Nesvarbu, kada vaikas gimė, darželis – tik nuo rugsėjo

„Kai prieš pusantrų metų rašiau prašymą į darželį, man niekas nepaaiškino, kad naujos grupės darželyje pradeda veikti nuo rugsėjo. Tik paklausė, nuo kokio amžiaus norėčiau leisti vaiką į darželį – nuo dvejų ar nuo trejų metų. Aš pasirinkau dvejus, kadangi ketinau pradėti dirbti. Todėl dabar dar visai rami sėdėjau namuose – pasiteirauti apie galimybes ketinau tik mano atostogoms artėjant prie pabaigos. Tuomet ir būčiau sprendusi, ką daryti, jei negaunu darželio“, - pasakojo pašnekovė.

Sužinojusi, kad gali prarasti gautą vietą darželyje, moteris nusprendė pasinaudoti darželio darbuotojų pasiūlymu mergytę pratinti prie naujo gyvenimo būdo po truputį.

„Tačiau dukrai ši situacija buvo didžiulis stresas. Ji reagavo į palikimą darželyje labai skausmingai, nesidomėjo kitais vaikais. Tad nusprendėme jos nekankinti, juolab kad dar turėjau galimybę ją prižiūrėti namuose. Tuomet man buvo pasiūlytas kompromisas – aš susimoku mokestį tik už vaiko ugdymą, iš kurio išskaičiuota kaina už maitinimą, ir vieta mums kelis mėnesiu laikoma. Priešingu atveju vietos darželyje tektų laukti jau iki kitų metų rugsėjo. Mat ir dabar mes vietą gavome tik todėl, kad prieš mus patekusio vaiko tėvai nusprendė nelankyti darželio.

Aš sutikau, kadangi man iki motinystės pabaigos buvo likę vos keli mėnesiai, o ir mokestis nedidelis. Tačiau neįsivaizduoju, ką reikėtų daryti, jei mano motinystės atostogos būtų pasibaigusios, pavyzdžiui, vasario ar kovo mėnesį“, - teigė vilnietė.

Pašnekovė teigė buvo nustebinta tokios tvarkos – juk vaikai gimsta visais metų mėnesiais, o lankyti darželį galima tik nuo rugsėjo.

Grupės suformuojamos iki liepos 1 d.

Pasak Vilniaus savivaldybės Neformaliojo švietimo poskyrio vyriausiosios specialistės Vidmantos Kibirkštienės, dėl būtinybės paskirstyti vaiko krepšelį, grupės darželiuose sudaromos iki liepos 1 d. Visose Vilniaus miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigose yra įdiegta kompiuterinė duomenų bazė, kurioje užregistravus pateiktą šeimos prašymą dėl patekimo į įstaigą, duomenys automatiškai apdorojami ir taip suformuojama laukiančiųjų lankyti darželį eilė. Tėvai iki birželio 1 d. raštu turi patvirtinti, kad tikrai jų vaikas darželį lankys. Jeigu jie tuo nepasirūpina, vaikas braukiamas iš sąrašų.

„Taip yra gryninamos eilės, mat nemažai tėvų vaiką užrašo į kelis darželius. Vilniuje darželių trūksta – tai niekam ne paslaptis, todėl pusmetį tuščios vietos tikrai niekas negali laikyti. Šiuo metu tai būtų per didelė prabanga. Žinoma, vaikai komplektuojami visus metus, tad gali pasitaikyti laisvų vietų ir sausį, ir vasarį ar kurį nors kitą mėnesį. Juk būna visokių situacijų – tėvai apsigalvoja, persikelia gyventi kitur. Taigi tėvams būtų patarimas sekti laisvų vietų situaciją mūsų sistemoje“, - teigė specialistė.

Į atsiradusias laisvas vietas, kurios rodomos Vilniaus savivaldybės tinklapyje, galima pretenduoti visuose miesto darželiuose, nebūtinai savo mikrorajone. „Iš tiesų būna kritinių situacijų, kai reikia išeiti į darbą, todėl vaiką tėvai veža net į kitą miesto galą“, - teigė V. Kibirkštienė.

Vaikai į priimami jau nuo metukų, tačiau tokių, anot pašnekovės, būna labai ne daug. Didžioji dauguma vaikų pradeda lankyti darželius nuo 1,5-2 metų.

„Pernai, pavyzdžiui, buvo priimami vaikai, gimę 2009 m., nuo kito rugsėjo bus formuojamos grupės gimusiems 2010 m. Visada išlieka galimybė pradėti lankyti darželį ir kur kas vėliau. Jei tėvai nusprendžia neleisti vaiko, jie lieka laukti eilėje. Mat nuo trejų metų didėja vaikų skaičius grupėje – pagal higienos normą iki 20 vaikų, bet mes Vilniuje leidžiame ir daugiau, atsižvelgdami į didelę paklausą. Iki trejų metų grupėje gali būti apie 15-16 vaikų. Kita vertus, būna ir taip, kad tėveliai įsiprašo į darželį šešioliktu ar septynioliktu, o vėliau skundžiasi, kad grupėje per daug vaikų. Susidaro užburtas ratas. Šiuo atveju reikėtų daugiau tolerancijos – reikia suprasti, kad tas darželis labai reikalingas visiems.

Kartais sudaromos ir mišrios grupės. Juk vaikai pas mus gimsta tam tikromis bangomis. Kai buvo pagerintos motinystės atostogų sąlygos, buvo didelė gimstamumo banga. Tačiau prieš tai buvo tarpas, kai gimstamumas buvo mažesnis, taip pat vyko labai didelė migracija – daug vaikų išsivežė tėvai. Sumažėjus grupėms, jos buvo sujungiamos į mišrias. Kai kurie tėvai kaip tik tokių ir pageidauja, kad jas galėtų lankyti keli jų vaikai. Visgi dauguma tėvų nori, kad grupėje būtų vieno amžiaus vaikai, kadangi skirtingo amžiaus vaikams skiriasi ugdymo programos“, - pasakojo savivaldybės atstovė.

Nuo 2011 m. rugsėjo 1 d. Vilniaus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse ugdomas 25 391 vaikas (2010 m. rugsėjo 1 d. buvo 22 672 vaikai). Per 2011 m. ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo atidaryta 15 naujų grupių. Per metus įsteigta nemažai nevalstybinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų. Šiuo metu Vilniaus mieste jų yra 32. Nuo 2011 m. rugsėjo 1 d. į Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigas nepateko 2 332 vaikai. Anot V. Kibirkštienės, šis skaičius nėra tikslus, nes tėvai vaikus yra užregistravę į keletą įstaigų ir jie jau gali lankyti kitus darželius.