„Labai mažai abejonių, kad antisemitizmas išaugo 21-ajame amžiuje“, - interviu BNS Vilniuje sakė I. Formanas.

Jis atkreipė dėmesį, kad sunkmetis kai kuriose Europos šalyse priminė Didžiąją depresiją, kuri Vakarus užgriuvo prieš Antrąjį pasaulinį karą.

„Graikijoje nedarbo lygis buvo pasiekęs 26 proc. nedarbo lygis, tarp jaunimo - daugiau nei 60 proc.. Šie skaičiai panašūs į JAV skaičius per Didžiąją depresiją. Žmonės ieško atpirkimo ožių, kai atsiranda tokie skaičiai. Žmonės ieško lengvų atsakymų, ima tikėti sąmokslo teorijomis, kuriose kartais yra žydai“, - kalbėjo I. Formanas.

Jo teigimu, šiuo metu Graikijoje egzistuoja 29 skirtingų „Siono išminčių protokolų“ versijų klastotės. Prieš 30 metų, pasak jo, tokių dalykų negalėjo būti, tačiau dabar I. Formanas viešėdamas Graikijoje paprastame knygyne surado dvi šios knygos versijas. Tai, pasak jo, simbolizuoja antisemitizmo plitimą.

„Yra daug atpirkimo ožių, kuriuos gali pasirinkti, bet kodėl jais tampa žydai, aš nežinau“, - kalbėjo jis.
JAV pareigūnas taip pat atkreipė dėmesį, kad beliko labai mažai gyvų Holokausto liudytojų. I. Formano teigimu, Izraelio ir palestiniečių konfliktas taip pat gali daryti įtaką, tačiau nutraukus ugnį problema automatiškai neišsispręstų, nes įveikti išankstinius nusistatymus nėra paprasta.

Anot I. Formano, geriausiai su antisemitizmu kovoti pasitelkus švietimą ir religinį bendradarbiavimą.
„Popiežius Pranciškus pasmerkė antisemitizmą. Šis popiežius veikiausiai padarė daugiau nei bet kuris kitas. Jis savarankiškai pasakė labai daug prieš antisemitizmą“, - kalbėjo I. Formanas.

Pasak jo, dažniausiai matyti, kad labiau išsilavinę žmonės nelinksta tapti antisemitais.

„Pavyzdžiui, mokymas apie Holokaustą ir kas įvyko Lietuvoje, visi turėtų nagrinėti istoriją nuoširdžiai. Kai pasižiūri į istoriją nuoširdžiai ir sakai, jog mes kažką padarėme neteisingai ir yra tai mūsų klaida. Tai nepadarys jūsų prastesne visuomene, nepaliks blogos žymės. Pažvelgti ir susidurti su savo praeitimi yra energingos visuomenės ir energingos demokratijos ženklas“, - sakė JAV pasiuntinys.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)