Kartu su delegacija B. Nelsonas penktadienį susitiko su premjeru Algirdu Butkevičiumi bei prezidente Dalia Grybauskaite.

Po pastarojo susitikimo JAV politikas žurnalistams atskleidė labai nerimaujantis dėl padėties Ukrainoje, kurioje politikas neseniai lankėsi.

B. Nelsonas aiškiai užsimena matantis artėjančią didelę grėsmę Ukrainai. Ši grėsmė slypi vieninteliame politinio spaudimo sverte, kurio Maskva prieš Kijevą nepanaudojo. Šis svertas – tai dujų tiekimas.

„Kaip tik atvykau iš Ukrainos, ten buvau susitikęs su vyriausybės atstovais. Tai, kad Ukrainos gali laukti labai šalta žiema, kelia labai didelį nerimą“, - sakė B. Nelsonas.

Sykiu JAV politikas gyrė Ukrainą dėl sėkmingai plėtojamos antiteroristinės operacijos, kurios metu pavyko susigrąžinti didelę dalį šalies pietryčių regionų. B. Nelsonas atvirai teigia, kad Ukrainos armija kovoja ne su vietos sukilėliais, o su didžiosios Rytų kaimynės kariais.

„Pažvelkite į karinius pasiekimus, kuriuos Ukraina rodo prieš, iš esmės, Rusijos pajėgas. JAV remia Ukraina, o aš norėčiau, kad remtume daugiau“, - tęsė B. Nelsonas, pabrėždamas, jog jo nuomone, JAV galėtų Ukrainai padėti ir tiekiant ginklus.

Paklaustas, ar yra naujienų dėl galimo nuolatinio JAV karių dislokavimo labiausiai dėl Rusijos sunerimusiose Rytų Europos šalyse, senatorius pranašauti nesiėmė.

„Negaliu kalbėti dėl nuolatinių (karinių pajėgų – DELFI), bet sąmoningai siuntėme JAV pajėgas į Lietuvą. Kaip žinote, čia buvo F-15, juos keičia kitų Europos šalių naikintuvai. Dabar čia turime 150 karinių oro pajėgų karių. Norime užtikrinti, kad JAV pajėgų, kaip NATO dalies, buvimas čia siųstų labai aiškią žinią, jog JAV ir NATO yra čia, kad palaikytų Lietuvos teritorinį vientisumą, laisvę ir nepriklausomybę“, - teigė B. Nelsonas.

Prezidentės patarėja: skalūnų dujos iš Amerikos – patrauklus variantas

Prezidentės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė žurnalistams teigė, jog saugumo situacija regione bus viena pagrindinių diskusijų temų Velse, kur rugsėjį vyks NATO viršūnių susitikimas.

„Bus kalbama apie saugumo priemonių užtikrinimą visame regione“, - kalbėjo J. Neliupšienė.

Prieš NATO viršūnių susitikimą į Estiją atvyksta JAV prezidentas Barackas Obama. Ten jis susitiks su Baltijos šalių vadovais. Pasak jos, JAV nuostatos nekinta, ir didžiausia NATO partnerė ir toliau atidžiai stebi padėtį Rytų Europoje.

Pasak jos, su JAV delegacija kalbėta ir energetinio saugumo klausimais. Viena iš temų – galimybė per suskystintų gamtinių dujų terminalą importuoti dujas iš JAV. „Amerikiečių platesnės galimybės eksportuoti, negu kad dabar yra, iš tiesų prisidėtų prie energetinio saugumo, ir mūsų suskystintų dujų terminalas galėtų būti panaudojamas amerikietiškų skalūnų dujų importui į Europą“, - teigė prezidentės patarėja.