Šių lietuvių istorijas nagrinės laida „Istorijos detektyvai“ kartu su Virginijumi Savukynu šį šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.

Vladui Šakaliui pavyko pabėgti iš Sovietų sąjungos būtent tuo metu, kai Maskvoje vyko olimpinės žaidynės. Todėl ne veltu buvo juokaujama, kad būtent jis pirmasis laimėjo maratono aukso medalį.

Kaip V. Šakaliui pavyko kirsti itin akylai saugomą Sovietų sąjungos ir Suomijos sieną? Kaip jam padėjo paprasti suomiai pasiekti Švediją? Ir ką jis pasiekė Jungtinėse Valstijose?

Antrasis herojus – tai Jonas Pleškys, laivo kapitonas, kuris apgavo savo įgulą ir laivą pasuko Švedijos krantų link. Būtent jo istorija įkvėpė nuotkių romanui, pagal kurį vėliau buvo pastatytas meninis filmas Holivude.

Šiandien sunku įsivaizduoti, kad sovietiniais laikais kelionė į Mėnulį atrodė realesnė, nei kelionė į Paryžių. Sunku įsivaizduoti, kad buvo beveik neįmanoma patekti į Lenkiją. Apie tai, kas šiandien elementaru, o sovietiniais laikais beveik neįmanoma, kalbės Virginijus Savukynas su istoriku Arvydu Anušausku.

„Istorijos detektyvai“ – šį šeštadienį 13.00 val. per LRT televiziją.