Žibalo į ugnį įpylė nepartinis Seimo LVŽS frakcijos narys Povilas Urbšys, netrukus po žinios apie R. Karbauskio ir G. Kildišienės susitikimo pareiškęs, kad nepaaiškindamas savo savo santykių su šia moterimi, LVŽS lyderis padaro pažeidžiamu tiek save, tiek tą politinę jėgą, kuriai vadovauja.

Tarp „valstiečių“ netruko pasklisti kalbos, kad tokiu būdu P. Urbšys, laikytas artimu R. Karbauskio bendražygiu, siekia asmeninių tikslų, menkindamas LVŽS pasitikėjimą partijos lyderiu.

Tokius svarstymus dar sustiprino vieši Panevėžyje veikiančių politikų pareiškimai, kuriais teigta, esą P. Urbšys jau seniai galėjęs žinoti apie ypatingus R. Karbauskio bei G. Kildišienės saitus, tačiau jų neviešinęs.

„Panevėžietis P. Urbšys puikiai žinojo viską apie G. Kildišienės reikalus dar gerokai iki Seimo rinkimų. Žinojo daugiau, nei kiti, tačiau tai jam netrukdė naudotis „valstiečių“ banga, kad laimėtų rinkimus. Dabar gi vėl užsidedama teisuolio kaukė ir bandoma gelbėtis iš paties Ramūno Karbauskio rankomis skandinamo laivo. Kiek galima manipuliuoti žmonių patiklumu ir gerumu?“, – socialino tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Tą patį DELFI pakartojo Panevėžio tarybos narė, buvusi LVŽS atstovė Gema Umbrasienė, iš partijos pašalinta, jos teigimu, R. Karbauskio iniciatyva. „Visą šitą istoriją ir pokyčius G. Kildišienės gyvenime panevėžiečiai žinojo jau nuo 2015metų pradžios. Tai žinojo ir P. Urbšys, tai žinojo ir Bronius Matelis (buvęs LVŽS frakcijos narys – red.), visas miestas kalbėjo. Tiesiog 2015 metais kai kam – pavyzdžiui, P. Urbšiui, B. Mateliui – tai buvo naudinga, nes akivaizdžiai R. Karbauskis su dideliu finansavimu ėjo į sėkmę rinkimuose ir visi tuo naudojosi, ir fotografavosi kartu su G. Kildišiene“, – sakė ji.

„Valstiečiai“ bijo prasižioti, bet kai kas gauna naudos

G. Umbrasienė teigė esanti įsitikinusi, kad pastaroji istorija, dėl G. Kildišienės užklupusi R. Karbauskį, nesanti paskutinė. „Tikrai manau, kad tai nebus pabaiga, nes R. Karbauskis šitą situaciją, aš manau, priima kaip asmeninį karą, o jis negali pralaimėti asmeninių karų, jis turi tik laimėti. Turiu tokią blogą nuojautą, kad mes prie tų istorijų dar ne kartą grįšime“, – pažymėjo Panevėžio politikė.

Vis dėlto ji tvirtino abejojanti, kad, pasinaudojant G. Kildišiene, yra siekiama iš postų išstumti R. Karbauskį. Ji šią situaciją siejo su asmeniniais kai kurių politikų interesais.

„Tada, kai 2015 metų pradžioje P. Urbšio ir R. Karbauskio iniciatyva vienam turint vienų tikslų, kitam – kitų, buvo sėkmingai veikęs LVŽS Panevėžio skyrius išformuotas, visi aprašinėjo R. Karbauskio poziciją ir niekas nesuteikė mums teisės į atsakomąją nuomonę. Objektyviai galvoju, kad tuo metu buvo kažkoks kaip ir proto aptemimas, nes R. Karbauskkis finansavo „Naisių vasarą“, Naisių festivalį, viskas buvo taip gražu, iš kitos pusės, prisidėjo P. Urbšys, kovotojas su korupcija, ir niekam net nešovė galvon, kad tokiais šviesiais žodžiais ir tokius šviesius veiksmus darantys žmonės galėtų elementariai meluoti. Bet jeigu tuo metu būtų pradėta šita situacija aiškintis, kaip skyrius, kokiomis aplinkybėmis buvo išformuotas, patikėkite, šiandien Lietuva turėtų politiniame gyvenime kur kas mažiau skandalų ir problemų, nes akys turbūt būtų atsivėrę jau tada“, – kalbėjo G. Umbrasienė.

