Ir kodėl tarpukaryje buvo nuteista... mada? „Buvo teisiamas moters išlaisvėjimas - kaip drįso apsirengti laisvesnes sukneles, didesne iškirpte“, laidoje Virginijui Savukynui sakys profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Kada ir kuri pirmoji lietuvaitė apsirengė baltą vestuvinę suknelę? Kaip kito nuotakos rūbų mados? Apie moterų grožį Lietuvos istorijoje kalbėjo gerai žinoma profesorė, Seimo narė, moterų teisių gynėja Marija Aušrinė Pavilionienė.

Jos drąsios mintys abejingų nepalieka: vieni iš širdies joms pritaria, kiti kraipydami galvas piktinasi. Laidoje ji pareikš ne vieną provokuojančią mintį. Ir išduos paslaptį, kokia suknele pasipuošė per savo vestuves. O taip pat drąsiai pasakys savo nuomonę apie tradicinį gražios mėlynakės geltonkasęs lietuvaitės stereotipą: „Mėlyna jūra, dangus turbūt padiktavo šitą grožio stereotipą. Bet šiandien mes žinome, kad iš geltonplaukių juokiamasi. Taigi kinta grožio samprata“.

Laidoje taip pat bus atskleista Birutės paveikslo paslaptis. Koks ryšys tarp kunigaikštienės Birutės ir tarpukario grožio konkurso? Kaip iš tikrųjų atrodė kunigaikščio Kęstučio žmona? Ar paveiksluose piešiama geltonkasė lietuvaitė atitinka tikrus Vytauto motinos bruožus? O kas jeigu mūsų matytuose portretuose vaizduojama reali, XX amžiuje gyvenusi mergina? Kas ji tokia?

Trečioji tema – apie mados teismą. Esate aukštuomenės dama ir dėvite per trumpą sijoną ir suknelę su per gilia iškirpte? Tuomet esate ne tik pasmerkiama, bet ir nuteisiama. Ne, čia ne tolimieji kraštai, čia Lietuva. Tiesa, prieš beveik šimtą metų, kuomet aktualios problemos buvo sprendžiamos garbės teismuose. Kas tie garbės teismai?

Istorijos detektyvai” kartu su Virginijumi Savukynu – sekmadienį 16.15 val. per LRT televiziją.