„Manau, kad tai yra viso labo jo asmeninė nuomonė, tai tikrai nėra Europos Sąjungos bendra politika. Tikėtumėmės iš atsakingo Europos Sąjungos pareigūno ne skaldančios, o konsoliduojančios pozicijos“, - BNS ketvirtadienį sakė ministras, vertindamas J.C.Junckerio laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

J.C.Junckerio laiške, kurio kopiją turi BNS ir kuris, kaip nurodoma, rašytas lapkričio 16-ąją per G20 viršūnių susitikimą Antalijoje ir adresuotas V.Putinui, J.C.Junckeris tikina pastaruoju metu nuolat pabrėžęs „gerų santykių tarp Europos Sąjungos ir Rusijos svarbą“ ir apgailestavo, kad tokie santykiai „negalėjo vystytis pastaraisiais metais“. Laiško autentiškumą BNS patvirtino EK vyriausiojo atstovo spaudai pavaduotoja Mina Andreeva.

„Aš visada maniau, kad integruotos prekybos idėja, jungianti Lisaboną ir Vladivostoką, yra svarbus ir vertingas tikslas. Prekyba ne tik skatina augimą, bet skatina ryšius tarp verslo ir piliečių, leidžia keistis bendrais interesais. Todėl aš paprašiau savo tarnybų išnagrinėti galimus pasirinkimus, kurie leistų suartinti Europos Sąjungą ir Eurazijos ekonominę sąjungą“, - rašo EK vadovas.

Jis V.Putinui kartu primena, kad sprendimų galia einant šiuo keliu priklauso ES narėms ir priklausys nuo Minsko susitarimo įgyvendinimo.

„Aš galiu patikinti, kad EK bus naudingas partneris šiame procese. Paprašiau savo patarėjo diplomatijai Richardo Szostako atidžiai stebėti šį klausimą“, - nurodė J.C.Junckeris.

„Iš tiesų, prezidentas Junckeris išsiuntė laišką prezidentui Putinui, po jų trumpo pašnekesio pirmadienį G-20 susitikime, - BNS ketvirtadienį tvirtino M.Andreeva. - Bet laiške nėra naujos pozicijos, naujų įsipareigojimų, tiesiog dar kartą patvirtinamas prezidento pasirengimas apsvarstyti galimą susitarimą tarp Eurazijos sąjungos ir ES kurso, konsultuojantis su šalimis narėmis ir suderinant tai su Minsko susitarimo vykdymu“.

„Komisijos tarnybos jau rengia studiją nagrinėjant potencialias bendradarbiavimo tarp ES ir Eurazijos ekononominės sąjungos galimybes“, - pridūrė EK atstovė.

Tuo metu L.Linkevičius BNS pabrėžė, jog Rusijos siekis bendradarbiauti kovoje prieš „Islamo valstybę“ negali būti siejamas su galimomis nuolaidomis sprendžiant dėl ES sankcijų Rusijai.

„Mes esame ne kartą teigę ir tai teigę mūsų sąjungininkai: tai yra atskiros krizės ir mes neturėtumėme jų sieti, turėtumėme vertinti atskirai. Aš pridurčiau, kad yra bendrumų, nes veikiantys asmenys panašūs, bet vis dėlto tai yra atskiri procesai ir spręsti vieną krizę kitos krizės sąskaita būtų neracionalu ir neteisinga, todėl kalbėti apie kažkokią prekybą, nuolaidas, kažkokių įtakų sferų dalybas yra visiškai nepriimtina“, - sakė ministras.

Reaguodama į pernai Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją ir tebesitęsiančią paramą separatistams Rytų Ukrainoje, Europos Sąjunga yra įvedusi sankcijas tiek atskiriems Rusijos sprendimų priėmėjams, tiek kai kuriems šios šalies ekonomikos sektoriams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (915)