Pasak jos, jau tada, kai 2015 metais, po sėkmingo pasirodymo savivaldybių tarybų rinkimuose, Panevėžio skyrius buvo išformuotas, nes jo lyderiai atsisakė paklusti R. Karbauskio raginimui pašalinti G. Umbrasienę bei jos užsistotą Mantą Leliuką, apie kurio esą neskaidrius veiksmus informaciją LVŽS lyderiui perdavė P. Urbšys, ankstesnis Panevėžio Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas, partiečiai pasirinko ne tiesą, bet ištikimybę pinigingam lyderiui.

Gema Umbrasienė

„Noriu pasakyti, kad turtingas, disponuojantis dideliais finansais pirmininkas bet kuriai partijai yra didelė sėkmė, nes didžioji politika daug kainuoja. Skyriai dar 2015 metais dėl tokios padėties stebėjosi, palaikė mus, bet kai reikėjo pasirinkti, ar likti šalia turtingo partijos pirmininko, ar kautis už tiesą, visi po trupučiuką nutilo. Ir kas kalba dabar? Ne skyriai, kurie iš to, kokia sėkmė buvo pasiekta Seimo rinkimuose, didelės politinės naudos neturi, bet tie, kurie jau yra pasiėmę tam tikrą politinį reikšmingumą, ir pradeda suvokti, kad tie skandalai pradeda kenkti būtent jų politinei ateičiai“, – pažymėjo Panevėžio politikė.

G. Umbrasienė kalbėjo, kad net pasitraukusi iš partijos, pabendrauja su „valstiečiais“ regionuose. „Tikrai daug kas piktinasi, daug kas yra įniršę, bet ką jie gali padaryti? Visi partijos suvažiavimai, Tarybos posėdžiai, bent jau didžiąja dalimi, vyksta R. Karbauskio monologo, pritariant Broniui Ropei bei Rimai Baškienei, principu. Visiems kitiems lieka tik pabumbėti, nes pasielgęs aršiau, turėsi susitaikyti su tuo, kad prarandi nemažą dalį finansavimo, finansinės pagalbos per rinkimus, ir per savivaldybės rinkimus negalėsi nieko pasiekti“, – aiškino buvusi „valstietė“.

Ji tvirtino, kad tikrosios situacijos Panevėžyje esą buvo naudinga nepastebėti ir P. Urbšiui. „Kai manęs klausia, kodėl P. Urbšys, kuris viską matė, tada elgėsi vienaip, dabar – kitaip, aš ir sakau, kad tada buvo naudinga kai ko nepastebėti, o dabar nenaudinga to nepastebėti. Visi renkasi naudą sau“, – tvirtino G. Umbrasienė.

P. Urbšys pasidalino kalbomis iš G. Kildišienės stovyklos

Seimo LVŽS frakcijos narys nepartinis P. Urbšys DELFI tvirtino, kad kalbos, esą jis galėjęs žinoti R. Karbauskio bei G. Kildišienės istoriją, tačiau neva ją nutylėjęs, taip siekdamas naudos, yra visiška netiesa.

„Nesu pasinaudojęs nė vienu centu iš LVŽS savo rinkimų kampanijai, kitaip nei Bronius Matelis. Savo reklaminėje medžiagoje nenaudojau nei „valstiečių“ logotipo, nei R. Karbauskio ar Sauliaus Skvernelio atvaizdų, ką darė B. Matelis. Jeigu kalbėtume, kas kam buvo naudingas, neslepiu, kad tikrai buvau suinteresuotas, kad žmonės rinkimuose turėtų alternatyvų pasirinkimą, kad būtų sudarytas sąrašas remiantis ne partiniais bilietais, bet kompetencija ir vertybėmis, kad ateitų jėga, kuri galėtų spręsti žmonių problemas ir tai darytų skaidriai“, – pabrėžė jis.

Politikas tvirtino anksčiau nežinojęs, kad R. Karbauskio ir G. Kildišienės santykiai gali būti išskirtiniai. „Taip, kadangi buvo įvykusi konfliktinė situacija Panevėžio LVŽS skyriuje (2015 metais – red.), kadangi G. Kildišienė tuo metu ėmėsi atsakomybės, mačiau partijos pirmininko suinteresuotumą, kad tas skyrius sustiprėtų. Matėsi, kad jis labai pasitiki G. Kildišiene. Bet kai iškilo klausimas dėl džipo (automobilio, kurį, kaip paaiškėjo, G. Kildišienės motina nuomojosi iš R. Karbauskio vadovauto „Agrokoncerno“, o parlamentare tapusi jos dukra šia transporto priemone naudojosi – red.), R. Karbauskis mane asmeniškai patikino, kad čia viskas tvarkoje, kad nėra nieko neskaidraus“, – kalbėjo P. Urbšys.

