Parlamentaras spėja, jog už tokių pareiškimų slepiasi nenoras taikytis su pasikeitusia Europos Sąjungos (ES) politika dėl Baltarusijos ir grįžti prie jos izoliacijos.

"Keliant abejones dėl (sienos kirtimo režimo - BNS) palengvinimo, atrodo, kad mes bijome, jog mus užkrės andidemokratinėmis ar totalitarinėmis bacilomis. Aš galvoju, kad tuo mūsų užkrėsti jau neįmanoma. Jei mes užsidarome, nekalbame, nebebendraujame, kaip sakoma, atsukame nugarą, tikėtis, kad ten kas nors pasikeis, yra sunku ir praktiškai neįmanoma", - ketvirtadienį per spaudos konferenciją Seime sakė J.Karosas.

Paklaustas, kas, jo teigimu, stabdo pradėtus procesus dėl supaprastinto gyventojų judėjimo pasienyje, J.Karosas sakė pavardžių nurodyti negalintis. "Bet pasakiau pačią poziciją - kad tie žmonės, o jūs labai gerai žinot tuos žmones, tuos politikus, kurie buvo labai aštrūs Baltarusijos izoliacijos šalininkai, nenoromis priėmė ES politikos pasikeitimą suspenduoti tuos apribojimus, kurie taikomi Baltarusijai", - tikino URK vicepirmininkas.

Lietuva planuoja pasirašyti supaprastinto judėjimo pr sieną susitarimus su Rusija bei Baltarusija. Tikimasi, kad maždaug nuo kitų metų vidurio Kaliningrado srities, Baltarusijos ir Lietuvos rajonuose, esančiuose iki 50 kilometrų nuo sienų, gyventojai galės judėti turėdami 20 eurų (apie 70 litų) kainuojančius specialius leidimus. Jie būtų išduodami penkeriems metams.

Tokiu atveju Gardino ir Lydos gyventojai galėtų be vizų atvykti į Vilnių bei Druskininkus, ir atvirkščiai, o į Kaliningradą vizų nereikėtų Vilkaviškio, Jurbarko, Šakių, Tauragės, Šilutės gyventojams.

Supaprastinto judėjimo pasienyje sako laukiantys ir Druskininkų atstovai. Jų teigimu, nuogąstavimai, jog šalies biudžeto pajamos iš akcizo mokesčių sumažės, žmonėms masiškai traukiant pigiai apsipirkti Baltarusijoje - nepagrįsti, mat kainos čia ne ką mažesnės nei Lietuvoje.

"Europos Parlamentas ir Taryba dar nuo 2006 metų gruodžio nusprendė pačioms valstybėms leisti apsispręsti dėl palengvinto sienos kirtimo pasienio regionams. Druskininkai ir kitos pasienio savivaldybės dėjo daug vilčių ir tikėjosi, kad tas palengvinimas jau bus bent jau nuo praėjusių metų pabaigos, bet dabar jau išgirstame žodžius, kad atsiranda aktyvistų, norinčių išvis šiam tikslui sutrukdyti. Tai būtų pakankamai skaudu", - sakė Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas.

Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacijos prezidentas Valdas Trinkūnas tvirtino nesuprantantis, kodėl susitarimų dėl judėjimo pasienyje pasirašymas vis atidedamas.

"Mes prašome valdžios pritarimo ne pinigams gauti, o jiems pasiimti", - sakė V.Trinkūnas.

Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis anksčiau yra teigęs, kad numatoma tvarka palies beveik milijoną Lietuvos gyventojų, o tai reiškia, jog kyla grėsmė, kad biudžetą bus surenkama gerokai mažiau akcizo mokesčių.

"Lietuva yra ES, zonos, kurioje akcizai yra aukšti, rytinis pakraštys. Supaprastinus judėjimą per sieną beveik milijonui žmonių reiškia, kad į mažesnio akcizo mokesčio zonas atsivers vienakryptė Lietuvos piliečių, pirkėjų gatvė. Žmonės važiuos į Baltarusijos ir Kaliningrado kaimelius įsipilti pigesnio benzino, o akcizo mokestis sudaro nemažą dalį Lietuvos biudžeto", - teigė ekonomistas.

Anot jo, be galimybės įsipilti pigesnio kuro, lietuviams atsivers galimybės pigiau įsigyti ir kitų akcizinių prekių - alkoholio ir tabako.

"Tai yra kontrabandos legalizavimas, juk nebereikės visų tu "ichtiandrų" plaukiojančių per Nemuną, bus galima tiesiog parsivežti. Vietiniams gamintojams teks kovoti dėl išlikimo. Turizmas visų šitų dalykų neatsvers. Milijonas žmonių yra trečdalis Lietuvos. Aišku, gal ne visi ta tvarka naudosis, bet pasienio regionams bus nelengva", - kalbėjo R.Kuodis.

Lietuvos teritorijoje prie Baltarusijos, kurioje būtų leidžiamas judėjimas per sieną be vizų, gyvena apie 800 tūkst. žmonių.

Baltarusijoje teoriškai laisvu judėjimu galėtų pasinaudoti apie 600 tūkst. gyventojų. Judėjimas per sieną su Lietuvą taip pat atsivertų 150 tūkst. Kaliningrado srities gyventojų ir tiek pat Lietuvos gyventojų, įsikūrusių netoli sienos su Kaliningradu.