- Ar, Jūsų nuomone, Lietuvoje yra himno giedojimo kultūra?

- Štai grįžau iš ceremonijos Vilniaus Simono Daukanto aikštėje, kur prezidentė Dalia Grybauskaitė suteikė leitenanto laipsnius Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnams. Užgrojus himnui, vos vienas kitas jį giedojo.

Tai pastebiu nesvarbu kur – daugelyje ceremonijų. Labai retai kur himną visi gieda. Problema ta, kad nėra kultūros. Tokiais atvejais dažnai matai žmones vaikštant ar valgant, visiškai nekreipiant dėmesio. Tai – nepagarba pačiai valstybei ir sau. Deja, pas mus tokia kultūra.

- Kodėl taip atsitiko? Ar to niekas nemoko?

- Galbūt problema prasideda nuo mokyklos. Žinoma, tikrai nekaltinu visų mokytojų, pažįstu daug puikių pedagogų, bet kada tai nėra visuotinis dalykas, vienas vaikas pasižiūri į kitą, mato, kad tas negieda, tai ir jis negieda. Bet jei mokyklose kalbėtų, kas yra himnas, ką jis reiškia, kad tai pagarba visai valstybei, sujungia žmones - tada ir daugiau giedotų. Himnas sujungia, įkvepia žmogų valstybės meile, pasitikėjimu.

Jei tėvai neįkvepia, mokykla galėtų smarkiai paveikti.

Jonas Kronkaitis

- Kokia šiuo klausimu JAV patirtis?

- Amerikiečių himnas gan sudėtingas ir vienas žmogus nelabai sugiedos – jis turi giedoti su visa grupe. Aš manau, kad JAV viskas prasideda nuo pirmos klasės – iš ryto yra priesaika vėliavai - valstybės simboliui. Mažučiai vaikai prideda ranką prie širdies ir didžiuojasi, pasako priesaiką. Tai - trumpas valstybės pagerbimas. Taip patriotizmas prasideda nuo mažiausio žmogaus.

Jeigu panašią tradiciją įvestume Lietuvos mokyklose, manau, tai įsitvirtintų. Tačiau kol to nepadarysime, nelabai ko gali tikėtis.

Štai per LTV rodė „Misiją Sibiras“. Kaip puiku buvo matyti jaunimą giedant Lietuvos himną. Kai kurie net pridėjo ranką prie širdies. Manau, tokios programos kaip „Misija Sibiras“ – patriotinis įkvėpimas. Tačiau vietoje to matome labai daug šlamšto, programų, kurios tiesiog kenkia susivienijimui, skaldo žmones, reiškia nepagarbą valstybės institucijoms. Ypač apgailestauju, kaip tai daroma per LRT, kuri išlaikoma mūsų, piliečių, pinigais. Ar ji negali įkvėpti daugiau patriotizmo valstybei?

- Ar pats liepos 6-ąją giedosite su visa tauta valstybės himną?

- Aš visada giedu – kai tik himno muzika grojama. Kol kas dar nežinau, kur jį liepos 6-ąją giedosiu.

Šalies himno giedojimas aplink pasaulį prasidės liepos 6 d. 21.00 val. vietos laiku. Per įvairias šalis Lietuvos himnas keliaus su šviesa ir skambės 24 valandas.

Projektu siekiama, kad liepos 6 d. taptų pasididžiavimo Lietuva ir lietuviais diena.

Lietuvius visame pasaulyje kelioms istorinėms akimirkoms į gyvą balsų grandinę „Tautiška giesmė“ sujungė dar praėjusių metų liepos 5-ąją. Unikalus įrašas, kuriame įamžintos „Tautiškos giesmės“ giedojimo akimirkos iš 52 pasaulio vietų, šiuo metu saugomas ir eksponuojamas Lietuvos nacionaliniame muziejuje kaip naujausiųjų laikų Lietuvos istorijos dalis.

Idėją palaiko ir aktyviai įsijungia Lietuvos savivaldybės, užsienio lietuvių bendruomenės, ambasados, diplomatinės atstovybės visame pasaulyje, visuomeninės organizacijos ir Lietuvos piliečiai.

„Tautiškos giesmės” giedojimo transliaciją iš Kauno pilies 21 val. tiesiogiai transliuos TV3.