Pagal J. Lauciaus pareiškimą E. Kusaitei iškeltą baudžiamąją bylą penktadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto 2 apylinkės teismo teisėja Aušra Valinskienė.

Valstybinį kaltinimą palaikanti Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Liubovė Kuprusevičienė teigė, kad E. Kusaitė praėjusių metų kovo 24-ąją Vilniaus apygardos teismo koridoriuje pareiškė, jog Generalinės prokuratūros prokurorai J. Laucius ir M. Dūda yra nusikaltėliai. Tai ji pasakė per pertrauką, kai teisėjai svarstė M. Dūdos prašymą E. Kusaitei skirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą.

„Aš nenoriu nieko komentuoti, čia nesąmonių valstybė, ir prokuroras, mano manymu, vykdo nusikaltimus, – kaltinimais prieš televizijos kameras švaistėsi E. Kusaitė. – Kaip jie gali žudyti žmones, tegul pasižiūri, ką daro su mano teta, mano artimaisiais“

E. Kusaitė taip pat pareiškė, kad J. Laucius ir M. Dūda yra nusikaltėliai. Taip, kaip teigiama prokuratūros surašytame kaltinamajame akte, E. Kusaitė įžeidė valstybės tarnautoją.

Šioje byloje nukentėjusiuoju pripažintas tik J. Laucius – jis parašė pareiškimą dėl įžeidimo. Kaltinimų E. Kusaitei taip pat nusikaltėliu išvadintas M. Dūda nereiškė, todėl byloje jis yra tik liudytojas.

Teigė, kad neturėjo noro įžeisti, bet atsiprašyti nežada

Baudžiamojon atsakomybėn patraukta E. Kusaitė pripažįsta, kad prokurorus pavadino nusikaltėliais, tačiau nesijaučia kalta.

„Tada išreiškiau savo nuomonę, o demokratinėje valstybėje to niekas nedraudžia, –penktadienį teisme aiškino klaipėdietė. – Tai buvo emocinės būklės išraiška, bet taip reagavau į prokurorų daromus pažeidimus man fabrikuojamoje terorizmo byloje. Tada man buvo šokas, kiekvienas žmogus tai išgyvena skirtingai... Man jau kažkaip viskas tą akimirką buvo vienodai, tokioje situacijoje vieni žmonės rėkia, kiti – verkia, o man išsprūdo tokie žodžiai“.

E. Kusaitė sakė, kad jos pasisakymas nebuvo suplanuotas ir ji neturėjo jokio noro prokurorus įžeisti.

„Tai tiesiog išsprūdo, suprantu, kad tie žodžiai negražiai skamba, bet aš ir iki šiol esu pikta ant prokurorų, kad jie fabrikuoja mano bylą“, – kaltinamoji pažymėjo, jog pasakyti žodžiai tebuvo „emocinės būklės išraiška“.

„Tuo metu nieko nesiekiau, tai buvo įtampos išsiliejimas, vidinio skausmo atskleidimas, nes pagrindo prašyti mane suimti nebuvo, – sakė E. Kusaitė. – Emocijos paėmė viršų – virš proto, virš visko, aš visą laiką jaučiausi gniuždoma, o dieną man buvo šokas – prokuroras M. Dūda paprašė mane suimti“.

Teisėjos paklausta, ar gailisi dėl savo pasakytų žodžių, E. Kusaitė patikino, jog „didelio apgailestavimo nėra“.

„Iš vienos pusės negražu, kad tokie žodžiai išsprūdo, bet iš kitos pusės – bylos fabrikuojamos, J. Laucius manęs taip pat neatsiprašė“, – patikino ji.

J. Laucius įsitikinęs, kad kaltinamųjų turėjo būti daugiau

Byloje nukentėjusiuoju pripažintas prokuroras J. Laucius teigė, kad E. Kusaitės pasakytus žodžius išgirdo kovo 24-osios vakarą per televizijos žinias.

Pasak Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro, E. Kusaitės pasakytus žodžius išgirdo visa Lietuva, o žodis „nusikaltėlis“ yra suprantamas vienareikšmiškai.

„Aš nesu padaręs nusikaltimų, nesu teistas, prieš mane nėra pradėti ikiteisminiai tyrimai, faktas, jog teisinio pagrindo taip mane pavadinti, ji neturėjo, – sakė J. Laucius. – Šias žinias ji paskleidė viešai, neapibrėžtam raštui asmenų ir tik dėl to, kad aš, kaip prokuroras, atlikau savo tiesiogines funkcijas. Pasakyti žodžiai yra užgaulūs ir pažeminantys, būtent dėl to ir kreipiausi, kad E. Kusaitės žodžiai būtų teisiškai įvertinti“.

Pasak J. Lauciaus, užgaulius žodžius teismo koridoriuje pasakė ir kelios „moterėlės“, kurios šaukė, jog prokurorai yra „šėtono apsėsti, išgamos“.

„Ne mano reikalas, kodėl šioje byloje baudžiamojon atsakomybėn yra patraukta tik E. Kusaitė, manau, kad kaltinamųjų turėtų būti patraukta daugiau, bet čia – prokuratūros reikalas“, – teigė jis.

Šioje byloje buvo apklaustas ir Generalinės prokuratūros prokuroras M. Dūda bei keletas žurnalistų, girdėjusių E. Kusaitės pasisakymą.

„Suprantu jos nenorą būti patrauktai baudžiamojon atsakomybėn ir man kylančią antipatiją, bet aš jai jokios antipatijos nejaučiu ir asmeninių pretenzijų jai nereiškiu“, - M. Dūda paaiškino, kodėl neprašė jo pripažinti nukentėjusiuoju.

E. Kusaitė jau kartą yra nuteista už J. Lauciaus įžeidimą – teismas ją yra pripažinęs kalta dėl grasinimo nužudyti ir valstybės tarnautojo įžeidimo.

„Anksčiau ar vėliau tu dvėsi, aš atsakau. Tu dar painkši, pamatysi. Seni pažįstami tavęs nepaliks. Išgama tu, neturintis jokių dvasinių vertybių“, – buvo rašoma SMS žinutėje.

Teismo nuosprendį E. Kusaitė yra apskundusi. Jai taip pat yra iškelta byla dėl melagingų parodymų davimo – klaipėdietė yra pareiškusi, kad už grotų patyrė fizinį smurtą. Ši byla jau perduota teismui.

Teisme taip pat dar nagrinėjama vadinamoji terorizmo byla.