Šios istorijos centre – dvi energetikos remonto kompanijos. Valstybinė bendrovė „Visagino energetikos remontas“ (VER) šiuo metu bankrutuoja, nors dar neseniai puoselėjo plėtros planus. O plėtra vyko įsteigiant kitą bendrovę „Elektrėnų energetikos remontas“ (EER). Ji buvo atskirta nuo VER ir per porą metų iš valstybinės tapo visiškai privačia struktūra – dalimi Juozaičių verslo. Negana to, trys šio įmonių atskyrimo, kurį Energetikos ministerija vadino pinigų plovimu, dalyviai šiuo metu sukasi Juozaičių versluose.

Iš valstybės – į privačias rankas

Dėl VER vadovybės veiksmų, su privačiais partneriais steigiant naują to paties veiklos profilio bendrovę, Energetikos ministerija dar 2010 m. kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. EER atsiradimą ministerija tuomet vadino „dar viena pinigų plovimo schema“.

„VER kartu su UAB „Termoizola N“ 2008 metų lapkričio 17 d. įsteigė UAB „Elektrėnų energetikos remontas“ (EER). Į naują bendrovę VER įnešė turto už 935 tūkst. litų ir už tai gavo kontrolinį bendrovės akcijų paketą. Tačiau šiuo metu VER priklauso jau tik 49 proc. EER akcijų. Todėl Generalinės prokuratūros klausiama, ar VER, perduodama turtą naujai įsteigtai bendrovei ir neišlaikydama jos kontrolės, nepatyrė žalos ir atitinkamai nesuteikė nepagrįstos naudos kitiems EER akcininkams. 2009 metų pradžioje VER buvo pateiktas pasiūlymas pasinaudojant pirmumo teise įsigyti „Termoizola N“ perleidžiamą 51 proc. EER akcijų paketą, tačiau tai padaryta nebuvo. Be to, pažymėtina, kad „Termoizola N“ šiuo metu gali būto formaliai perleidusi visas jai priklausančias EER akcijas tretiesiems asmenims, todėl tikrieji EER kontroliuojantys asmenys šiuo metu gali būti nežinomi“, - tuomet skelbė Energetikos ministerija.

O tikrieji EER kontroliuojantys asmenys šiuo metu yra puikiai žinomi. Tai su R. Juozaičiu verslo ir kitais ryšiais susiję asmenys.

Beje, Energetikos ministerija labai stipriai abejojo, kokiu pagrindu VER dukterinei bendrovei už konsultacijas įsipareigojo sumokėti milijoninę sumą, o neįvardintiems asmenims apmokėjo žemės įsigijimo paskolą.

„VER su EER yra sudariusi sutarčių dėl konsultacijų dalyvaujant viešųjų pirkimų konkursuose. Tokių konsultacijų reikalingumas yra labai abejotinas, o už jas VER yra įsipareigojusi mokėti užmokestį – net iki 9 proc. nuo pasirašytų sutarčių kainos. Per 2009 metus už tokias paslaugas buvo sumokėta 1,66 mln. litų. VER taip pat buvo sudariusi jungtinės veiklos sutartį su fiziniais asmenimis, pagal kurią bendrovė mokėjo komerciniam bankui kredito įmokas. Už šį kreditą fiziniai asmenys nusipirko žemės sklypą. Iš viso VER sumokėjo 161 tūkst. litų“, - skelbė ministerija.

Kaip valstybės įmonė tapo privačia

Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje, kurioje buvo nagrinėjamas EER akcininkų ginčas, aprašytos valstybinio energetikos remonto verslo virsmas privačiu.

„Iki UAB „Elektrėnų energetikos remontas“ įstatinio kapitalo padidinimo papildomais nepiniginiais įnašais ieškovui (t.y. VER – DELFI) priklausė 51 procentas, o atsakovui UAB „Termoizola N“ – 49 procentai šios įmonės akcijų. Įstatinio kapitalo didinimo metu UAB „Termoizola N“ turtinį įnašą už akcijas atsakovu patrauktas turto vertintojas UAB „Centro klubas-Nekilnojamasis turtas“ įvertino 985 000 Lt (1 akcijos nominali vertė – 10 Lt). Ieškovo turtinis įnašas buvo įvertintas 935000 Lt. Tokiu būdu po įstatinio kapitalo padidinimo ieškovui priklausė 49 procentai, o atsakovui UAB „Termoizola N“ – 51 procentas UAB „Elektrėnų energetikos remontas“ akcijų. Akcijas įgijęs atsakovas UAB „Termoizola N“ iš karto po jų įgijimo pardavė akcijas atsakovui UAB „NBP“ už 500 000 Lt“, - rašoma teismo nutartyje.