Kalbėdamas apie šiuo metu susiklosčiusią situaciją, jis pakartojo, kad nepateikdamas tvirtų atsakymų, per G. Kildišienės santykį R. Karbauskis tampa pažeidžiamas. „Tai, kad jis yra menkinamas kaip politinis lyderis, kaip žmogus, tai akivaizdu. Bet kad yra siekiama tuo pasinaudoti ir užimti jo vietą, asmeniškai nežinau, kas to dalyko siektų.

Asmeniškai dėl savęs galiu pasakyti, kad niekada nesieksiu jokios kėdės partijoje, nes buvau ir liksiu nepartinis. Tuo labiau, kad esu pilietinio judėjimo Panevėžyje vadovas“, – teigė jis.

Ramūnas Karbauskis, Povilas Urbšys

Vis dėlto P. Urbšys pažymėjo girdėjęs – ir tai esą gali būti G. Kildišienės aplinkos skleidžiami gandai – kad jis esąs kritiškas jos atžvilgiu. „Neva ji yra kylanti žvaigždė Panevėžio politinėje padangėje, o aš tarsi suinteresuotas tą žvaigždę nuo skliauto nuimti, nes būsimuosiuose savivaldybių tarybų rinkimuose ji tarsi gali sudaryti rimtą konkurenciją mano rekomenduojamam visuomenininkų sąrašui. Aš tai vertinu kaip tam tikrą fobiją, nes mano dalyvavimasLVŽS projekte susietas tik su vienu noru – kad žmonės turėtų alternatyvą, ir kad dirbtų žmonės, kurie galėtų nukirsti Gordijaus mazgus, supintus dėl siaurų asmeninių interesų. Todėl asmeniškai labai jautriai reaguoju į bandymus savas problemas pridengti partiniais interesais“, – pabrėžė ne pirmą kadenciją Seime dirbantis parlamentaras.

Pasak jo, nerima kelia ir tai, kad LVŽS lyderis iki šiol nėra aiškiai ir viešai pasakęs, kad G. Kildišienė į politiką negrįš, „apsigaubusi LVŽS skraiste“. „Antras dalykas, kai dabar susitikimas, kuriame dalyvavo R. Karbauskis ir G. Kildišienė, sulaukė tokio žiniasklaidos dėmesio, ir dabar susitikimą bandoma pridengti partiniu interesu, man atrodo, tai pradeda kenkti ne tik lyderiui, bet ir pačiai partijai. Tai susilpnina mus ir mūsų galimybes įgyvendinti pažadus žmonėms. Dar daugiau – mes galime prarasti moralinį autoritetą, ir tai būtų didžiausias praradimas. Mes tada negalėsime reikalauti iš kitų moralinio skaidrumo, jeigu patys sau pradedame taikyti dvigubus standartus“, – teigė P. Urbšys.

G. Kildišienės rinkimų sąrašuose nenori

Apie tai, kad G. Kildišienės grįžimas į aktyvią politinę veiklą po LVŽS vėliava nenudžiugintų partiečių, prabyla ir kiti „valstiečių“ atstovai.

Apie tai, DELFI šaltinių teigimu, greičiausiai bus kalbama šeštadienį R. Karbauskio globojamuose Naisiuose vyksiančiame LVŽS Tarybos posėdyje, o klausimą dėl partijos lyderio bei G. Kildišienės istorijų ketinama aptarti ir trečiadienio popietę vyksiančiame partijos ir parlamentinės frakcijos susitikime pas Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį.

Kaip DELFI sakė LVŽS vicepirmininkas parlamentaras Virginijus Sinkevičius, plačiau situaciją bus galima komentuoti po šeštadieninio susitikimo Naisiuose. Vis dėlto, paklaustas, ar partiečiai pritartų, jei G. Kildišienė pareikštų norą grįžti į aktyvią politinę veiklą, jis sakė, kad LVŽS Taryboje nuomonių gali būti įvairių, bet jis pats tokios galimybės nematytų.

„Į bet kuriuos rinkimus (nematytų galimybės eiti G. Kildišienei kartu su LVŽS – red.). Ar savivaldybių, ar Europos Parlamento. Pastaroji institucija yra svarbi, nes nepamirškime, kad ten atstovauji ne tik LVŽS, bet visą Lietuvą. Tai aš manau, kad mes turbūt norėtumėme, kad atstovautų mus geriausi, stipriausi politikai Europos Parlamente“, – sakė jis.