričio 24–gruodžio 5 dienomis, atiduodami dabar.

Per savaitę juos atsiims daugiau kaip pusšešto tūkstančio miesto ir beveik tūkstančiu daugiau rajono gyventojų.

Maždaug dvylikai tūkstančių asmenų skirti produktai dalijami vienoje vietoje – „Maisto banko“ sandėlyje.

Rajono seniūnijų darbuotojai maisto produktus išsiveža į seniūnijų centrus ir ten nustatytą dieną išdalija skurdžiai gyvenantiems žmonėms. Tik Velžio ir Panevėžio seniūnijų gyventojai patys atvažiuoja į miestą pasiimti labdaros.

Kaip teigė produktus į krepšelį susidėjusi Velžio seniūnijos Dembavos gyventoja, taip jai geriau – autobusu atvažiuoja į miestą ir parsiveža gautą labdarą, o nuvykti į seniūnijos centrą Velžį būtų sudėtinga.

„Gal tik Velžyje gyvenantys žmonės norėtų, kad produktai būtų nuvežti į seniūniją. Daugeliui kitų į miestą atvažiuoti patogiau“, – kalbėjo moteris.

Dalys tik savaitę

Ilgai laukę dalijimo dienos ir stovėję ilgiausioje eilėje žmonės šį kartą gavo po kilogramą cukraus, litrą rapsų aliejaus, indelį sutirštinto pieno, greitai paruošiamų makaronų.

A. Čeponienės teigimu, kitą kartą produktų žmonės turėtų gauti kovo ar balandžio mėnesį. Kokie produktai tada bus dalijami, „Maisto bankas“ dar nežino, bet paketas bus kitoks.

Gautu maisto paketu patenkinta panevėžietė Aldona išsitarė norėjusi, kad būtų pridėta ir miltų, tikrai reikalingo produkto.

„Ką duoda, tas ir gerai. Iš nedidelės pensijos be šios paramos būtų labai sunku pragyventi. O kai būtiniausių produktų pirkti nereikia, kitoms reikmėms lieka“, – sako ilgiau kaip valandą lauke stovėjusi moteris.

„Maisto banko“ sandėlyje dirbančios savanorės tikina, kad tokios ilgos eilės visada susidaro pirmosiomis produktų dalijimo dienomis. O nustatytam laikui baigiantis savanorės veltui laukia – sandėlyje būna tuščia. Todėl, pasak A. Čeponienės, šį kartą produktai bus dalijami ne dvi, kaip įprasta, o tik vieną savaitę. Žmonės per tą laiką turėtų suspėti atsiimti jiems skirtus paketus.

Dokumentų reikia mažiau

Norintieji iš ES intervencinių atsargų gauti maisto produktų pirmiausia turi kreiptis Socialinių paslaugų centrą. Prašymai šių metų paramai jau priimami.

Kaip teigia Socialinės paramos skyriaus vadovė Danguolė Sabulienė, tie asmenys, kurie produktus atsiima dabar, prašymus buvo pateikę praėjusiais metais. Norintieji, kad juos pasiektų kovo ar balandžio mėnesį skirsima parama, prašymus gali pateikti iki vasario 15 dienos. Talonai produktams gauti bus pradėti dalyti vėliau.

Kitam maisto produktų dalijimui šiuo metu jau pateikti 1224 šeimų prašymai – paramos gavėjų tose šeimose yra 2365. Kreipiantis paramos reikia turėti visų šeimos narių asmens tapatybės dokumentus, pensininko ar neįgaliojo pažymėjimą ir kt.

Dabar, pasak D. Sabulienės, dokumentų reikia mažiau, nes centro darbuotojams prieinamos duomenų bazės ir jie patys pasiima tai, kas reikalinga.

Mažėjant gyventojų mieste ir rajone, mažėja ir paramos gavėjų. D. Sabulienė atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu paramos maisto produktais dažniausiai ateina tie asmenys, kuriems jos iš tikrųjų reikia. Vis rečiau pasitaiko bandymų apgauti, pateikti netikslius duomenis, nuslėpti tikras pajamas.