Taigi, remiantis šio teisminio ginčo medžiaga, kartu su VER naują bendrovę EER įsteigusi ir turtą, įvertintą beveik milijonu litų, investavusi bendrovė „Termoizola N“ visą šią savo investiciją perleido už gerokai kuklesnę pusės milijono litų sumą. Taip pagrindiniu EER akcininku tapo bendrovė „NBP“.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, šiuo metu bankrutuojančios VER tarp EER akcininkų nėra. Vienintelė akcininkė – minėtoji bendrovė „NBP“, šimtaprocentinę EER kontrolę įgijusi 2011 m. balandžio 27 d.

„NBP“ akcininkų sąraše – pažįstamos pavardės. Registrų centras DELFI pateikė „NBP“ akcininkų sąrašą, kurį prieš metus pasirašė bendrovės direktorius Arūnas Juozaitis.

Pats A. Juozaitis turi tūkstantį „NBP“ akcijų. 2 tūkst. akcijų valdo Algirdas Želvys, anksčiau dirbęs bendrovėje „Kauno energetikos remontas“. O didžiausią 7 tūkst. akcijų paketą valdo bendrovė „RAY Investments“.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, vienintelis „RAY Investments“ akcininkas, direktorius ir valdybos pirmininkas – tas pats A. Juozaitis.

Dukterinė bendrovė reikalavo milijono

Savo interneto svetainėje visiškai privačia kompanija tapusi EER nurodo aptarnaujanti tokias įmones kaip „Lietuvos elektrinė“, „Orlen Lietuva“, „Vilniaus energija“ ir „VST“. Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, EER vien per viešuosius pirkimus yra sudariusi sutarčių už 2,96 mln. Lt.

Tuo tarpu „motininė“ šio verslo kompanija VER bankrutuoja. Registrų centro duomenimis, dėl bankrutuojančios įmonės statuso įregistravimo VER kreipėsi pernai gegužę.

Oficialiais duomenimis, vien „Sodrai“ ši bankrutuojanti bendrovė yra skolinga daugiau nei 844 tūkst. Lt.

Tuo tarpu visiškai privačia tapusi bendrovė EER, iškilusi ant VER pamatų, skolomis „Sodrai“ nesiskundžia ir turi 92 darbuotojus.

Beje, prie VER bankroto prisidėjo ir EER. Valstybinės Visagino bendrovės įsteigta EER per teismą siekė išsireikalauti daugiau nei milijoną litų, kuriuos VER įsipareigojo sumokėti pagal subrangos sutartis.

Dalis VER turto bei banko sąskaitos buvo areštuotos 2010 m. rugpjūčio 17 d. Vilniaus apygardos teismo nutartimi. VER šią nutartį bandė skųsti Lietuvos apeliaciniam teismui, tačiau bendrovės skundą išnagrinėjusi teisėjų kolegija 2011 m. sausį nutarė jo netenkinti ir Vilniaus apygardos teismo nutartį palikti nepakeistą. Be to, teisėjų kolegija nurodė, kad galimai nusikalstama buvo vykdoma VER.

„Vilniaus apygardos teismui teiktų pažymų ir bankų sąskaitų išrašų matyti, kad atsakovo (VER – DELFI) įmonės turtinė padėtis sunki, įmonė neturi apyvartinių lėšų (...). Be to, byloje yra duomenų, kad atsakovo įmonėje buvo pastebėti reikšmingi apskaitos ir vidaus kontrolės sistemų trūkumai ir kad atsakovo įmonė galimai atliko veiksmus, kuriuose gali būti nusikalstamų veikų požymių ir kuriais galbūt galėjo būti padaryta žala Lietuvos Respublikai“, - teigiama Lietuvos apeliacinio teismo nutartyje.

Tyrimas artėja pabaigos link

Prokurorai sureagavo į Energetikos ministerijos kreipimąsi – dėl VER ir EER istorijos atliekamas ikiteisminis tyrimas. Jį šiuo metu kuruoja Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Aurelija Gališanskytė, taip pat kuruojanti tyrimą dėl viešbučio „Romantic“, kuriame įtarimų sulaukė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

A. Gališanskytė DELFI teigė, kad tyrimas netrukus turėtų būti baigtas. Esą per porą savaičių turėtų būti nuspręsta – perduoti bylą teismui, tęsti tyrimą ar jį nutraukti.

