Iš tiesų, Lietuva ir lietuviai šiuose dienraščiuose sulaukia nemažai dėmesio. Be abejo, viena iš „karščiausių“ temų vis dar išlieka Lietuvoje įsiplieskę nesutarimai tarp lietuvių ir lenkų tautinės mažumos, į kuriuos kartkartėmis įsikiša ne tik aukšti Lenkijos pareigūnai, bet ir žiniasklaida. Tačiau Lietuva buvo minima ne tik šiame kontekste. Rašyta ir apie šių dviejų valstybių santykius, „Mažeikių naftą“, energetikos klausimais.

„Rzeczpospolita“: emocingos citatos ir solidarumo stoka

Dienraštis „Rzeczpospolita“, kuris yra laikomas konservatyviu, Lietuvos ir Lenkijos santykiuose abiem valstybėms skiria nevienodą vaidmenį, Lenkiją pripažindamas dominuojančia valstybe. Negatyvių replikų galima aptikti ir lenkų citatose apie lietuvius, ir lietuvių pasisakymuose apie lenkus.

Šio dienraščio cituojami gana emocingi lietuvių komentarai apie lenkus ir Lenkiją, pvz., „lietuvių žudikai“, „Lenkija okupavo mūsų žemes“ . Tokiu būdu taip pat formuojamas lenkų skaitytojų supratimas apie lietuvius. Tuo metu patys lietuviai kaip tauta dažniausiai vaizduojami neutraliai.

Skaitant šį dienraštį susidaro įspūdis, kad lenkų tautinė mažuma Lietuvoje yra diskriminuojama ir lietuviai į ją žiūri nepalankiai.

Tačiau verta pabrėžti, kad „Rzeczpospolita“, priešingai nei kitas tirtas dienraštis „Gazeta Wyborcza“, neišreiškia solidarumo su lenkų tautine mažuma Lietuvoje, apibūdindamas ją kaip lenkus, „esančius ten“, arba lenkų kilmės lietuvius.

Lietuvos ir Lenkijos santykiai šiame dienraštyje yra apibrėžiami per tokių sąvokų kaip „kova“, „konfliktas“, „apginti“, „smūgis“, naudojimą. Politiniai santykiai, sprendžiant iš šio dienraščio turinio, yra neabejotinai blogi, sugadinti, įtempti, tolimi nuo idealo.

„Gazeta Wyborcza“: „maži“ lietuviai ir savi Lietuvos lenkai

Kitas tirtas dienraštis „Gazeta Wyborcza“, kuris yra liberalios pakraipos, rašydamas apie lietuvius ir Lietuvą dažnai naudojo žodžius „mažas“, „mažesnis“ ir pan. Lenkų tautinė mažuma yra apibūdinama kaip diskriminuojama. Neretai pabrėžiamas solidarumas su lenkų tautine mažuma Lietuvoje, per tokių apibūdinimų kaip „mūsų tautiečiai“ naudojimą.

Dienraštyje „Gazeta Wyborcza“ Lenkijos ir Lietuvos santykiai dažniau yra vaizduojami negatyviai. Šiems santykiams aprašyti naudojami žodžiai „blogiausiai“, „sunkūs“, „blogi“, „įtempti“, „fatališki“, kurie sukuria tam tikrą emocinį foną.

Taip pat dviejų šalių santykiams apibūdinti naudojami žodžiai „ginčas“, „baimė“, „neapykanta“, „problema“, „draudimai“, „atšalimas“, „kaltė“ ir t.t.

Akivaizdu, kad remiantis Lenkijos žiniasklaida, tarp Lietuvos ir Lenkijos vyksta tikrų tikriausias Šaltasis karas.

Nemažai šio dienraščio tekstų turi negatyvų emocinį atspalvį. Juose netrūksta ir ironijos – ironizavimo neišvengia ir lietuviai bei buvęs Lenkijos prezidentas a.a. Lechas Kaczynskis, kurio veiksmus tarptautinėje arenoje, taip pat ir tuos, kurie buvo susiję su Lietuva, „Gazeta Wyborcza“ pateikia ironiškame ir kiek pašaipiame fone.

Per tiriamąjį laikotarpį (nuo 2010 m. spalio iki 2012 m. gegužės) „Rzeczpospolita“ publikavo 349, o „Gazeta Wyborcza“ – 223 rašinius, kuriuose buvo minimi lietuviai arba Lietuva.