Kronikose rašoma, jog Mindaugas žudė savo brolius ir giminaičius. Tačiau ką rodo atidesnis žvilgsnis? Kas Mindaugui labiau patiko – mosuoti kalaviju ar žaisti gudrius politinius žaidimus?

„Vienvaldžio tirono Mindaugo negalime įsivaidzuoti. Mes žinome, kad prie Mindaugo veikė jo taryba, sudaryta iš giminaičių ir kitų ištikimų pavaldinių. Žinome, kad jis su jais tardavosi politikos klausimai. Tai tubūt ir buvo Mindaugo politinio ilgaamžiškumo – paskaičiuokite, jis aktyvioje politikoje buvo nuo 1219 m. iki 1263 m.. – priežastis“, laidoje sakys istorikas Artūras Dubonis.

Kodėl Mindaugas pateisino savo vardą? Ką jis reiškia ir kodėl mūsų karalius savo pavaldiniams atrodė labai išmintingas?

Ar Mindaugas buvo ambicingas? Kokie faktai tai rodytų? Ar Mindaugas vertino vyrišką draugystę? O gal jis buvo veidmainis valdovas, kuris pasinaudodavo parama, o paskui durdavo durklu į nugarą savo artimiausiems draugams?

Ir pagaliau bus keliamas klausimas: ar Mindaugas buvo mergišius? Ką reiškia, kad jis nužudė Vismantą ir vedė jo žmoną, kuri vėliau apsikrikštijo ir gavo Mortos vardą? Kodėl jis pasilaikė Mortos seserį, kuri taip pat buvo ištekėjusi už kito kunigaikščio? Ar tikrai Mindaugas negalėjo atsilaikyti prieš moteris?

Kodėl Mindaugas bijojo zuikių? Kronikoje taip rašoma: „O Mindaugas pasiuntė pasiuntinius pas popiežių ir priėmė krikštą. Tačiau jo krikštas buvo apgaulingas. Slapta aukojo savo dievams, pirmajam Nunadieviui ir Teliaveliui ir Diviriksui, kiškių dievui, ir Medeinei. Kai išjodavo į lauką ir išbėgdavo kiškis į lauką, į tą miško šilą neidavo ir nedrįsdavo net šakelės nulaužti“. Ką reiškė šis jo prietaringumas.

Apie Mindaugą šaltiniai rašo prieštaringai. Įvairūs istorikai irgi įvairiai vertino šį valdovą. Iki šiol dažnai diskutuojama, jog Mindaugas tėra išdavikas, atsisakęs protėvių religijos ir atidavęs baltų žemes Livonijos ordinui. Apie tai pakalbinome puikiai žinomą istoriką Rimvydą Petrauską. Tad koks iškyla Mindaugo kaip žmogaus paveikslas?

Apie tai – specialioje Virginijaus Savukyno laidoje „Istorijos detektyvai“ šį pirmadienį, liepos 6 d., 11.05 val.