„Buvo duoti rašytiniai prokuroro nurodymai maždaug prieš porą mėnesių. Ir tyrėjai patikino, kad tie rašytiniai nurodymai įvykdyti, dėl ko jie atsiuntė bylą patikrinimui. Jeigu tie rašytiniai nurodymai įvykdyti, tie (ikiteisminio tyrimo – DELFI) duomenys bus įvertinti, ir aš jau galėsiu priimti sprendimą“, - kalbėjo prokurorė.

Daugiau ikiteisminio tyrimo detalių A. Gališanskytė teigė negalinti atskleisti. Ji tik užsiminė, kad tyrimo apimtis yra „pakankamai didelė“.

Parduotas verslas toli nenukeliavo

R. Juozaitis tvirtina nebeturintis interesų energetikoje. Mat jis visai neseniai pardavė bendrovės „ENG“ – vieno Juozaičių verslo imperijos flagmanų – akcijas. Tačiau parduotas verslas toli nuo R. Juozaičio nenukeliavo.

Registrų centro duomenimis, nuo šių metų sausio 4 d. didžiausias „ENG“ akcininkas – bendrovė „Pilada“. Ji perėmė 7,5 tūkst. akcijų, kurias valdė pats R. Juozaitis, jo dukra bei žmona.

O bendrovės „Pilada“ akcininkų sąraše mirga jau matytos pavardės. „Pilados“ akcijas, Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, lygiomis dalimis valdo jau minėtas A. Juozaitis, „ENG“ direktorius Romualdas Rutka bei Egidijus Pažarauskas – R. Juozaičio svainės vyras.

Įmonių atskyrimo architektai – dalis Juozaičių verslo

Nagrinėjant „Pilados“ istoriją galima rasti dar vieną pavardę, glaudžiai susijusia su bankrutuojančiu VER ir iš jo užgimusia privačia energetikos remonto struktūra. Prieš akcijas perimant A. Juozaičiui, R. Rutkai ir E. Pažarauskui, vienintelis „Pilados“ akcininkas buvo Vilmantas Jankūnas, buvęs VER generalinis direktorius.

Šiuo metu jo tarp akcininkų nėra. Įmonės atstovų vėliau DELFI pateiktais duomenimis, V. Jankūnas iki sausio 4 d. ėjo „Pilados“ direktoriaus pareigas, įmonės vadovo poste jį pakeitė jau minėtas R. Rutka.

Būtent V. Jankūno parašu patvirtinta EER steigimo sutartis. Sutartis, kurios galutinis rezultatas – klestintis energetikos remonto verslas su R. Juozaičiu susijusių asmenų rankose bei bankrutuojanti VER ir didžiulės skolos valstybei.

Antrasis asmuo, susijęs su EER steigimu ir prisidėjęs prie Juozaičių imperijos – A. Želvys. Jam, kartu su V. Jankūnu, VER prieš bankrotą reiškė pretenzijas dėl didelės VER padarytos žalos. Šiuo metu A. Želvys yra bendrovės „NBP“, valdančios EER, akcininkas.

Pretenziją dėl EER formavimu padarytos žalos VER bandė reikšti ir dar vienam asmeniui. Tai Birutė Grėbliūnienė – dabartinė EER direktorė.

„Civ. bylos Nr. 2-4465-656/11 atsakovai UAB „Elektrėnų energetikos remontas“,
Vilmantas Jankūnas, Algirdas Želvys, Albinas Arkauskas ir Birutė Grėbliūnienė pagal
UAB „Visagino energetikos remontas“ ieškinį dėl sandorių pripažinimo niekiniais bei
negaliojančiais ir restitucijos taikymo. Ieškinio suma 2,35 mln. Lt“, - teigiama VER 2010 m. metiniame pranešime.

Giminystės nesureikšmina

Pats R. Juozaitis DELFI teigė nebeturintis interesų energetikoje, nepaisant to, kad jo žmonos sesers vyras E. Pažarauskas yra tarp „ENG“ perėmėjų.

„Prie ko čia tos giminės? Koks jis (E. Pažarauskas – DELFI) man giminė? Iš kur jūs ištraukėt dabar? Joks jis man ne giminė. E. Pažarauskas – tai yra mokslų daktaras, dirbęs visose garbingose vietose, aukšto lygio. Nematau čia jokio to dalyko. Būtų keista, suprantat, jeigu žmonės, kurie dirba, nenorėtų būti akcininkais ir kažkaip dalyvauti. Visur Vakaruose yra toks modelis vyraujantis. „Top menedžmentas“ kartu su užsienio kompanijomis perperka iš pagrindinių akcininkų. Tai ką jūs tuo norit pasakyti? (...) Negaliu pasakyti, kad jis ne svainis. Bet tai nėra giminė. Nei jis man kraujo ryšio turi, nei ką“, - kalbėjo energetikas.

Kas tas Arūnas Juozaitis?

A. Juozaitis – kertinė figūra šioje verslo schemoje. Jis Juozaičių versluose toli gražu nėra naujokas, įvairias pareigas šis kaunietis ėjo daugelyje su R. Juozaičiu susijusių įmonių. Pats buvęs „Leo LT“ vadovas neneigia giminystės ryšio su A. Juozaičiu, tačiau koks būtent jo ir „RAY Investments“ savininko ryšys – neatskleidė.

„Giminės – Juozaičiai visi. Pradedant Arvydu Juozaičiu ir visais kitais. Visa Lietuva, matyt, kas prasideda iš J raidės, - šmaikštavo R. Juozaitis. - Tolimas giminaitis (A. Juozaitis – DELFI) gal ir yra, ką aš žinau.“

Vėliau energetikas apie Juozaičių giminę ir jos ištakas papasakojo plačiau.

„Aš gi sakau. Juozaičių gi daug labai yra Lietuvoje toje vietoje. O jis – vienas iš jų. Nieko aš jums negaliu pasakyti daugiau. Ir ką. Čia tiktai reikia džiaugtis, kad yra žmonių, kurie kažką tai dirba ir kažką daro. Kaip tai giminystės ryšys? Sakau, nuo Garliavos. Juozaičių vieta, kur yra Garliava. Netoli Veiverių kaimo, tas gimęs, tenai visi Juozaičiai“, - pasakojo R. Juozaitis.

Nepaisant verslo ryšių voratinklio, R. Juozaitis tikino neturintis nieko bendro su energetikos kompanijomis „ENG“, EER ir kitomis.

„Tikrai aš jums nieko negaliu komentuoti. Jūs klauskit, kas dirbo prie tų projektų ir kas atsakingas. Tikrai aš nieko negaliu šitoje vietoje komentuoti, kadangi aš nieko nežinau. Tikrai aš tokiais dalykais nesidomiu. Ir man visiškai neįdomu, kadangi aš turiu ką veikti ir dirbu tą, ką man reikia daryti. (...) Kad ir buvau tame savo privačiame versle. Per tuos ketverius metus pakankamai irgi parodžiau, kad daug kas padaryta ir daug kas pasiekta. Šiuo momentu aš išėjau (iš verslo – DELFI), ir matysiu, kaip sakant, perspektyvoje, kaip, kur, ką daryti. Absoliučiai nieko bendro. Ir jokio ten ryšio nėra. Čia tiktai yra paprasčiausi norai „pakabinti“, - tikino pašnekovas.

Verslo ryšių narpliojimą laiko politiniu užsakymu

R. Juozaitis žiniasklaidos dėmesį savo veiklai siejantis su užkulisiniais interesais.

„Jeigu bendraakcininkai ar kas nors kitas, užsienio kompanija nupirko, tai ką aš galiu komentuoti? Čia jūsų reikalas. Jūs vis tiek gi rašysit, suprantat, tą, ką prašė rašyt. (...) Jūs rašysit, suprantat, viską atvirkščiai. Ir pavadinimą užrašysit tokį iššaukiantį ir šokiruojantį: žiūrėkit, ką Juozaitis daro. Čia jau jūsų reikalas“, - jo buvusiam verslui tenkančiu dėmesiu stebėjosi energetikas.

Pašnekovas tvirtino, esą su juo mėginama susidoroti.

„Kažkam tai labai rūpi iš išorės, kad Lietuvoje tie, kas kažką tai supranta ir turi žinių, būtų parodyti kaip kažkokie darantys nenaudingą ar kažkokį kitokį darbą. Čia jau problema tų, kurie užsakinėja. Aš puikiai žinau, kas tą užsakė. Bet čia jau jų problema. Kaip yra, taip yra. Nes tų interesų pakankamai daug energetiniame ūkyje, ir tarp tų interesų grupių visą laiką vyksta kova“, - sakė R. Juozaitis, pažymėdamas, kad dar pernai pavasarį kritikavo bręstantį saulės energetikos bumą ir jo potencialią žalą vartotojams, tačiau tuomečiai valdantieji jo įspėjimams esą liko kurti.

Kas yra jo įtariamo sąmokslo užsakovai – pašnekovas nutylėjo.